Als je gaat studeren kun je studiefinanciering of een studielening aanvragen. Dit is er om iedereen in Nederland de kans te geven om te studeren, ook als je ouders het niet zo breed hebben. Heel fijn dat deze maatregelen er zijn dus, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat het precies inhoudt, hoe het werkt en vooral: hoe je een studielening aan kunt vragen.
Wat is het verschil tussen studiefinanciering en een studielening?
De studielening is een onderdeel van de studiefinanciering. Je bent natuurlijk niet verplicht om geld te lenen voor jouw studie, want als jij of je ouders je studie prima kunnen bekostigen, dan is dat helemaal niet nodig.
Wel heeft iedereen die gaat studeren, dat wil zeggen iedereen die een mbo, hbo of universitaire studie doet, recht op de basisbeurs. Daarnaast is het mogelijk om een aanvullende beurs te krijgen. Deze aanvullende beurs is er voor studenten wiens ouders niet of weinig kunnen bijdragen aan de studie. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.
Is er dan nog niet voldoende budget? Dan kun je ook nog een studielening aanvragen. Dit komt dus nog bovenop de basisbeurs en de aanvullende beurs en de studielening moet altijd terugbetaald worden.
Kwijtschelding basisbeurs en aanvullende beurs
Voor zowel de basisbeurs als de aanvullende beurs geldt dat deze voor mbo 1 en mbo 2 studenten een gift zijn. Voor studenten die een mbo 3, mbo 4, hbo of universitaire studie doen, zijn de basisbeurs en de aanvullende beurs een prestatiebeurs.
Dit houdt in dat de basisbeurs en aanvullende beurs omgezet worden in een gift, nadat je als student een bepaalde prestatie geleverd hebt. De prestatie is heel realistisch, je moet namelijk binnen 10 jaar je diploma halen. Lukt dit niet, dan moet je het volledige bedrag met rente terugbetalen aan ome DUO.
Voor de aanvullende beurs geldt nog een uitzondering. De eerste 12 maanden die je krijgt voor een mbo 3 of een mbo 4 opleiding en de eerste 5 maanden die je krijgt voor een hbo of universitaire studie, hoef je nooit terug te betalen.
Het aanvragen van een studielening
Heb je als student dan nog niet genoeg financiële middelen om je studie te bekostigen, dan kun je dus een studielening aanvragen. Dit doe je door in te loggen bij DUO. Vervolgens ga je naar ‘Mijn producten’ en dan kies je voor ‘Studiefinanciering’.
De studielening wordt hier ‘Rentedragende lening’ genoemd. Als je ingelogd bent kun je ervoor kiezen deze aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten.
Het aanvragen van een studielening is dus een fluitje van een cent. En je kunt je studielening ook maandelijks stopzetten of aanpassen. Maar een studielening is natuurlijk niet vrijblijvend, daar zitten bepaalde voorwaarden en consequenties aan.
Het effect van een studieschuld
Over de studielening wordt rente berekend. Dit gebeurt vanaf de eerste maand nadat je de lening ontvangen hebt. Vanaf dat moment bouwt de rente zich elke maand op, zodat het terug te betalen bedrag, en dus je studieschuld, steeds hoger wordt.
Deze rente wordt na je studie elke 5 jaar opnieuw vastgesteld en kan dus wijzigen. De rente kan zowel omhoog- als omlaaggaan. Als de rente omhooggaat, wordt je schuld dus nóg groter dan je aanvankelijk misschien dacht. Het is belangrijk dat je je dit goed beseft voordat je een studielening aanvraagt.
Daarnaast heeft een studieschuld ook invloed op het aanvragen van een hypotheek als je later een huis wil gaan kopen. Een studieschuld zorgt er namelijk voor dat je minder kunt lenen als je een huis gaat kopen. Hoeveel minder is afhankelijk van de hoogte van je studieschuld en je persoonlijke situatie.
Ga dus niet zomaar een studielening aan zonder over deze consequenties na te denken. Zoals voor alle leningen geldt ook bij een studielening: leen alleen geld als het echt niet anders kan en besef je dat je de lening ooit weer terug moet betalen, inclusief rente.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Bestel jij bij dit bedrijf, dan ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.
Geef een reactie