In Nederland kennen we allerlei verschillende toeslagen. Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, noem maar op. Niet iedereen heeft recht op toeslagen, en zeker niet op alle verschillende toeslagen tegelijk, maar veel mensen in Nederland hebben wel recht op íéts. Check jouw toeslagen daarom regelmatig, en zorg dat je geen geld laat liggen waar je recht op hebt, want dat zou zonde zijn.
Je situatie kan veranderen
Het is heel verstandig om elk jaar even te controleren of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Het kan namelijk best zo zijn dat je in het verleden geen recht had op een toeslag, maar nu wel. Als je situatie verandert en daarmee je inkomen of gezinssituatie ook, dan kan het zomaar zijn dat je recht hebt op toeslagen waar je eerder geen recht op had.
Check daarom regelmatig jouw toeslagen. Wij zouden zeggen: doe dit minimaal elk jaar een keertje. Natuurlijk check je jouw toeslagen ook als er iets verandert in je situatie, waardoor je kan verwachten dat het recht dat je hebt op bepaalde toeslagen wel eens zou kunnen veranderen. Denk hierbij aan stoppen met werken of minder werken, een kindje krijgen, scheiden, met pensioen gaan, enzovoorts.
Met terugwerkende kracht toeslagen aanvragen
Je kunt je toeslagen natuurlijk altijd aanvragen vanaf het moment dat je er recht op hebt. Maar wat nou als je eigenlijk al langer recht had op toeslagen, maar nog niets ontvangen hebt? Kun je die toeslagen dan ook met terugwerkende kracht nog aanvragen?
Het antwoord op deze vraag is: ja, dat kan. Je kunt tot eind augustus nog je toeslagen aanvragen van vorig jaar. Dus tot en met augustus 2024 kun je je toeslagen aanvragen vanaf 1 januari 2023.
Daarna kan dit NIET meer! Daarom is dit dus hét moment om jouw toeslagen te checken. Na augustus kun je nog wel toeslagen van dit jaar aanvragen, maar niet meer van vorig jaar. Denk je dus dat je vorig jaar toch mogelijk recht had op toeslagen, of weet je het gewoon echt niet? Check dit dan NU, zodat je geen geld laat liggen waar je eigenlijk gewoon recht op hebt.
Wat als je te veel toeslagen ontvangt?
Als je te veel toeslagen ontvangt, bijvoorbeeld omdat achteraf blijkt dat je er toch geen recht op had of als je inkomen halverwege het jaar stijgt, maar je dit niet doorgeeft en je toeslagen gewoon met hetzelfde bedragen door blijven lopen, dan zul je het bedrag dat je te veel ontvangen hebt terug moeten betalen.
Het is natuurlijk heel logisch dat je het geld waar je geen recht op hebt terug moet betalen, maar vanwege alle administratieve rompslomp bij de overheid kan het best wel eens zo zijn, dat je hier pas één of twee jaar later achter komt. Als je al die tijd je toeslagen gewoon hebt ontvangen, kan dit dus om heel veel geld gaan. Bovendien is de kans groot dat je het geld al ergens aan uitgegeven hebt, omdat je het gewoon gebruikte voor waar het voor bedoeld was (en dus om van rond te komen).
Geld terug moeten betalen is natuurlijk nooit leuk, maar het is extra zuur als je heel veel geld terug moet betalen terwijl je dat geld misschien wel helemaal niet hebt op dat moment. Ook dit is dus een reden waarom je regelmatig jouw toeslagen zou moeten checken. Door regelmatig, laten we zeggen twee keer per jaar, jouw toeslagen te checken, kom je er niet alleen op tijd achter of je geen geld laat liggen, maar ook of je niet te veel geld ontvangt. Zo kun je dus voorkomen dat je later geld terug moet betalen.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.
Geef een reactie