Hoewel tweedehands kopen steeds populairder wordt, kan nog niet iedereen dit waarderen. Dit heeft Hannah* (41) vorig jaar zelf mogen ervaren. Zij kreeg ruzie met haar schoonzus, omdat ze tweedehands kerstcadeaus had gekocht. Fair of niet, in de familie van Hannah zit vanaf nu voor altijd een smet op deze anders zo gezellige feestdagen.
“Ik bedoelde het alleen maar goed.”
Hannah vindt niet dat er iets mis zou moeten zijn met het geven van tweedehands cadeaus. Sterker nog, ze vindt dat dit genormaliseerd moet worden. “Er worden zo ontzettend veel spullen geproduceerd, dit is zó slecht voor het milieu. Waarom zou je spullen die nog prima in orde zijn weggooien als iemand anders ze nog met veel plezier kan gebruiken? Zelf koop ik daarom al jaren tweedehands. Niet eens om goedkoop te doen, maar voornamelijk om het milieu te sparen. Ik vind dat dit als normaal zou moeten worden gezien, maar helaas dacht mijn schoonzus daar anders over.
Ruzie met haar schoonzus
Tussen Hannah en haar schoonzus heeft het nooit echt lekker gelopen. Waar Hannah is van het motto: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’, hecht haar schoonzus veel waarde aan merkkleding en dure spullen. Toen Hannah met Kerst aankwam met een tweedehands versie van de door haar schoonzus gevraagde handtas en ook nog eens tweedehands cadeautjes voor de kinderen had geregeld, barstte de bom.
Goedkope linkse trut
“Een goedkope linkse trut, daar maakte ze me voor uit. In het bijzijn van mijn hele schoonfamilie ging ze tekeer over dat ik altijd zo gierig doe en nooit eens ‘normaal’ kan doen. Ook vroeg ze of haar familie me dan niets waard was. Ik stond helemaal perplex. Ik had juist wat extra cadeautjes voor de kinderen kunnen regelen binnen het afgesproken budget, omdat het allemaal tweedehands was. Bovendien zag alles er nog heel netjes en als nieuw uit. Er was niets vies, kapot of incompleet. Ik weet dat mijn schoonfamilie heel precies is, dus daar had ik extra goed op gelet.”
De schoonfamilie van Hannah is het duidelijk niet gewend om tweedehands spullen te kopen of krijgen en zitten nogal ruim in de slappe was. Hoewel Hannah het niet slecht heeft, heeft ze niet zoveel te besteden als haar schoonfamilie en is ze opgegroeid met struinen in kringloopwinkels en op Marktplaats. Voor haar is dit de normaalste zaak van de wereld. Je zou het zelfs bijna een hobby kunnen noemen. En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.
Normaliseer het geven van tweedehands cadeaus
Wij zijn het helemaal met Hannah eens. Er rust nog steeds een soort taboe op het geven van tweedehands cadeaus, terwijl er alleen maar voordelen aan zitten. Het is veel beter voor het milieu, want door tweedehands spullen te kopen beperk je afval, voorkom je dat er onnodig geproduceerd moet worden en stel je het recyclen nog een tijdje uit. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper dan alles nieuw kopen, waardoor de decembermaand toch wat minder duur uit kan vallen dan je eigenlijk zou verwachten. Wat ons betreft zijn tweedehands cadeaus dan ook echt een win-win!
*Hannah is niet haar echte naam. De echte naam is bekend bij de redactie.
Jouw geldgeheim
Heb jij ook een bijzonder geldverhaal? Neem dan contact op met interview@onebrokegirl.nl om jouw verhaal (indien gewenst anoniem) te delen met de lezers van one Broke Girl. Samen leren we van elkaar.