Ik hoor het zo vaak… Beleggen is toch hartstikke moeilijk? Hoe kan het zo zijn dat als je niet van risico’s houdt, dat je toch aan het beleggen bent geslagen? Ik ga je vandaag laten zien hoe simpel beleggen eigenlijk kan zijn.
Hoe maak je beleggen super moeilijk?
Als je wel eens een gesprek hebt gehoord tussen twee mensen die ontzettend ervaren zijn op de beurs, dan gaat het je duizelen. Allerlei termen die je niet snapt, bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord.
Dat komt doordat sommige mensen -vooral mannen, sorry guys…- een prestigegevoel krijgen van het snappen en gebruiken van de moeilijke manieren van beleggen. Je kunt het namelijk hartstikke ingewikkeld maken voor jezelf als je graag ontzettend veel risico neemt met jouw geld. Lekker short gaan op een specifiek bedrijf in de hoop er dikke winst om te maken.
Ben ik je al kwijt?
De basis van beleggen is super simpel
Laat je niets wijs maken hoor. De basis van beleggen is hartstikke simpel als je het ook gewoon houdt bij passief beleggen. Dat wil zeggen dat je niet de hele dag beurskoersen in de gaten houdt en bedrijven gaat analyseren, maar gewoon inlegt in een beleggingsfonds zoals bij Brand New Day.
Zo’n beleggingsfonds zorgt ervoor dat jouw geld automatisch gespreid wordt over de hele wereld, in duizenden verschillende bedrijven tegelijkertijd. En zo lang je maar lekker lang belegd, minimaal 10 jaar of liever zelfs 20 jaar, dan is de kans vrij groot dat je er met winst uit stapt. Want gemiddeld gezien haalt een beleggingsfonds met alleen maar aandelen een rendement tussen de 7% en 9% per jaar op de lange termijn.
Beleggen zonder gedoe noem ik dat.
Wat moet je wél sowieso weten?
Voor iedereen die gaat beleggen, op welke manier dan ook, zijn er 3 dingen die je per se moet weten.
Heb je wel geld om te beleggen?
Misschien voel je wel een beetje druk om die beleggingsrekening eindelijk te openen en te starten. Want mis je anders niet jouw kans om ooit rijk te worden?
Bij beleggen geldt zeker dat hoe lang je de tijd hebt om te beleggen heel erg meespeelt in hoe hard jouw geld kan groeien. Maar belangrijker blijft altijd: beleg alleen maar met geld wat je voor de lange termijn (dus 20 jaar) kunt missen. Doe het dus nooit met je laatste euro, maar wel met een euro die je over hebt nadat jouw spaarrekening goed genoeg gevuld is.
En jazeker, ook met één euro kun je gewoon beleggen. Eén kopje koffie op het station overslaan en je kunt al jouw eerste stapje op de beurs maken met een beleggingsrekening van Brand New Day.
Hoe lang wil je beleggen?
Volg jij wat ‘word snel rijk’ accounts op Instagram en heb je bedacht om even twee jaar jouw geld te laten groeien? Ga dan alsjeblieft niet beleggen, maar investeer het geld in een lekkere cursus waarmee je beter wordt in jouw werk. Zo verdien je meer en hou je te zijner tijd meer geld over om structureel en voor de lange termijn te beleggen.
Maar ook als je wél langdurig geld kunt missen, dan zul je moeten bepalen hoe lang je wilt beleggen. Heb je een specifiek doel zoals een mooie wereldreis die je over 20 jaar wilt maken? Of wil je misschien eerder met pensioen? Dan bepaalt dat de lengte van jouw beleggingsavontuur, maar ook hoeveel risico je dan zou moeten nemen.
Hoeveel risico wil je nemen?
Wanneer jij beleggen lekker simpel wilt houden en een beleggingsrekening opent, ga je de vraag krijgen hoe je jouw beleggingen wilt spreiden over al die duizenden bedrijven. Bij Brand New Day hebben ze namelijk 5 verschillende risicoprofielen (ookwel modellen) waaruit je kunt kiezen.
Deze modellen lopen van ‘Zeer defensief’ waar je het minste beleggingsrisico loopt doordat je vooral veel obligaties hebt, tot ‘Zeer Offensief’ waar het risico wat hoger is doordat je alleen aandelen hebt.
Maar risico en rendement gaan hand in hand. Dus wanneer je meer risico durft te nemen met je geld, is de kans op een hoger rendement groter. En de kans dat beleggingen minder waard worden is dan natuurlijk ook hoger.
Hoe korter de tijd dat je wilt beleggen, de beleggingshorizon, zoals ze dit noemen, hoe minder risico je wilt nemen.
Drie simpele vragen om te beleggen
Met de drie bovenstaande vragen heb jij al genoeg basis om simpel te gaan beleggen. Dus schuif de angst om deze stap te nemen opzij en open die beleggingsrekening nou. Jouw toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. Bovenstaand artikel is geen persoonlijk financieel advies. Neem contact op met een financieel adviseur om dit voor jouw situatie uit te laten werken.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day en bevat affiliate links. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie