Wanneer je gaat scheiden, komt er heel veel op je af. Naast dat je met al je verdriet moet omgaan, moeten er ook ineens allerlei zaken geregeld worden. Je wilt natuurlijk alles zo goed mogelijk regelen voor de kinderen en daarnaast alles zo rustig mogelijk laten verlopen. Ik geef je wat ideeën om in het ouderschapsplan op te nemen voor jouw kinderen tijdens jouw scheiding.
In dit artikel...
Door Tiffany
Alimentatie
Bij een scheiding zijn beide ouders (wettelijk) verplicht om financieel voor elkaar en voor de kinderen te zorgen. Dit heet partner- en kinderalimentatie. De hoogte en duur van de alimentatie is afhankelijk van een aantal dingen, zoals inkomen, behoefte en draagkracht. Soms kun je dit onderling regelen met bijvoorbeeld een mediator. Maar kom je er niet uit? Dan kan een rechter hier uitspraak over doen.
Wie betaalt de kosten voor de kinderen
Een kind kost flink wat geld, dus een grote vraag die bij je opkomt: wie betaalt de kosten voor de kinderen? Want dat zijn er nogal wat. Je moet denken aan schoolkosten (schoolgeld, boeken, schoolreisjes), kosten voor een verjaardagpartijtje, de kosten om te sporten, zakgeld, kleding, de studie… Ik kan nog wel even doorgaan, maar je weet zelf vast ook wel hoeveel kosten er bij een kind komen kijken.
Je kunt een kinderalimentatie berekening laten maken. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders. Alle financiën worden hierin meegenomen, zodat er een reëel beeld gecreëerd wordt van alle kosten voor jouw kind.
Op deze manier worden de kosten voor jouw kind op basis van beide inkomens verdeeld. Het is heel erg belangrijk dat deze afspraken in een ouderschapsplan worden vastgelegd.
Spaarrekening voor de kinderen
De meeste ouders hebben een spaarrekening voor de kinderen aangemaakt, waar maandelijks een bedrag wordt ingestort. Jullie moeten samen beslissen hoe jullie dit gaan voortzetten.
Een manier is om er allebei maandelijks een bedrag op te blijven storten. Mochten jullie dit niet meer samen willen doen, dan kunnen jullie allebei een eigen spaarrekening voor jullie zoon of dochter openen. Of denk eens aan een beleggingsrekening. Het is dan nog wel belangrijk om samen te beslissen wat er met het huidige spaartegoed gaat gebeuren. Laten jullie dit staan of verdelen jullie het 50/50 over de nieuwe spaarrekeningen?
Laat ook dit vastleggen in jullie ouderschapsplan. De spaarrekening is zodra jullie zoon of dochter 18 jaar oud wordt, automatisch van hem of haar.
Hoe ziet een ouderschapsplan er uit?
Wanneer je in scheiding ligt en je hebt kinderen onder de 18 jaar, dan is het maken van een ouderschapsplan verplicht. Naast dat het verplicht is, is het natuurlijk heel fijn om jullie afspraken zwart op wit te hebben staan. Op die manier is alles voor iedereen duidelijk.
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner bent, moet dit ouderschapsplan naar de rechter. Het kan tegelijk met jullie scheiding worden ingediend. Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partners, dan is een ouderschapsplan niet verplicht. Het is wel verstandig om een ouderschapsplan op te stellen en vast te leggen bij de notaris.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan wat je tijdens jouw scheiding met jouw partner maakt staat hoe je de zorg van jullie kinderen gaat regelen. Je legt alles vast en je zet er ook in hoe je met bepaalde zaken in de toekomst omgaat.
- Dagelijkse zorg en financiën: wel of geen co-ouderschap, hoeveel kinderalimentatie, hoe regel je de spaarrekeningen en hoe gaan jullie de omgang regelen.
- Overige zaken: Afspraken over bijzondere dagen (verjaardagen, feestdagen en vakanties), medische kosten, hoe vaak en op welke manier jullie communiceren, hoe wisselen jullie informatie over de kinderen uit, welke beslissingen nemen jullie samen en welke mogen jullie naar eigen inzicht bepalen? Op welk adres worden de kinderen ingeschreven? Dagen en tijdstippen waar de kinderen zijn, hoe wordt het halen en brengen geregeld?
Zoals je ziet komt er heel veel bij kijken, maar als je samen goed voor zo’n ouderschapsplan gaat zitten heb je er later veel profijt van.
Over Tiffany
Tiffany is 31 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. Daarnaast is ze dol op de wereld van geld en heeft zelfs een opleiding tot budgetcoach gevolgd, naast haar baan in een woon- en zorgvoorziening voor ouderen.
Op haar website en Instagram account praat ze open over geldzaken en daarom zijn we super blij dat Tiffany als gastblogger op One Broke Girl schrijft over alles wat met kinderen te maken heeft.
Lees alle blogs van Tiffany hier.
Vincent Rondwijk says
Een vriendin van mij gaat ook scheiden en is bezig met het maken van een ouderschapsplan. Toch blijkt dit moeilijker dan gedacht. Wellicht schakelen ze binnenkort een specialist in die hen daarbij kan helpen.
Esther Holten says
Ik denk ook dat het belangrijk is om te focussen op een goede omgangsregeling voor de kinderen. Zo weten ze waar ze aan toe zijn de komende tijd. Een vriendin heeft hiervoor ook rechtshulp ingeschakeld. Gelukkig zijn ze er snel uitgekomen.