Vastgoed wordt al tientallen jaren gezien als een veilige en goede belegging met een hoog rendement, zeker op de lange termijn. Maar nu de woningmarkt oververhit is, ligt beleggen in vastgoed ineens ook onder vuur. Als er een woningtekort is, is het dan wel verantwoord dat beleggers woningen kopen om er geld aan te gaan verdienen? En kun je investeren in vastgoed zonder impact op de woningmarkt?
Waarom is beleggen in vastgoed zo populair?
Omdat de waarde van woningen over een langere periode eigenlijk altijd flink stijgt, wordt vastgoed gezien als een goede investering. Natuurlijk zijn er ook dipjes geweest in de markt, maar die werden vrijwel altijd binnen een aantal jaren weer ingehaald. Als een woning of ander type vastgoed in waarde stijgt, heb je er dus geld mee verdiend zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Erg aantrekkelijk dus.
En als je het in de tussentijd dan ook nog verhuurd hebt, heb je als belegger die huurinkomsten ook nog eens ontvangen. Dat is dus dubbel geld verdienen. Over de huurinkomsten betaal je in Nederland ook geen belasting, waardoor je flink kunt verdienen hiermee.
Daarnaast kun je vastgoed natuurlijk ook in waarde laten stijgen. Bijvoorbeeld door het te verbouwen of uit te bouwen. Zo voeg je waarde toe aan het pand en als je dit op een slimme manier doet, kun je ook hier weer geld mee verdienen. Genoeg mogelijkheden dus om je geld te laten groeien door het in vastgoed te stoppen.
Starters hebben het zwaar
De laatste jaren staat de woningmarkt zwaar onder druk. Er is een tekort aan woningen en dat heeft ertoe geleid dat woningen in een recordtempo in prijs zijn gestegen. En dan is het ook nog eens normaal geworden dat er flink overboden wordt.
In de grote steden, zoals Amsterdam, zijn de meeste beleggers actief. Aangezien die vaak geen hypotheek nodig hebben, kunnen zij gemakkelijker overbieden en goede voorwaarden stellen voor de verkopers. Dit heeft ervoor gezorgd dat starters bijna geen kans meer maken om nog een woning te kopen.
Bovendien zijn woningen voor starters bijna onbetaalbaar geworden. Zie nog maar eens een woning te vinden voor maximaal € 250.000,-. In veel regio’s is dit vrijwel niet meer te doen.
Beleggers worden geweerd
Stapsgewijs worden beleggers meer en meer geweerd van de woningmarkt. De overdrachtsbelasting is al eens verhoogd voor wie niet zelf in een woning gaat wonen. En ook volgend jaar zal deze verder verhoogd worden.
Ook zijn er veel gemeenten en woningbouwcorporaties, en dan met name in de grote steden, die een zelfbewoningsplicht hebben ingevoerd. Dit zorgt ervoor dat woningen in de lagere prijsklassen alleen nog maar verkocht mogen worden aan mensen die er zelf in gaan wonen. Gunstige maatregelen voor starters dus.
Investeren in vastgoed zonder impact op de woningmarkt
Maar beleggers weten hun weg nog steeds te vinden. Er zijn namelijk nog tal van andere manieren om te beleggen in vastgoed, waarmee je geen invloed hebt op de woningmarkt of juist een positieve invloed kunt hebben op de woningmarkt.
Zo kun je investeren in bedrijfs- of kantoorpanden, die steeds vaker leeg komen te staan. Kun je daar alsnog huurhuizen of appartementen van maken. Of wat dacht je van vakantiehuisjes of garageboxen? Ook dit zijn vormen van vastgoed die over het algemeen als goede investering worden gezien. Door hierin te investeren, heeft jouw vastgoed geen impact op de woningmarkt.
Tenslotte kun je ook op de beurs in vastgoed investeren. Je koopt dan zelf geen panden, maar investeert in bedrijven die zich daar wel mee bezig houden. Door te beleggen in vastgoedbedrijven kun je een mooi rendement behalen. Doe je dat ook nog eens in een bedrijf die een positieve bijdrage levert aan de woningvoorraad, dan ben je dus hartstikke verantwoord bezig!
Beleggers zorgen voor een groter aantal woningen
Wat vaak vergeten wordt in de discussie over de woningmarkt, is dat beleggers ook in een bepaalde behoefte voorzien. Daarnaast zorgen ze voor het vergroten van de woningvoorraad.
Zo is de vraag naar particuliere huurwoningen groter dan het aanbod. Niet iedereen kan of wil een huis kopen en niet iedereen komt in aanmerking voor sociale huur, bijvoorbeeld omdat het inkomen te hoog is. Beleggers voorzien dus in deze behoefte.
Ook kun je als belegger extra woningen creëren, bijvoorbeeld door een stuk grond te kopen en daar woningen op te zetten, of bedrijfspanden om te bouwen tot woningen. Op deze manier kun je als belegger een mooi rendement maken én je steentje bijdragen in een te krappe woningmarkt.
Lydia is makelaar en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen! Je leest al haar artikelen hier.
Volg haar ook op Instagram.
Geef een reactie