De inflatie is de afgelopen paar jaar torenhoog geweest, en dat merkt iedereen in zijn portemonnee. Zeker mensen met midden- en lage inkomens zijn hierdoor hard geraakt. Het kabinet neemt gaat extra maatregelen nemen om de koopkracht van mensen met een midden- of laag inkomen en grote gezinnen te verbeteren. Daarom wordt er 2 miljard euro geïnvesteerd. Op deze manier wil het kabinet ervoor zorgen dat iedereen kan meekomen en dat de armoede niet of niet teveel stijgt. Maar hoe doen ze dit en hoe maken ze extra geld vrij voor midden en lage inkomens?
In dit artikel...
Verhoging van diverse toeslagen en extraatjes
Om te beginnen wordt de huurtoeslag verhoogd met maximaal 416 euro per jaar. Daarnaast wordt ook het kindgebonden budget verhoogd. Voor het eerste kind wordt het kindgebonden budget met maximaal 750 euro per jaar verhoogd. Voor het tweede kind met maximaal 883 euro per jaar en met maximaal 400 euro per jaar voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Dit wordt gedaan zodat grote gezinnen en gezinnen met oudere kinderen beter rond kunnen komen.
Ook wordt het Tijdelijk Noodfonds Energie deze winter weer opengesteld. Hiermee kan een deel van de energierekening van mensen met een laag inkomen worden vergoed.
Scholen waarop veel kwetsbare kinderen zitten mogen nu al gratis schoolmaaltijden aanbieden, zodat kinderen van wie de ouders het minder breed hebben niet met een knorrende maag in de klas zitten en geen honger hoeven te hebben. Deze maatregel zal volgende jaar worden voortgezet.
Tenslotte zullen de uitkeringen in gelijke mate meestijgen met het minimumloon. Dit komt doordat de dubbele heffingskorting voor mensen in de bijstand in 2024 niet zal worden afgebouwd.
Werk moet lonen
Het kabinet wil dat werken loont. De arbeidskorting wordt daarom verhoogd, zodat werkende mensen met lage en middeninkomens minder inkomstenbelasting gaan betalen. Verder wil de overheid ook andere wijzigingen doorvoeren op de arbeidsmarkt, om werken aantrekkelijker te maken. Hierbij moet je denken aan het aantrekkelijker maken van het geven van vaste contracten en het stimuleren van leren en ontwikkelen binnen de arbeidsmarkt.
Tegemoetkoming voor inkomens onder bijstandsniveau
In Nederland zou niemand arm moeten zijn, maar helaas is dat dus wel het geval. Vaker dan we denken. Om mensen die onbedoeld toch een lager inkomen hebben dan bijstandsniveau tegemoet te komen, krijgen zij via de gemeente waarin ze wonen de komende jaren een tegemoetkoming.
Dit kan echter niet zomaar, hiervoor moet de wet worden aangepast. Daarom gaat het om een tijdelijke regeling die loopt van 2024 tot 2027, want in 2028 wordt pas een structurele oplossing verwacht. De tegemoetkoming die deze huishoudens zullen ontvangen telt niet mee voor het verzamelinkomen en heeft dus geen invloed op de hoogte van de ontvangen toeslagen. Anders zouden veel mensen weer geld terug moeten betalen, omdat ze teveel toeslagen zouden ontvangen. Het kabinet trekt 89 miljoen euro uit voor deze regeling.
Waar wordt dit allemaal van betaald?
Dit is natuurlijk allemaal heel fijn, maar die 2 miljard moet ergens vandaan komen. Dat wil dus zeggen dat andere dingen duurder moeten worden of ergens op bezuinigd moet worden om deze plannen waar te kunnen maken.
Om meer geld vrij te maken zullen onder andere de accijnzen op brandstof, sigaretten en alcohol verhoogd worden. Daarnaast zullen bedrijven (zowel grote bedrijven als kleine bedrijven, zoals zzp’ers en freelancers) meer belasting moeten gaan betalen over hun winst/inkomen. Ook zal vermogen zwaarder belast gaan worden.
Deze maatregelen zorgen er dus eigenlijk voor dat de mensen met hogere inkomens en meer vermogen meer gaan betalen, waardoor de mensen met de midden- en lage inkomens erop vooruit kunnen gaan. Zo wordt er meteen gewerkt aan het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk.
Geef een reactie