Een van de grootste kostenposten in de meeste huishoudens in Nederland zijn de wekelijkse boodschappen. Sommige gezinnen geven wel 600 euro per maand uit bij de lokale grootgrutter, terwijl anderen het met 50 euro per week moeten doen. Maar ongeacht hoe groot jouw budget is, voor iedereen kan het minder geld kosten. Maar hoe kun je nu gemakkelijk besparen op jouw boodschappen? Ik leg het je uit!
1. Geen boodschappen doen wanneer je honger hebt
Hoewel vrijwel iedereen weet hoe dit werkt, inclusief ikzelf, betrap ik mezelf er op dat ik toch nog wel eens in deze valkuil trap. Vlak voor het avondeten nog even boodschappen doen, of juist extra vroeg in de supermarkt zijn en ‘daarna wel even ontbijten’ is een slecht idee. Niet alleen koop je méér als je honger hebt, maar onderzoek wijst uit dat je vooral meer calorierijk voedsel koopt met veel suiker. Dus doe jouw portemonnee én de weegschaal een lol, en eet eerst iets voordat je de supermarkt in loopt.
2. Kijk eens naar beneden…
Een supermarkt is altijd zo ingericht dat je zo veel mogelijk koopt. Daarom liggen producten die de meeste mensen nodig hebben (brood en zuivel) helemaal achteraan, begint een supermarkt met de aanblik van heerlijke verse groenten en fruit, en word je bij de kassa nog even geattendeerd op een lekkere reep chocolade. Maar de supermarkt wil ook graag dat je producten koopt waar ze het meeste op verdienen. Deze zetten ze dus op ooghoogte, zodat je die als eerste zult pakken. Maar kijk eens naar beneden. De huismerken, of ‘basic’ producten, vind je op het laagste schap! Gemiddeld zijn die 10% goedkoper dan de A-merken, dus zeker de moeite waard!
3. Doe jouw boodschappen online
Dit is voor mij dé tip om te besparen op boodschappen. Wanneer ik -vooral met manlief- de supermarkt in liep, wist ik al dat ik bovenop wat op mijn lijstje stond ook naar huis zou gaan met heerlijke verse snacks, een heel gebraden kippetje, en een heleboel andere lekkernijen. Maar online bestaat dit niet! Het is perfect mogelijk om je aan jouw boodschappenlijstje te houden en je hoeft er niet eens jouw huis voor uit. Dit heeft mij zeker 25% van mijn geld bespaard!
Ik bestel mijn boodschappen elke week bij Albert Heijn. Vooral nu in de Corona tijd vind ik het heel fijn om niet naar de supermarkt te hoeven. En hoewel het soms lastig lijkt om een bezorgmoment te krijgen nu iedereen boodschappen laat bezorgen, heeft Albert Heijn dit goed opgelost. Je kunt namelijk een bezorgbundel afsluiten (voor 6 of 12 maanden), waarmee je enerzijds de bezorgkosten afkoopt, maar anderzijds ook de mogelijkheid hebt om jouw boodschappen elke week op een vast, gereserveerd moment te laten bezorgen. Super fijn! En als je een keer niets nodig hebt, dan zit je nergens aan vast.
4. Ga naar de budget supermarkt
Van sommige supermarkten is bekend dat ze wat duurder zijn dan anderen door de extra service die ze bieden, of het grotere productaanbod wat ze hebben. Als jou dat weinig interesseert, kun je ook naar een budgetsupermarkt zoals Aldi of Lidl gaan. De prijzen liggen bij deze supermarkten ongeveer 10% lager dan bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Als je normaal gesproken merk-producten koopt, is het verschil zelfs 20%!
Wel vind ik het jammer dat je nooit in 1x kunt slagen bij dat soort supermarkten, maar misschien ligt dat aan de dingen die ik lekker vind.
5. Koop sommige producten alleen met veel korting
Ik ben groot fan van de hamsterwerken bij Albert Heijn, maar heb er altijd wel een handje van om een goede 1+1 gratis (of 50% korting) aanbieding niet te kunnen weerstaan. Vooral wanneer het om houdbare producten gaat, sla ik vrijwel altijd in. Denk aan vaatwastabletten, waspoeder, maar ook haarverf en groenten uit blik of pot zijn super lang houdbaar. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst de volle prijs heb betaald voor deze producten. Door efficiënt in te kopen, kun je jaarlijks honderden euro’s besparen op de boodschappen.
6. Doe jouw boodschappen een keer per week
Ik hoor wel eens van sommige mensen dat ze bijna elke dag naar de supermarkt gaan. Ongelooflijk! Zelf doe ik dit al jaren niet meer, maar veel mensen trotseren nog steeds dagelijks alle aanbiedingen en marketing die de supermarkt in zijn winkel toont. Het is aangetoond dat wanneer je maar een keer per week boodschappen doet, je niet alleen minder haalt, maar ook minder weg hoeft te gooien. Dus maak eens een lijstje voor de hele week en probeer het uit!
7. Kook vanuit jouw voorraad
Zoals ik onder punt 5 al vertelde, heb ik van een hoop producten een voorraadje. Dat geldt voor mij niet alleen voor super houdbare producten, maar ik heb ook een dubbele vriezer vol vlees en diepvriesgroenten, en volle kasten met heerlijke ingredienten voor gerechten. Ik wil gewoon niet misgrijpen. Maar het is wel belangrijk om het ook op te eten. Elke maand hou ik aan het einde van de maand een ‘voorraad challenge’, waarbij ik zo veel mogelijk van mijn voorraad op eet. Natuurlijk moet ik verse producten vaak wel bij kopen, maar zo slinkt mijn voorraad gehakt en kipfilet, en komen de blikken gepelde tomaten ook weer eens op. Scheelt een hoop geld, en het zorgt ervoor dat je niet met een bedorven voorraad eten achter blijft.
8. Ga terug met producten die niet goed blijven tot de houdbaarheidsdatum
Wanneer een product niet goed blijft tot de houdbaarheidsdatum, mag je gewoon terug gaan naar de supermarkt en jouw geld terug vragen. Bij Albert Heijn online is het zelfs zo goed geregeld dat als er iets is met de producten die je besteld hebt, je dit gewoon via het klachtenformulier kunt melden en het bedrag bij de volgende levering terug krijgt via jouw factuur.
Wist je dat je, als een bonus-aanbieding uitverkocht is, bij de service balie van Albert Heijn een tegoedbon kunt halen om dezelfde aanbieding de volgende week te kunnen gebruiken? Handig!
Geef een reactie