Bijna iedereen denkt dat als je werkt, je pensioen wel goed geregeld zal zijn. Maar dat hoeft helemaal niet! Sommige mensen kijken tegen een enorm pensioentekort aan, en weten dat niet eens. Met deze pensioenplanner ben jij goed voorbereid.
Hoeveel pensioen heb je nodig?
Het voelt misschien nog allemaal heel ver weg, maar als je nu al even nadenkt over hoeveel pensioen je nodig gaat hebben, bespaar je jezelf een hoop gezeur tegen de tijd dat je 67 bent. Of misschien zelfs wel ouder.
Allereerst zul je na moeten denken over hoeveel pensioen je eigenlijk nodig denkt te hebben. De vuistregel is dat je minimaal moet rekenen op 70% van jouw laatste salaris, maar misschien wil je in de tussentijd wel flink besparen of andersom; wil je juist extra veel geld hebben.
Een deel van jouw pensioenbedrag bestaat uit de AOW, en vaak bouwen werkgevers ook een deel van jouw pensioen op. Maar ook jijzelf hebt hier een rol in, want veel mensen hebben meer nodig dan wat er al standaard wordt opgebouwd. Niet elke werkgever zorgt namelijk voor een maximaal pensioen voor werknemers.
Het doel waar je naartoe werkt is natuurlijk ook een van de belangrijkste onderdelen van genoeg pensioen opbouwen.
Hoeveel pensioen heb jij al opgebouwd?
Dat is natuurlijk leuk, weten waar je naartoe werkt. Maar hoeveel pensioen heb jij nou eigenlijk al opgebouwd?
Iedereen in Nederland krijgt AOW, wat al een mooie start is. En daarnaast bouw je bij veel werkgevers pensioen op. Maar zeker niet bij allemaal. Tijd om dat eens goed te checken met de pensioenplanner van Brand New Day.
De pensioenplanner
De pensioenplanner van Brand New Day geeft je inzicht in hoeveel pensioen je krijgt en hoe ver je eigenlijk verwijderd bent van jouw gewenste pensioenbedrag.
Jouw situatie
Allereerst word er in de pensioenplanner gevraagd naar jouw persoonlijke situatie. Hoe oud je eigenlijk bent, of je in loondienst werkt en hoeveel je netto op jouw bankrekening gestort krijgt.
Je kunt deze gegevens invullen voor jezelf, maar als je een partner hebt, dan kun je zijn of haar gegevens ook meenemen voor een nog beter overzicht. Want je krijgt bijvoorbeeld minder AOW per persoon met z’n tweeën dan als je maar alleen bent.
En zo gauw als je deze gegevens hebt ingevuld in de pensioenplanner, dan zie je de barometer van het geld wat je gaat krijgen al oplopen. Lekker!
Hoeveel inkomen heb je nodig?
Daarna ga je invullen hoeveel inkomen je eigenlijk wil hebben wanneer je met pensioen gaat. Jouw pensioendoel dus zegmaar.
Maar heb je nou echt géén idee? Dan kies je in de pensioenplanner gewoon voor ‘Nee’ bij de vraag of je al weet hoeveel pensioen je maandelijks wilt hebben, en er start een vragenlijst die je helpt met inschatten.
In de vragenlijst worden vragen gesteld over jouw verwachte woonlasten wanneer je met pensioen bent, of je een auto gaat rijden, en kun je zelf instellen welke kosten je hebt voor energie, vrije tijd en wat dan ook. Deze laatste gegevens staan alvast ingevuld met informatie van het NIBUD, dus zelfs als je helemaal geen idee hebt, kun je via de pensioenplanner toch fijn schatten.
En voilà! Jouw schatting over hoeveel inkomen je nodig hebt, is compleet.
Hoeveel pensioen heb je al opgebouwd?
Nu je weet hoeveel je nodig hebt én hoeveel je al krijgt aan AOW, is het hoog tijd om te gaan kijken hoeveel je nou echt hebt opgebouwd.
Als je zelf al precies weet wat je waar hebt opgebouwd, kun je dat met de hand invullen, maar het is nog veel gemakkelijker om deze gegevens te downloaden en in de pensioenplanner te uploaden.
Dat werkt heel gemakkelijk en staat in de pensioenplanner zelf ook uitgelegd. In het kort betekent het dat je zowel voor jezelf als voor je eventuele partner een bestand (XML-bestand) downloadt van mijnpensioenoverzicht.nl en deze uploadt in de pensioenplanner. Je doet deze stap dus twee keer als je twee bestanden uploadt.
Je ziet direct in de pensioenplanner hoe ver je verwijderd bent van jouw pensioendoel!
Aanvullend pensioen
Ben je al druk bezig met jouw pensioenpot en heb jij al een eigen beleggingsrekening om pensioen met heel veel belastingvoordeel op te bouwen? Dan kun je ook deze gegevens toevoegen aan de pensioenplanner.
Want ook uit deze pot komen uitkeringen vanaf het moment dat jij met pensioen gaat en deze hoor je dus mee te rekenen.
Keuzes maken
Nu je alle gegevens in de pensioenplanner hebt ingevuld, kun je keuzes gaan maken. Je ziet namelijk precies of je ergens tekort komt, of net zoals wij op een overschot gaan eindigen.
Zo kun je om meer geld te hebben voor jouw pensioen gaan sparen of beleggen op een pensioenrekening, of ervoor kiezen om je te richten op het verlagen van jouw uitgaven zodat je met minder toe kan.
Beleggen voor jouw pensioen
Heb jij al jouw uniform pensioenoverzicht ontvangen van degene waar jij via jouw werkgever pensioen opbouwt? Of ben je ZZP-er? Dan kun je vandaag nog aan de gang om jouw pensioen weer wat beter te regelen.
Door jouw jaarruimte te berekenen weet jij precies welk bedrag jij dit jaar extra mag inleggen op jouw pensioenrekening om maximaal te profiteren van alle belastingvoordelen die bij zo’n rekening horen.
En heb je nou helemaal geen jaarruimte, net zoals ik in het afgelopen jaar? Ook dan kun je gaan beleggen. Zonder belastingvoordeel misschien, maar wel met een hoop voordeel voor jezelf als je tegen de tijd dat je met pensioen gaat wellicht wat extra geld hebt opgebouwd.
Zo kun je net zoals ik misschien wel een paar jaar eerder met pensioen.
Belafspraak
Heb je nou toch nog vragen over jouw pensioen en kom je er niet helemaal uit? Maak dan een belafspraak met Brand New Day om alles rustig door te nemen. Jij kiest de gunstigste dag of tijd en Brand New Day belt jou terug. Zo hoef je ook niet in een wachtrij te wachten aan de telefoon om jouw vragen door te spreken.
Lees ook eens
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt, ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
ISM security says
Een goed pensioen is echt iets waar je nu al het nodige voorbereidend werk voor dient te doen. Later betaalt zich dat dubbel en dwars terug.