Nu het voorjaar eraan zit te komen, ben jij natuurlijk helemaal nog niet bezig met Kerst. Sterker nog, de kerstdagen zijn eigenlijk pas net voorbij, toch? Toch is dit hét moment om alvast bezig te zijn met de feestdagen. De decembermaand is voor iedereen altijd een dure maand, maar door nu al de juiste voorbereidingen te treffen, heb jij daar straks helemaal geen last van. Een slimme meid is immers op haar toekomst voorbereid! En daarom weet ik nu al wat ik uitgeef met Kerst.
Start nu al met sparen
Veel mensen sparen voor grote uitgaven, zoals een vakantie of de aankoop van een auto. Maar waarom zou je dan niet gaan sparen voor een grote uitgave zoals de decembermaand? Cadeautjes, uitjes en duurdere boodschappen kosten je in deze maand veel meer dan in een normale maand. En dus zullen de budgetten die je aanhoudt voor je vaste lasten in december niet kloppen.
Dat geeft helemaal niets, maar daarom is het wel heel slim om nu al te beginnen met sparen. Door elke maand een beetje opzij te zetten, heb je straks het budget om Kerst te vieren zoals jij dat graag wil, en hoef je niet te bezuinigen op lekker eten of cadeautjes.
Hoe bepaal je hoeveel geld je opzij moet zetten voor Kerst?
Het kan best lastig zijn om nu al een budget te bepalen voor Kerst. Weet je nog wat je afgelopen Kerst hebt uitgegeven? Dan kun je dit gebruiken als basis voor je Kerst-budget. Weet je het niet uit je hoofd? Spit dan je bankafschriften nog eens door, en ze alle kosten die je gemaakt hebt op een rijtje. Zo kun je je budget voor dit jaar bepalen.
Hulp bij het sparen voor Kerst
Sparen is niet altijd leuk, zeker als je het geld pas over een tijdje nodig hebt. Je moet best wel wat discipline hebben om te sparen, want je moet er nu al iets voor laten, en daar krijg je pas later iets voor terug.
Om het sparen voor Kerst wat leuker te maken, hebben wij een hele leuke Spaartrackers Feestdagen Bundel voor je gemaakt. Deze werken heel simpel: nadat je je budget bepaald hebt, splits je dit op in kleinere bedragen. Elke vakje op een spaartracker staat voor een bepaald bedrag. Dit kan bijvoorbeeld 5 euro zijn, maar ook 10, 20 of 50 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van wat jij bij elkaar wil sparen en van hoeveel je kan missen.
Telkens als je het gewenste bedrag opzij hebt gezet mag je een vakje doorkrassen of inkleuren. Dit soort methodes werken extra motiverend, omdat je ziet wat je al bereikt hebt. Dit zorgt ervoor dat sparen leuk blijft. Bovendien gaat het sparen zo sneller, omdat je geneigd bent sneller het volgende vakje in te willen kleuren.
Begin nu nog met sparen voor de Kerst
Het is dus helemaal niet te vroeg om al te beginnen met sparen voor Kerst. Hoe vroeger je begint, hoe minder je per maand opzij hoeft te zetten om je doel te halen. Je kunt daarom het beste zo snel mogelijk beginnen met sparen voor Kerst, zodat je er het minste van merkt.
In december zul je vervolgens beloond worden, omdat je dan helemaal niets merkt van die extra boodschappen en al die cadeautjes die je moet kopen. Dat geld staat dan namelijk al lang apart, in een eigen spaarpotje op jouw spaarrekening. En dat geeft straks een heerlijk gevoel!
Sparen voor Kerst als onderdeel van je vaste lasten
Wil jij echt onbezorgd sparen voor de feestdagen? Begin dan in januari meteen met het invullen van de Feestdagen Spaartrackers. Deel jouw feestdagenbudget door 12 en je weet precies hoeveel geld je het hele jaar opzij moet zetten om aan het eind van het jaar alles voor Kerst te kunnen betalen. Op deze manier worden de feestdagen eigenlijk gewoon onderdeel van je vaste lasten, en heb je nergens meer omkijken naar. Dit kun je natuurlijk ook doen met andere periodieke uitgaven, zoals de zomervakantie, de kaper, of de gemeentelijke belastingen. Door ze op te knippen in kleinere bedragen, wordt sparen hiervoor een fluitje van een cent.
Geef een reactie