Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond voor de energie in Nederland. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor huishoudens door het hele land. Energie-experts waarschuwen al voor de mogelijke financiële impact op meer dan een half miljoen Nederlanders, omdat zij momenteel tarieven hebben die boven het prijsplafond liggen. Val jij hieronder? Dan is het slim om nu al actie te ondernemen, om ervoor te zorgen dat de stijging van jouw energierekening zoveel mogelijk beperkt blijft.
In dit artikel...
Impact van het verdwijnen van het prijsplafond
Het voormalige prijsplafond garandeerde consumenten dat ze nooit meer dan 1,45 euro per kuub gas en 40 cent per kilowattuur elektriciteit zouden betalen. Deze limieten verdwijnen per 1 januari 2024.
Verandering in belastingen op energie
Volgend jaar zullen de belastingen op gas en elektriciteit aangepast worden. De belasting op gas zal stijgen, terwijl de belasting op elektriciteit daalt. Deze verschuiving kan gevolgen hebben voor de totale kosten van jouw energieverbruik.
De overheid gaat de belasting op gas verhogen met twaalf cent per kuub, wat waarschijnlijk leidt tot een extra kostenpost van ongeveer honderd euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. Daar staat tegenover dat de belasting op elektriciteit naar beneden gaat. Dit is dus gunstig als je al van het gas of bent of heel weinig gas gebruikt, maar wie nog grotendeels afhankelijk is van gas, is dus de pineut.
Overstappen voor betere tarieven
Energie-experts adviseren huishoudens om nu al actie te ondernemen door over te stappen naar een energieleverancier met lagere tarieven. Een mogelijkheid is het afsluiten van een vast contract, wat een tijdje niet mogelijk is geweest. Door de huidige gunstige tarieven wat langer vast te zetten, kunnen je stabiliteit krijgen in je energiekosten voor het komende jaar, wat voor zekerheid en duidelijkheid zorgt.
De goedkoopste gasprijzen liggen momenteel rond de 1,30 euro per kuub, wat fors lager is dan het voormalige overheidsplafond. Een overstap naar een energieleverancier met betere tarieven kan binnen enkele weken geregeld zijn. Door nu actie te ondernemen, kunnen je begin januari overstappen van energieleverancier, precies wanneer het prijsplafond verdwijnt.
Ook jij kunt overstappen!
Hoewel veel mensen kiezen voor een jaarcontract bij het vergelijken van energietarieven, blijft meer dan de helft van de huishoudens momenteel op een variabel tarief zitten.
Dit betekent dat hun tarieven voortdurend kunnen schommelen, afhankelijk van wat de markt doet. En de energieprijzen zijn afhankelijk van alles wat er in de wereld gebeurd. Veel mensen durven niet goed over te stappen, omdat ze bang zijn dat het ingewikkeld is, of dat er iets fout gaat. Maar geloof ons, er is niets zo makkelijk als overstappen van energieleverancier.
Onzekere toekomst voor gasprijzen
Het is belangrijk om je te beseffen dat de gasprijzen kunnen blijven schommelen, vooral in deze economisch onzekere tijden. De recente ontwikkelingen in Oekraïne hebben al invloed gehad op de energiemarkt, waarbij de gasprijzen enorm begonnen te stijgen. Het is daarom heel belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de prijzen kunnen schommelen en dat je geen garantie hebt dat de prijzen komend jaar niet weer zo gaan stijgen.
Als je je energierekening in 2024 binnen de perken wil houden, is het belangrijk om nu al stappen te ondernemen. Let op je energieverbruik, ga je woning verduurzamen indien mogelijk en stap over van energieleverancier als je bij een leverancier zit die tarieven boven het prijsplafond hanteert.
Door nu al dit soort acties te ondernemen, kun je profiteren van gunstige tarieven en onnodige kosten te vermijden, vooral nu het prijsplafond voor energie in 2024 verdwijnt.
Geef een reactie