Wanneer jij gaat beleggen in individuele bedrijven zul je al gauw zien dat dit best een uitdaging is wanneer je een bepaald budget voor ogen hebt. Want de écht grote bedrijven zoals Tesla of Amazon kosten al gauw meer dan duizend euro per aandeel. Oh, kon je maar een klein stukje aandeel kopen… Natuurlijk kan dat! Door fractionele aandelen te kopen.
In dit artikel...
- Wat zijn fractionele aandelen?
- Voor wie zijn stukje aandeel interessant?
- Welke brokers bieden fractionele aandelen aan?
- Hoe koop je een fractioneel aandeel?
- Stap 1. Kies welk bedrijf je in wilt beleggen
- Stap 2. Zet geld op jouw account
- Stap 3. Kies hoeveel aandelen je wilt kopen
- De risico’s van fractionele aandelen
- De toekomst van fractioneel beleggen
- Disclaimer
Wat zijn fractionele aandelen?
De term fractionele aandelen klinkt behoorlijk spannend, maar dat is het niet. Wanneer je fractionele aandelen gaat kopen betekent dit dat je slechts een fractie van een aandeel koopt. Een stukje dus, in plaats van een heel aandeel.
Fractionele aandelen zijn vooral interessant voor de kleinere belegger die graag in grote individuele bedrijven wil beleggen. Want als je de koers bekijkt van populaire bedrijven zoals Tesla, Amazon of Google, dan zul je zien dat je voor één aandeel meer dan 1.000 dollar betaalt. Niet iedereen heeft dat zo liggen.
Daarnaast is het altijd een goed idee om jouw beleggingsgeld niet op één paard te zetten, maar juist te spreiden. Dat wordt een beetje lastig wanneer je duizenden euro’s moet aftikken voor een beetje spreiding.
Voor wie zijn stukje aandeel interessant?
De die-hard belegger die al een flink vermogen heeft opgebouwd, haalt waarschijnlijk zijn neus op voor fractionele aandelen. Maar voor startende beleggers die nog niet zoveel geld hebben om te beleggen is dit juist wél heel interessant. Het zorgt er namelijk voor dat bedrijven die voor jou normaal gesproken onbetaalbaar zijn, ineens wél bereikbaar worden.
Welke brokers bieden fractionele aandelen aan?
Fractionele aandelen kun je niet zomaar overal kopen. Dat komt omdat veel brokers -partijen waarmee je kunt beleggen- veel liever de grote bedragen incasseren van hun gebruikers. Waarom zou je deze functie aanbieden en juist de kleine belegger verleiden?
Op dit moment zijn er twee brokers op de Nederlandse markt actief waar je fractionele aandelen kunt kopen: RobinHood of Trading212.
RobinHood
Allereerst kun je kiezen voor RobinHood. RobinHood is een Amerikaanse partij die het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws is geweest doordat ze jonge beleggers aantrekken die een heel andere kijk op beleggen hebben dan de traditionele beleggers. Je herinnert je misschien nog wel het verhaal over GameStop, waarvan de koers ineens explosief steeg en ineens weer inzakte. Dit waren die jonge beleggers die in veel gevallen gebruik maakten van de beleggingsapp van RobinHood. Ondertussen is RobinHood zelfs beursgenoteerd en groeit het nog steeds hard.
RobinHood staat bekend om zijn lage kosten en is dus een echte budget-broker. Zo rekenen ze geen commissie en krijg je ook hier een gratis aandeel bij aanmelding. Maar daar staat tegenover dat ze het afgelopen jaar regelmatig negatief in het nieuws zijn geweest. Zo vinden critici de app van RobinHood té gemakkelijk (jawel, dat kan). Het wordt zo simpel gemaakt om te beleggen dat ook mensen zonder kennis van zaken in no-time hun eerste aandelen kunnen kopen. Je zult de risico’s van beleggen moeten kennen bij het beleggen in individuele bedrijven, want anders ben je al snel al jouw geld kwijt.
Daarnaast is RobinHood onderdeel geweest van een heleboel klachten en zelfs rechtszaken. Zo is er sprake van geweest dat de prijzen die bij RobinHood worden getoond voor aandelen helemaal niet zo gunstig zijn als wanneer je dezelfde aandelen bij een andere partij koopt. Dit zie je wel vaker bij budget-brokers, want zo verdienen zij hun geld. Ook heeft RobinHood de handel in bepaalde aandelen -zoals GameStop- in maart 2020 stilgelegd, omdat de markt te volatiel was. Tot woede van de RobinHood gebruikers natuurlijk.
Iets om mee te nemen in jouw beslissing voor een broker.
Trading212
Ook bij Trading212 kun je fractionele aandelen kopen. Trading212 is een broker met zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Ze bestaan ondertussen al 15 jaar en richten zich ook op de kleine belegger met commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s. En ook hier krijg je een gratis aandeel bij aanmelding op het platform. Ook een budget-broker dus. Ook hier zie je dus terugkomen dat hoewel er geen commissie wordt gerekend, je wel meer betaalt voor jouw aandelen dan bij andere brokers. Dit noemen ze de spread.
Zelf koos ik ervoor om een account te openen bij Trading 212 en daar te gaan beginnen met het kopen van fractionele aandelen. Wil jij zelf ook starten bij Trading212? Let dan wel even op bij het aanmaken van een account dat je kiest voor een Invest account en niet voor een CFD account. CFD’s zijn super risicovolle financiële producten waar je jouw vingers niet aan wilt branden.
Hoe koop je een fractioneel aandeel?
Stap 1. Kies welk bedrijf je in wilt beleggen
Dit lijkt me de meest logische eerste stap. Je zult eerst jouw eigen research moeten doen naar het bedrijf waar je in wilt beleggen. In de Trading212 app vind je voor de bedrijven die zij aanbieden informatie over de bedrijven zelf. Daarnaast is het een goed idee om een functionele analyse te doen van het bedrijf, om te zien of dit wel het juiste moment voor jou is om het aandeel te kopen.
Stap 2. Zet geld op jouw account
Ook een inkoppertje toch? Voordat je een deel van een aandeel kunt kopen, zul je geld op jouw Trading212 account moeten zetten. Gelukkig hoeven dat geen honderden euro’s te zijn, maar kun je zelf kiezen hoeveel je inlegt. Wel moet je de eerste keer minimaal € 10,- op jouw account zetten, voordat je gebruik kunt maken van hun platform.
Stap 3. Kies hoeveel aandelen je wilt kopen
In het voorbeeld zie je dat ik een fractioneel Amazon aandeel wil kopen en dat ik heb gekozen voor 0,001 aandeel voor een bedrag van $ 3,02. Door het schuifje te gebruiken, kun je zelf kiezen welke fractie van een aandeel je wilt kopen en welk bedrag daarmee samenhangt.
Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een market order -de meest gebruikte voor beginners, waarbij het aandeel gekocht wordt voor de op dat moment geldende prijs-, maar ook voor een limit order, stop order of een stop limit order. Geen idee wat dat is? Houd het dan even bij een market order.
Druk dan op Review order en verstuur hem. Zo gauw het aandeel voor jou gekocht kon worden, heb jij hem in bezit.
Zelf starten met commissievrij beleggen bij Trading212 kan al vanaf € 10,- én je krijgt een gratis aandeel.
De risico’s van fractionele aandelen
Aan het beleggen in fractionele aandelen zitten wel iets meer risico’s dan in het beleggen in hele aandelen. Want doordat jij niet het hele aandeel in bezit hebt, heb jij dus ook niet dezelfde rechten als aandeelhouder. Daarnaast zijn er critici die fractionele aandelen sowieso een slecht idee vinden. Sterker nog, op de Nederlandse beurs kan op dit moment nog niet eens fractioneel belegd worden, dus bedrijven die op de AEX genoteerd staan zul je niet tegenkomen bij Trading212.
De toekomst van fractioneel beleggen
De meningen over fractioneel beleggen zijn heel erg verdeeld. Aan de ene kant vindt je bedrijven zoals BUX Zero, die zelf bezig zijn met het aanbieden van fractioneel beleggen in de toekomst en dit zien als de enige weg vooruit op de beleggersmarkt. En aan de andere kant vind je de gevestigde orde met miljoenenportfolio’s, die de opkomst van fractioneel beleggen en de daarbij horende kleine beleggers maar niks vinden.
Persoonlijk vind ik het iets heel leuks om te proberen en een goede manier om aandelen in bedrijven die anders onbetaalbaar zouden zijn, juist bereikbaar te maken. Daar staat tegenover dat ik het zelf fijner vind om het grootste gedeelte van mijn portfolio te beleggen op een meer passieve manier. Door beleggingsfondsen en ETF’s te gebruiken.
Maar een beetje spelen mag wel toch?
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen. Dit artikel is puur ter vermaak geschreven en kan niet worden gezien als broker advies of koopadvies. Doe altijd jouw eigen research voordat je voor een broker of aandeel kiest. In dit artikel worden affiliate links gebruikt.
Geef een reactie