“Stel je voor: een warme winteravond, het knisperen van het haardvuur en het gevoel van thuis. Dat was precies wat ik voelde, tot het plotseling omsloeg in paniek. Binnen een paar seconden werd die gezellige avond in ons huis een nachtmerrie. Ons huis stond in lichterlaaie door een schoorsteenbrand.
Pascalle (39) wil graag haar verhaal delen omdat zij gelooft dat het niet alleen een waarschuwing is, maar ook een les. “Wat er die avond gebeurde, had voor een groot deel voorkomen kunnen worden, en ik wil anderen bewust maken van het risico dat een schoorsteenbrand met zich meebrengt. En ja, we waren gelukkig goed verzekerd, maar toch was het hele proces erg pittig.”
Hoe het allemaal begon
“Het was een koude avond in januari. Zoals zo vaak hadden we de open haard aangestoken om de woonkamer lekker warm te krijgen. Niets bijzonders, dat deden we immers elke winter. Maar wat we toen niet wisten, was dat er zich in de loop der jaren creosoot, een teerachtige substantie, aan de binnenkant van de schoorsteen had opgehoopt. En die avond werd het onze ondergang.
Plotseling hoorden we een vreemd gebulder in de schoorsteen, alsof er iets vastzat. Voordat we het goed en wel doorhadden, zagen we vlammen uit de schoorsteen omhoog schieten. Het vuur greep razendsnel om zich heen. Binnen enkele minuten was ons huis in lichterlaaie.”
Paniek en snel handelen
“Het eerste dat we deden was de brandweer bellen. Maar terwijl de minuten voorbij tikten, leken ze uren te duren. We wisten dat we het huis moesten verlaten, maar alles in mij wilde blijven, iets doen om het te stoppen. Toch was het enige juiste besluit om naar buiten te gaan en onszelf in veiligheid te brengen.
De brandweer kwam snel ter plaatse, maar het vuur had al een groot deel van de bovenverdieping bereikt. Uiteindelijk wisten ze de brand te blussen, maar de schade was enorm. Ons huis was voor maanden onbewoonbaar. De roet- en waterschade waren zo groot dat we tijdelijk ergens anders moesten wonen.”
Verzekerd, maar toch een drama
“Gelukkig waren we goed verzekerd, en op dat vlak verliep alles redelijk soepel. De verzekering dekte de kosten van de brand en de tijdelijke huisvesting, maar wat ze niet dekken is de emotionele schade. Het was niet zomaar een huis dat beschadigd was; het was ons thuis. Fotoalbums, persoonlijke bezittingen, dingen die je niet kunt vervangen, het verlies was hartverscheurend.
Bovendien is het een lang en intensief proces om je huis weer bewoonbaar te maken. De maanden die volgden waren gevuld met afspraken met aannemers, inspecteurs en experts. Elke dag hoopte ik dat we weer snel terug konden naar ons huis, maar dat bleek langer te duren dan verwacht. Je verliest een stukje van je dagelijkse leven, en dat is iets waar je niet altijd bij stilstaat als je denkt dat je goed verzekerd bent.”
“Hoe had ik dit kunnen voorkomen?”
“En hier komt het belangrijkste deel van mijn verhaal: dit had grotendeels voorkomen kunnen worden. Had ik maar geweten wat ik nu weet, dan was het waarschijnlijk nooit zover gekomen.
Een schoorsteenbrand ontstaat vaak door achterstallig onderhoud. Creosoot hoopt zich op in de schoorsteen door het stoken van hout, vooral als het hout niet goed droog is. Een jaarlijkse inspectie en schoonmaak van de schoorsteen is essentieel om dit te voorkomen. Ik moet eerlijk bekennen: we hadden onze schoorsteen in jaren niet laten schoonmaken. Het leek gewoon niet nodig. Wie denkt er nu aan als alles goed gaat?
Maar dat is precies het punt. Alles gaat goed, totdat het fout gaat. Dus als je een open haard hebt, vraag jezelf dan af wanneer je deze voor het laatst hebt laten schoonmaken. Is het al meer dan een jaar geleden? Dan raad ik je aan om direct actie te ondernemen.”
Wat kan je nu doen?
“Ik ben geen expert, maar uit mijn ervaring kan ik een paar simpele tips delen die jou kunnen helpen een schoorsteenbrand te voorkomen:
1. Laat je schoorsteen jaarlijks vegen. Dit is absoluut de belangrijkste stap. Een professioneel schoorsteenveger kan creosoot en andere blokkades verwijderen voordat ze een gevaar vormen.
2. Gebruik alleen droog hout. Nat of vochtig hout veroorzaakt meer rook en roet, wat de opbouw van creosoot versnelt.
3. Installeer een vonkenvanger. Dit voorkomt dat vonken uit de schoorsteen ontsnappen en mogelijk brand veroorzaken.
4. Controleer regelmatig je rookmelders. Deze eenvoudige apparaten kunnen levens redden. Zorg ervoor dat je ze test en de batterijen vervangt als dat nodig is.”
Terug naar huis
“Na maanden van verbouwen, schoonmaken en herstellen, konden we eindelijk terug naar ons huis. Maar niets is meer zoals het was. Ik ben bang geworden voor de kracht van vuur, en ik heb een nog groter besef van hoe belangrijk preventief onderhoud is. We genieten nog steeds van onze open haard, maar nu met veel meer voorzichtigheid.
Ik deel mijn verhaal niet om angst aan te jagen, maar om te waarschuwen. Een schoorsteenbrand kan iedereen overkomen, maar met de juiste maatregelen kun je de kans erop aanzienlijk verkleinen. Het kost maar een paar minuten om een afspraak te maken met een schoorsteenveger, en het kan je letterlijk duizenden euro’s en veel verdriet besparen.”
Jouw geldgeheim
Heb jij ook een bijzonder geldverhaal? Neem dan contact op met interview@onebrokegirl.nl om jouw verhaal (indien gewenst anoniem) te delen met de lezers van one Broke Girl. Samen leren we van elkaar.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.