Iedereen moet boodschappen doen. Dat spreekt natuurlijk voor zich. Maar de boodschappen zijn de laatste tijd flink duurder geworden. Niet gek dus dat veel mensen hier graag op willen besparen. Wil jij ook besparen op je boodschappen? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe hoog jouw boodschappenbudget moet zijn. Daar gaan we vandaag een antwoord op proberen te vinden.
Hoeveel geld geef je uit aan eten?
Het is heel lastig om een ander je budget te laten bepalen. Wat voor jou een goed budget is hangt namelijk van heel veel factoren af. Hoe groot is je gezin? Hoe oud zijn je gezinsleden? Heb je bepaalde dieetwensen waar je rekening mee moet houden? Noem maar op. Bovendien vindt de één dat alleen eten onder de boodschappen valt, terwijl een ander ook schoonmaakmiddelen, wc-papier, shampoo en deodorant meerekent.
Hoeveel heb je minimaal nodig om van te kunnen eten?
Om een richtlijn te hebben heeft het Nibud samen met het Voedingscentrum wel een berekening gemaakt van wat je gemiddeld in Nederland per persoon nodig zou moeten hebben om eten van te kopen. In deze bedragen zijn dus geen kosten meegenomen voor drogisterij- en schoonmaakartikelen.
Volgens hen zou een volwassene gemiddeld zo’n 7,66 euro (vrouw) tot 8,50 euro (man) nodig hebben per dag voor eten. Voor kleine kinderen heb je volgens hen 4,39 euro nodig en voor tieners 7,08 euro. Ouderen zouden met 7,66 tot 7,84 euro uit moeten kunnen komen.
De genoemde bedragen zijn minimum bedragen. Volgens het Voedingscentrum kun je voor minder geld geen drie gezonde maaltijden per dag en tussendoortjes kopen. Ook wordt er rekening gehouden met een tweepersoonshuishouden. Ben je maar alleen, dan ben je zo’n 10% duurder uit. Is je gezin groter, dan zou je het juist moeten kunnen redden met 15 tot 30% minder, omdat je dan meer dingen groot in kunt kopen, wat vaak goedkoper is.
Hoe bepaal je jouw boodschappenbudget?
Als je een boodschappenbudget voor jezelf wil gaan bepalen, kun je de bedragen van het Nibud en het Voedingscentrum natuurlijk heel goed als richtlijn gebruiken. Maar of dit voor jou ook gaat werken is maar de vraag.
Om goed een budget te kunnen bepalen is het belangrijk om te weten wat je nu uitgeeft aan boodschappen. Heb je geen flauw idee? Houd dan eerst eens een paar weken je uitgaven bij. Doe dit voor een periode van minimaal een maand, zodat je een realistisch beeld hebt van wat je gemiddeld per week uitgeeft aan boodschappen. Let er hierbij ook op of het een normale week is, of dat je bijvoorbeeld ook boodschappen hebt moeten doen voor een verjaardag of iets dergelijks.
Wij kunnen namelijk wel zeggen dat jij het prima kunt redden met 50 of 100 euro per week, maar als je nu 350 euro per week uitgeeft is dat wel een hele grote stap terug. Wil je flink gaan besparen, knip het dan op in kleine stapjes. Verlaag je budget elke week met 10 of 20 euro, totdat je bij het gewenste budget bent. Op deze manier wen je langzaamaan je nieuwe budget en is de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk vol zult houden.
Bepaal je bodemprijzen
Een bodemprijzenlijst kan je helpen je aan je budget te houden. Op een bodemprijzenlijst houd je voor jezelf bij welke prijs de beste prijs is voor de producten die jij vaak koopt. Vind je het product later voor een betere prijs, dan pas je de prijs op je bodemprijzenlijst aan en sla je groot in.
Wil je weten of iets een goede aanbieding is? Dan pak je je bodemprijzenlijst erbij en kun je in één oogopslag zien of een deal de moeite waard is, of dat je beter nog even kunt wachten. Komt die goede deal met jouw bodemprijs voorbij? Sla dan groot in, zodat je genoeg van dat product op voorraad hebt om het vol te kunnen houden tot de volgende deal.
Het opstellen van een goede bodemprijzenlijst kost best veel tijd en uitzoekwerk. Daarom hebben wij dat alvast voor jou gedaan. Schaf de bodemprijzenlijst dus snel aan, zodat je meteen aan de slag kunt met besparen op jouw boodschappen.
Kom je er zelf niet uit? Wij zijn er voor je!
Vind jij besparen op de boodschappen nog best lastig, maar wil je hier wel graag mee aan de slag gaan? In het One Broke Girl Membership nemen wij je bij de hand en leggen we je alles uit waar je rekening mee moet houden als het gaat om de boodschappen.
We hebben al een hoop video’s met uitleg voor je klaarstaan, we doen meerdere live sessies en we hebben niemand minder dan Gierige Gerda uitgenodigd om een masterclass te geven aan onze members. Zo geven we jou alle handvatten die je nodig hebt om jouw boodschappenbudget te bepalen en kun jij flink gaan besparen op de boodschappen!
Over Lydia
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Danielle says
Heb de minimumbedragen aangehouden en eens uitgerekend hoe ons boodschappenbudget zich hiertoe verhoud. Wat blijkt?! Spot on! Fijne geruststelling dat wij dus helemaal niet zo buitensporig boodschappen doen.