Als je midden in het leven staat, denk je misschien helemaal niet na over jouw dood. Maar naast dat een overlijden een emotionele crisis is, komt er ook een hele papierwinkel bij kijken. Hoe zorg je er nou voor dat je jouw nabestaanden goed achterlaat?
Nabestaandendossier
Wanneer iemand overlijdt moet er ineens een heleboel geregeld worden. De uitvaart, de erfenis, voogdij…
Heb jij al wel eens nagedacht over jouw wensen?
Misschien heb jij geen idee waar je moet beginnen en waar je allemaal aan moet denken. Hiervoor is het nabestaandendossier ontwikkeld door 1671 Finance & Organize. Hierin leg je alle zaken die voor jou belangrijk zijn vast, zodat jouw nabestaanden tijdens deze verdrietige tijd niet óók nog hoeven na te denken over wat jij gewild zou hebben.
Regelen van de uitvaart
Na het overlijden is het eerste regelding wat moet gebeuren natuurlijk de uitvaart.
Heb jij al eens met jouw partner of met vrienden besproken of je begraven of gecremeerd wilt worden? Hoe ziet jouw perfecte uitvaart er uit?
Sommige mensen houden van een ingetogen uitvaart, maar er zijn steeds meer mensen die er juist een feest van willen maken. Een laatste ‘hoera’ als afscheid. Dan is het natuurlijk wel prettig als jouw nabestaanden weten wat jij wil, toch?
Wil je juist bloemen, of liever een donatie aan een goed doel wat je aan het hart gaat?
Leg alles wat jij belangrijk vindt voor jouw uitvaart vast in het nabestaandendossier zodat degenen die jij achterlaat niet hoeven te gokken naar jouw wensen
Een erfenis
Als de uitvaart eenmaal voorbij is, dan worden er een heleboel financiële en praktische zaken afgewikkeld. Zo moet het huis waarin je woonde misschien wel worden leeggemaakt. Of zelfs verkocht.
En de opbrengst van het huis, net zoals alle andere bezittingen en schulden, zullen moeten worden verdeeld over de erfgenamen. Wie er wat erft wordt als er geen testament is op een standaard manier geregeld. Zo is jouw partner een erfgenaam als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Maar ook jouw kinderen erven standaard van jou. Als je dit anders geregeld wilt hebben, dan zul je dit in een testament moeten vastleggen bij de notaris.
Maar naast de standaard regels voor erven, kun je ook specifieke dingen aan een specifiek persoon geven. Zo kun je een persoonlijk sierraad doorgeven aan een zus, of jouw favoriete theeset aan jouw buurvrouw. Dit hoef je niet vast te leggen bij de notaris, maar moet je wel ergens opschrijven.
In een nabestaandendossier kun je deze informatie perfect kwijt, zodat jouw nabestaanden precies weten wat jij aan wie had wilde geven.
Voogdij
Een van de engste dingen om aan te denken is: wat als jij overlijdt en de andere ouder er ook niet meer is, wie gaat er dan voor de kinderen zorgen? Je kunt dit in een testament vastleggen, maar natuurlijk heeft degene die jij kiest hier ook nog wat over te zeggen.
Maar je kunt het ook vastleggen in het gezagsregister van de overheid. Zo is duidelijk wie jij hebt aangewezen als voogd voor jouw kinderen. Daarnaast is het fijn om deze informatie ook op te nemen in het nabestaandendossier, zodat direct bekend is wat jouw wens is.
Het gedoe eromheen
Nou zijn zaken als het regelen van een uitvaart, de voogdij van de kinderen en de erfenis vaak wel zaken waar aan gedacht wordt om eens te bespreken met vrienden en familie.
Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat niemand jouw wachtwoorden weet van jouw online accounts? En wie gaat weten welke bedrijven allemaal gecontacteerd moeten worden om abonnementen op te zeggen?
In het nabestaandendossier leg je al dit soort zaken vast, zodat jouw nabestaanden niet hoeven te gokken naar de antwoorden op hun vragen, maar gewoon een naslagwerk hebben waarmee ze alle informatie bij elkaar hebben.
Eén bundel met alle informatie
Door het nabestaandendossier op te stellen en dit hele handboek -want dat is het- in te vullen, wordt het voor jouw nabestaanden wel heel gemakkelijk om alles te regelen. Zo geef je ze alle ruimte voor hun verdriet, in plaats van een hele administratieve rompslomp.
Bestel het nabestaandendossier via deze link voor € 21,95 en ben helemaal top voorbereid op jouw dood. Hoef je alleen nog maar even te vertellen waar je het neerlegt.
En dan kun je daarna weer lekker doorgaan met leven!
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met 1671 Finance & Organize. De inhoud is 100% One Broke Girl.
Marie de Jonge says
Het lijkt me vooral belangrijk om een testament op te stellen wanneer er veel financiële zaken afgewikkeld moeten worden. Voor een nabestaande kan dit natuurlijk erg lastig zijn. Ook weet je zeker dat alles geregeld wordt naar wens wanneer er een testament aanwezig is.