Zo’n vervelend klusje voor veel mensen… De belastingaangifte. Zelfs ik kijk er niet naar uit. En dat terwijl ik bijna elk jaar geld terug krijg, en flink ook! Moet je wel goed gebruik maken van de aftrekposten. Ik laat je vandaag de vaakst vergeten aftrekposten op jouw belastingaangifte zien, zodat je hem vandaag of morgen nog even snel kunt aanpassen.
In dit artikel...
Wat doen aftrekposten met jouw aangifte?
Jij betaalt inkomstenbelasting over het salaris dat je krijgt, of de winst die je maakt met jouw bedrijf. Maar ook moet je bijvoorbeeld betalen voor het hebben van veel spaargeld of beleggingen.
Daar staat tegenover dat je ook kosten mag aftrekken van jouw inkomsten, waar je dan een deel van de inkomstenbelasting van terugkrijgt.
De meest bekende aftrekpost is voor huiseigenaren: de hypotheekrenteaftrek. Je betaalt rente over jouw hypotheek, en mag dit bedrag aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt dan een flink gedeelte van deze rente terug!
Zo veel zelfs dat veel huiseigenaren deze pot elke maand laten uitbetalen in plaats van een heel jaar te moeten wachten.
Welke aftrekposten heb je?
In de belastingaangifte heb je aftrekposten voor de hypotheekrente, partneralimentatie die je betaalt, giften die je doet aan het goede doel, studiekosten, ziektekosten, reiskosten en lijfrente.
Vaakst vergeten aftrekposten
Waar het bijna onmogelijk is om te vergeten om jouw hypotheekrente af te trekken nu de aangifte al zo ver is ingevuld, geldt dat niet voor alle onderdelen. Dit zijn de meest vergeten aftrekposten.
Reiskosten woon-werk
Ga jij met het OV naar jouw werk en moet je meer dan 10 kilometer reizen? En krijg je niet alle OV-kosten van jouw werkgever terug? Dan mag je gebruik maken van deze aftrek.
Je geeft op hoeveel kilometer je moet reizen met het OV naar jouw werk en hoeveel dagen per week je dit doet. Daarnaast moet je invullen hoeveel reiskostenvergoeding je al hebt gekregen van jouw werkgever.
De Belastingdienst rekent voor jou uit hoeveel jij extra mag aftrekken en dus terugkrijgt.
Mijn man reisde een paar jaar geleden de hele week naar Amsterdam vanuit Eindhoven, sinds hij startte bij zijn nieuwe werkgever. Maar zijn reiskostenvergoeding dekte de kosten van zijn abonnement niet. Dus hij kreeg toen netto € 16,- per reismaand terug. Toch bijna € 200,- op jaarbasis.
Zorgkosten
De zorgverzekering vergoedt veel, maar niet alles. Moet jij zelf meer het drempelbedrag aan zorgkosten betalen (buiten jouw eigen risico om want dat telt niet mee), dan kun je dit aftrekken van de belasting.
En stiekem kom je best snel aan het drempelbedrag, want dit telt allemaal mee:
- Tandartskosten
- Vervoerskosten naar ziekenhuizen en artsen
- Reiskosten bezoek van zieken die voor de ziekte in jouw huis woonden
- Batterijen voor een gehoorapparaat en soms de meerprijs van een gehoorapparaat
- Inentingen voor een reis
- Accupunctuur of alternatief genezers als dit op voorschrift van een arts is
- (Homeopatische) geneesmiddelen op doktersvoorschrift
Maar ook extra kosten voor kleding en beddengoed bij ziekte, de kosten van een dieet en vervoerskosten bij extra kilometers bij ziekte zijn aftrekbaar. Tel het eens op. Kom je boven het minimale bedrag uit?
Studiekosten
Dit jaar en vorig jaar kon je het STAP-budget gebruiken om een studie te gaan volgen op kosten van de overheid van maximaal 1.000 euro, maar de aangifte van dit jaar gaat over vorig jaar. Je kunt dit jaar dus helaas geen studiekosten aftrekken. Wellicht komt deze aftrekpost wel weer terug in de toekomst, nu het STAP-budget weer gestopt is. Dat moeten we afwachten.
Lijfrente
Had jij vorig jaar jaarruimte en geld ingelegd op jouw persoonlijke pensioenrekening om jouw pensioengat aan te vullen? Gefeliciteerd, je mag de inleg aftrekken van de belasting! Zo betaal je dus geen inkomstenbelasting over deze hele inleg en krijg je minimaal 37% van het bedrag terug.
Je mag natuurlijk alleen de jaarruimte gebruiken die je ook echt hebt en niet onbeperkt inleggen.
Hoe je dit precies invult lees je in deze blog.
Honderden euro’s extra
Met deze aftrekposten, en eventueel giften die je kunt aftrekken of betaalde partneralimentatie, kun je honderden euro’s terugkrijgen op jouw belastingaangifte. Het loont dus de moeite om even de optelsommetjes te maken en deze kosten nog snel in jouw aangifte te plaatsen.
Je hebt nog twee dagen de tijd om hem alsnog in te sturen. Of gewoon nog 5 jaar om hem alsnog aan te passen natuurlijk. Dus haal die oude aangiftes ook maar even boven water!
Eva Bakker says
Voor iedereen die zich afvraagt of donaties via crowdfunding fiscaal aftrekbaar zijn, heb ik een geweldige bron gevonden die dit onderwerp duidelijk uitlegt! Deze webpagina biedt uitgebreide informatie over de fiscale regels en voorwaarden rondom crowdfundingdonaties. Of je nu een donateur bent of een campagnevoerder, deze gids helpt je te begrijpen hoe het belastingstelsel werkt in relatie tot crowdfunding. Bekijk het hier: [https://whydonate.com/nl/blog/donatie-belasting-aftrekbaar/].