Pensioen is iets dat de meeste mensen als iets vanzelfsprekends zien, maar is dat wel zo? Mensen die werken bouwen pensioen op, maar niet alle werkgevers bouwen het maximale bedrag op voor hun medewerkers.Dus de hamvraag is… Blijft er nog wel iets over voor jouw pensioen?
Als ik over 30 jaar met pensioen ga, is de pot dan leeg?
Mensen worden steeds ouder, waardoor Nederland steeds meer vergrijst. Er zijn nu dus meer ouderen die pensioen nodig hebben dan voorheen en er zijn er minder jongeren die het pensioen kunnen betalen.
Daarnaast gaat de AOW-leeftijd ieder jaar iets meer omhoog. Waar je nu -in 2022- met pensioen kan met 66 jaar en 7 maanden, wordt dat vanaf 2024 anders. Vanaf 2024 tot en met 2027 komt de AOW-leeftijd op 67 jaar. Maar de grootste vraag is natuurlijk: is er tegen die tijd nog wel wat voor jou over?
Daarnaast heeft het bestuur van Rail & OV laten weten dat de opgebouwde pensioenen per 1 januari 2023 verhoogd worden met 13,53%. Dat is fantastisch nieuws voor de mensen die nú pensioen krijgen, maar hoe zit dat in de toekomst?
Je weet niet wat er de komende jaren nog gaat gebeuren, misschien verdwijnt het pensioenstelsel wel helemaal. Dat zou natuurlijk erg vervelend zijn, dus wat kun je zelf doen zodat je later niet zonder pensioen zit?
Het nieuwe pensioenstelsel
Op dit moment wordt er flink gedebatteerd over het nieuwe pensioenstelsel in de Tweede Kamer. Het idee hierachter is dat het huidige stelsel gewoon niet haalbaar is voor de toekomst en dat er flexibeler omgegaan moet worden met pensioen. Een van de belangrijke wijzigingen is dat je ook eenmalig een bedrag mag gaan opnemen voordat jouw pensioenleeftijd bereikt is. Dat is maximaal 10% van jouw pensioen. Dit kun je dan gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek sneller af te lossen.
Alle ideeën voor het nieuwe pensioenstelsel vind je hier.
Wat kun je zelf doen voor jouw pensioen?
Je hoeft gelukkig niet af te wachten tot je zelf de AOW-leeftijd hebt bereikt om er achter te komen of je goed zit. Je kunt ook zélf iets voor je pensioen regelen. Als je in loondienst werkt, bouwt (waarschijnlijk) je werkgever een deel pensioen voor jou op. Maar dit is meestal niet het maximale bedrag dat met belastingvoordeel opgebouwd mag worden en daar kun jij op inspringen.
Er zijn twee actiepunten die je mag (of moet) zetten:
- Zoek uit waar jouw werkgever pensioen voor jou opbouwt en bekijk wat de dekkingsgraad is. Je kunt dit vinden op mijnpensioenoverzicht.nl.
- Vervolgens kun je jouw jaarruimte berekenen. Iedereen mag tot een bepaald bedrag met belastingvoordeel pensioen regelen. De jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat jij vorig jaar hebt verdiend. Jouw werkgever bouwt (als het goed is) een gedeelte voor je op, maar waarschijnlijk niet het hele bedrag. Zodra je jouw jaarruimte hebt berekend en je weet hoeveel jouw werkgever inlegt, zie je hoeveel je zelf kunt inleggen om tot het hele bedrag te komen. Heb je in de afgelopen jaren jouw jaarruimte niet benut? Dan mag je dit tot 7 jaar terug nog aanvullen.
Hoe kun je zelf pensioen opbouwen?
Je kunt jouw jaarruimte gebruiken om te gaan beleggen. En dan niet op een normale rekening, maar een speciale pensioenbeleggingsrekening van bijvoorbeeld Brand New Day. Je neemt hiermee de regie in eigen handen en daarmee heb je controle over je eigen pensioen. Door het gebruiken van een pensioenrekening, kun je genieten van erg veel belastingvoordelen. Je kunt alleen niet tussentijds het geld van deze rekening af halen. Je kunt er namelijk pas bij wanneer je echt met pensioen mag.
Wil jij wel altijd bij je geld kunnen? Je kunt er dan voor kiezen om een normale beleggingsrekening te openen, waardoor je zelf controle houdt over je geld. Wel met de intentie om dit te beleggen voor je pensioen, anders is het hele idee over zelf de controle pakken over jouw potje voor later weg.
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg (deels) verliezen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day en bevat affiliate links.
Geef een reactie