Een rookvrije generatie, hoe helpt de overheid mee?

In December schreef ik al een blog speciaal voor mezelf over het stoppen met roken. Maar toen ik twee weken geleden een enorme baalweek had, was ik in no-time weer begonnen met roken. Dom, dom, dom. Maar diep van binnen ben ik natuurlijk gewoon verslaafd. Roken past alleen helemaal niet bij mijn doelen. Het kost me tussen de 2.000 en 3.000 euro per jaar! De overheid helpt vanaf dit jaar actief mee aan het ontmoedigen van roken, zodat er in 2040 een rookvrije generatie is opgetuigd. Ik zet voor je op een rijtje wat jou kan helpen om te besluiten om te stoppen.

rookvrije generatie

Prijsverhoging sigaretten

De overheid heeft als doelstelling om in 2040 een zogenaamde ‘rookvrije generatie’ te hebben. Dat begint met een ontmoedigingsbeleid, waarbij het steeds vervelender wordt om een roker te zijn. Een van de onderdelen van het beleid is dat de prijs van sigaretten elk jaar stevig omhoog gaat. Je betaalt nu € 8,- voor een pakje van 19 sigaretten. Dat is al hartstikke veel, maar de overheid wil het bedrag zelfs naar € 10,- gaan verhogen in 2020! Voor veel mensen wordt roken zo onbetaalbaar.

Wanneer ik rook, rook ik ongeveer een pakje per dag. Dat betekent dat ik dan € 243,- per maand oprook. En dat is € 2.920,- per jaar!

Rookvrije locaties

Op steeds meer plaatsen is het straks niet meer toegestaan om te roken. Zo is het al verboden om te roken op kinderopvanglocaties en kinderboerderijen, en geldt dat vanaf augustus ook voor schoolpleinen. In 2025 zijn dan ook alle speeltuinen, sportverenigingen en ziekenhuis rookvrij. Er zijn al steeds meer speeltuinen en voetbalclubs waar het rookverbod nu al geldt. Dat is het echt zichtbare begin van de rookvrije generatie. Als de jonge kinderen er niet meer mee in aanraking komen, gaan ze misschien ook niet meer beginnen.

‘Lekkere’ sigaretten in de ban

Aan tabak mogen sinds 2017 geen ‘lekkere’ smaakjes meer toegevoegd worden, en dat geldt ook voor zogenaamde ‘click-sigaretten’, waar je door middel van op het filter te klikken een lekker smaakje (zoals vanille) toevoegt. Sinds eind mei van dit jaar zijn ook mentholsigaretten niet meer te koop. Dit gaat ook gelden voor e-sigaretten, waar je nu nog smaakjes als ‘mojito’ of ‘aardbeienijs’ kunt kopen. Deze vallen straks onder dezelfde regels als de normale sigaret en zijn dus ook op dezelfde plaatsen verboden.

Hulp bij stoppen met roken

Sinds dit jaar is het eigen risico wat je moet betalen voor het volgen van een stoppen met roken programma weggevallen. Dat betekent dat je, als je met zo’n programma mee doet, de middelen om te stoppen met roken vergoed krijgt van jouw zorgverzekeraar. Hier zitten soms wel regels aan verbonden, zoals dat je de pleisters, kauwgom of medicatie via de centrale apotheek van jouw verzekeraar moet halen. Ik vind dit een heel goed plan, omdat je zo de drempel verlaagt voor mensen om hulp te vragen voor het stoppen met roken. Je hoeft dan namelijk niet alsnog € 20,- per week (voor 14 weken) neer te tellen voor nicotinepleisters, maar kunt ‘gratis’ een stoppoging doen.

Je kunt contact opnemen met jouw huisarts om te beginnen met een stoppen met roken programma. Vaak wordt dit begeleid door een praktijkondersteuner, die met jou bekijkt welke manier van stoppen voor jou het beste is, en regelmatig contact met jou heeft om te zien hoe het gaat.

Gisteren had ik mijn eerste gesprek met de praktijkondersteuner en ik krijg binnenkort de nicotinepleisters opgestuurd. Ik ga heel hard mijn best doen om het nu wél vol te houden.

Geld verdienen door te stoppen met roken

Natuurlijk bespaar je al een heleboel geld door te stoppen met roken, maar je kunt ook nog een extra € 10,- verdienen als je jouw ervaringen met de stoppoging wilt delen. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben een keuzehulp ontwikkelt om je te helpen een keuze te maken tussen verschillende manieren van stoppen, en alle opties voor je toe te lichten. Op de website van Visor Keuzehulp vind je deze keuzehulp, en kun je vragenlijsten invullen. Als je alle vragenlijsten invult, krijg je € 10,- gestort voor de moeite! Zeker het overwegen waard!

Rook jij ook? En doe je met mijn stoppoging mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.