Altijd zal ik erop blijven hameren. Spreid jouw portefeuille. Zet nooit jouw beleggingsgeld in op één bedrijf. Veel te risicovol. Door ook te beleggen in goud of zilver kun je jouw portefeuille mooi spreiden. Maar hoe werkt dit?
Waarom beleggen in goud of zilver?
Een geweldige beleggingsportefeuille heeft allerlei verschillende type producten erin. Aandelen, obligaties, grondstoffen, maar ook zeker edelmetalen zoals goud of zilver. Goud en zilver worden namelijk gezien als een veilige haven wanneer er een economische crisis op de loer ligt.
Dat komt doordat goud en zilver, in tegenstelling tot bijvoorbeeld valuta, hun waarde goed behouden. Het is een ‘echt’ iets, je kunt het daadwerkelijk vasthouden en het is overal ter wereld vrijwel hetzelfde waard.
Zilver kopen
Zilver is een heel veel gebruikte grondstof in heel de wereld en daarom hartstikke populair om in te investeren. Daarnaast is zilver goedkoper dan goud, dus gemakkelijker te bereiken met een kleiner bedrag.
Wil jij zilver kopen om jouw beleggingsportefeuille te spreiden in deze onzekere tijden met hoge inflatie en allerlei ruzies tussen wereldmachten? Dan kun je fysiek zilver kopen of juist investeren in de koers. Dit leg ik verder in dit artikel uit.
Goud kopen
Waar beleggen in zilver nog relatief goedkoop kan, is goud natuurlijk al een stuk duurder om te kopen. Maar goud valt net zo goed onder de veilige havens bij het beleggen.
De afgelopen jaren is de koers van goud flink gestegen. Natuurlijk flink aangewakkerd door de onstabiele economie op dit moment.
Wellicht een mooi moment om te overwegen om te overwegen om te beleggen in goud.
Fysiek zilver of goud kopen
Enerzijds kun je fysiek zilver of goud kopen als belegging. Lekker snuffelen in een kringloopwinkel en goed letten op de stempels in sieraden en voila, je hebt zilver of goud te pakken. Maar als beleggingsobject kiezen de meeste mensen ervoor om dit bij een online specialist in edelmetalen te halen. Deze kopen het zilver en goud in, in de vorm van een zilvermunt of een zilverbaar (een soort mini staaf) en slaan dit voor je op.
Handig, want zo hoef jij geen stapels edelmetaal onverzekerd in jouw huis te leggen.
Investeren in de zilver en goudkoers
Maar naast het fysieke zilver en goud wat je in jouw beleggingsportefeuille kunt hebben, kun je er ook voor kiezen om alleen te investeren in de koers door middel van een ETC. Je belegt dan in zilver of goud, maar hebt geen echt zilver in bezit. Je probeert zo vooral winst te maken als de koers van zilver of goud ineens een stuk hoger wordt.
Wanneer wordt zilver of goud gekocht als belegging?
Vooral wanneer het economisch heel slecht gaat zie je flinke pieken in de goud en zilverprijs. De beurzen crashen dan vaak, terwijl de goudprijs explodeert. Dit komt doordat beleggers hun geld veilig proberen te stellen.
Zelfs banken kopen grotere hoeveelheden goud aan om hun positie te verstevigen. Dat zie je dus terug in de prijs. Zilver wordt door banken vrijwel niet gekocht als positieversteviging, omdat zilver zo’n ontzettend belangrijke grondstof is voor de industrie (ook belangrijk voor de banken) dat als zij heel veel zilver zouden kopen, de prijs veel te hoog gaat worden.
Natuurlijk werkt dit ook andersom. Want wanneer het economisch heel erg goed gaat, zie je de goudprijs en zilverprijs weer dalen. Al het geld stroomt dan vaak weer terug naar de aandelenbeurzen.
Zou ik zelf beleggen in goud en zilver?
Ik probeer mijn portefeuille zo divers mogelijk te houden, maar ben van nature wel echt een offensieve belegger. Ik heb bijvoorbeeld geen obligaties in mijn portefeuille en investeer wel weer in cryptocurrency.
Goud en zilver staat dus niet perse op hoog op mijn wensenlijstje op dit moment. De koers is ook veel te hoog. Maar wanneer de economie zich uiteindelijk weer herstelt en de goudprijs daalt, dan ga ik zeker wel wat goud kopen. Niet omdat ik graag een geldpakhuis vol gouden munten wil hebben (hallo, Dagobert), maar omdat ik laag kopen en daarvan profiteren als er weer een keer een crisis is wel een heel leuk idee vindt.
Voor mij is het dus eerder de speculatie op de koers dan de veilige haven die mijn keuze beïnvloedt. Wat vind jij?
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen. Ik ben geen financieel adviseur en dit artikel kan niet worden gezien als beleggingsadvies.
Bovenstaand artikel is geschreven in samenwerking met investeerjij.nl. De inhoud is 100% One Broke Girl.
Geef een reactie