Steeds meer mensen denken over verschillende manieren na om hun huis te verduurzamen. Dit kan een flinke hap nemen uit het huishoud budget, maar er zijn ook duurzame manieren die niet zoveel geld kosten maar wel een groot verschil maken. Jouw huis verwarmen met infrarood panelen is daar een manier van, maar hoe werkt dat precies? Ik heb voor jullie alles uitgezocht.
In dit artikel...
Jouw huis verwarmen met een infrarood paneel, hoe werkt dat?
Een verwarming verwarmt het huis door middel van luchtstromen, dit veroorzaakt temperatuur verschillen in huis (warmte gaat omhoog). Infrarood panelen verwarmen de ruimte door middel van een lange golf infrarood straling.
Deze straling verwarmt de omgeving, denk bijvoorbeeld aan de vloer, de wanden of objecten in je huis. Deze objecten geven vervolgens weer warmte af aan de ruimte, waardoor je indirect de ruimte verwarmd. De warmtestraling kan ons als persoon ook verwarmen, wat aanvoelt als een lekkere, warme zonnestraal. Infrarood straling zorgt voor een egale warmte in het huis.
Infrarood panelen zijn efficiënt
Infrarood panelen werken erg efficiënt, ze zijn namelijk snel opgewarmd. Dit is dan ook de reden waarom je veel energie kunt besparen als je gebruik maakt van een infrarood paneel.
De panelen hebben ook weinig vermogen nodig om te kunnen verwarmen ten opzichte van andere manieren. Je kunt de infrarood panelen makkelijk aan en uit zetten, op die manier bespaar je dus ook makkelijk op de energie.
Let er wel op dat het gebruik van infrarood panelen eigenlijk alleen nut heeft als je woning goed geïsoleerd is. Vooral in combinatie met zonnepanelen is het helemaal super, omdat je dan je eigen stroom opwekt. Als je de panelen aan het plafond bevestigd, wordt de straling niet geblokkeerd door meubels of andere spullen in de ruimte en dat is natuurlijk een groot voordeel.
Wat kosten infrarood panelen?
Je kunt infrarood panelen in diverse kleuren en vormen kopen, zelfs met een spiegel erin voor in de badkamer. Daarna kun je ze aan het plafond of aan de wand monteren. De panelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig en ze gaan heel lang mee. De kosten starten ongeveer vanaf €250 en ligt voornamelijk aan hoe groot je de panelen wilt hebben.
Voordelen van jouw huis verwarmen met infrarood panelen
- Duurzame manier van verwarmen en je bespaart op de energie
- Geen temperatuur verschillen in de ruimte, dit heb je met een verwarming wel
- Lage aanschafkosten
- Geen onderhoud nodig
- Een infrarood paneel gaat heel lang mee
- Makkelijk en snel te installeren
- Gezond leefklimaat: geen droge lucht meer in huis en geen kans op schimmel. Dit is met een verwarming wel het geval (door de luchtstromen). Infrarood panelen zorgen voor een goede luchtvochigheid.
- Geen gas nodig
- Een infrarood paneel is, zodra je het aanzet, met 5 minuten warm. Een verwarming doet hier veel langer over. Ook op die manier is het energiezuinig.
Nadelen van jouw huis verwarmen met infrarood panelen
- De elektriciteitssnoeren moeten weggewerkt worden.
- Als je te kleine panelen aanschaft voor de ruimte, verwarmt de ruimte niet voldoende.
- De panelen geven gericht warmte af, ze moeten dus op een goede en gunstige manier geplaatst worden.
Zijn infrarood stralingen schadelijk voor je gezondheid?
Jouw huis verwarmen met infrarood panelen is niet schadelijk voor je gezondheid. De panelen verwarmen met lange golf infrarood C-stralen, er zitten geen UV stralen in. UV stralen zijn natuurlijk wel schadelijk voor de gezondheid.
Infrarood straling kan juist zelf goed zijn voor de gezondheid, het heeft namelijk een therapeutische werking. Denk maar eens aan de infrarood sauna’s die je kunt bezoeken in een wellness centrum. Deze lampen met rood licht werken verlichtend voor de spieren.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie