Nu de dagen weer korter worden, wordt het ook weer wat kouder. Dat betekent dat in veel huizen de verwarming weer aangaat. Het liefst stel je dat natuurlijk zo lang mogelijk uit. Door gebruik te maken van handige woonaccessoires om mee te verwarmen, zoals een warmtekussen, kun je jezelf warm houden zonder de verwarming omhoog te zetten. Op deze manier kun je flink besparen op je gasverbruik! Wij zochten voor je uit of een Stoov kussen de moeite waard is, of dat je toch beter voor een ander warmtekussen kunt kiezen.
Hoe werkt een Stoov warmtekussen?
Een Stoov kussen is een kussen met daarin een verwarmingselement. Je laadt hem eerst op, waarna je heerlijk op de bank kunt kruipen met een warm kussentje tegen je aan. Zo wordt je lichaam direct verwarmd en hoef je niet met behulp van je cv-ketel alle lucht in je hele huis warm te stoken.
Een kussen werkt elektrisch. Er zit een accu in die je oplaadt, waarna je tot wel 9 uur lang kunt genieten van de warmte. Een Stoov kussen is dus draadloos, waardoor je hem overal kunt gebruiken. Op de bank, in je bed, bij je werkplek of buiten in de tuin bijvoorbeeld.
Wat kost een Stoov kussen?
Stoov kussens zijn er in verschillende vormen en maten. Gewoon een standaard vierkant of rechthoekig kussentje, een kruikvorm, een warmtedeken of een zitkussen. Deze laatste gebruik ik zelf in de winter altijd veel. Ik leg hem dan op mijn bureaustoel, waardoor ik urenlang lekker warm blijf.
De Stoov kussens kosten gemiddeld zo de rond de 100 euro. Een behoorlijke investering dus en het is maar de vraag of dit het wel waard is. Je moet namelijk je verwarming best wel wat minder aanzetten om dit terug te verdienen door op je gasverbruik te besparen. Even los van dat zo’n kussen natuurlijk ook gewoon echt wel heel lekker is. Wat mij betreft mag het dus ook best wel íéts kosten.
Is een Stoov kussen zijn geld waard?
Op deze antwoord kan ik heel simpel antwoorden: nee, ik vind een Stoov kussen zijn geld niet waard. De kussens zijn ontzettend duur. Een aantal jaar geleden was Stoov het enige merk dat dit soort producten maakte, maar inmiddels zijn er een heleboel alternatieven op de markt gekomen, die aanzienlijk goedkoper zijn. Als je de helft van het geld uitgeeft, krijg je bijna hetzelfde en dus veel meer waar voor je geld.
Het enige verschil is dat de goedkopere alternatieven wel iets minder lang meegaan voordat ze weer opgeladen moeten worden, maar gezien het prijsverschil moet je dat maar voor lief nemen.
Goedkopere alternatieven
Een heel goed alternatief voor ongeveer de helft van de prijs, is een Pleafs warmtekussen. Deze hebben, net zoals de Stoov kussens, een heel stijlvol design én ze zijn ook draadloos. Het enige verschil is eigenlijk dat de accu ‘maar’ maximaal 5 uur meegaat. Dat is 4 uur korter dan de accu van een Stoov warmtekussen. Ook het warmtekussen van Hema is vergelijkbaar met het Stoov kussen.
En budgetwinkel Action komt dit jaar ook met een oplaadbaar warmtekussen. Deze accu gaat weer iets minder lang mee, namelijk zo’n 4 uur. Maar hij is dan ook wel aanzienlijk goedkoper.
Wil je het nog goedkoper? Ook dat kan. Zo hebben Kruidvat en Trekpleister elke winter wel een actie met warmtekussens. Deze hebben teddystof aan de buitenkant en zijn hiermee wel iets minder stijlvol, maar wel lekker zacht. Ze zijn ook draadloos en de accu gaat ongeveer 3 tot 3,5 uur mee. Dit is mijn eigen ervaring, want ik zit in de winter dus op een stoelkussen van Kruidvat met mijn dikke billen. Mij bevalt hij prima en ik geloof dat hij me vorige winter 20 euro kostte. Je moet wel de folders goed in de gaten houden, want ze verkopen ze alleen als ze in de folder staan en dan zijn ze binnen no time uitverkocht.
Maar het kan nóg goedkoper. Als jij het niet erg vindt dat jouw warmtekussen een snoer heeft en in het stopcontact moet, dan kun je ook een warmtekussen met snoer kopen. Het voordeel is dat je deze nooit hoeft op te laden en ze zijn stukken goedkoper dan een Stoov kussen. Ze zijn wel wat minder mooi en je kunt ze dus alleen gebruiken in de buurt van een stopcontact (of met een verlengsnoer).
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.