De psychologie van beleggen: Iedereen weet dat beleggen ervoor kan zorgen dat je geld meer waard wordt. Maar tegelijkertijd weten we inmiddels ook wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat je je inleg ook kunt verliezen. Maar wist je ook dat je emoties van invloed kunnen zijn op je investeringsbeslissingen en dus op je beleggingsresultaat? Voor doorgewinterde, ervaren beleggers zullen emoties niet zo’n grote rol spelen bij het maken van investeringsbeslissingen. Maar voor een startende of kleine belegger zoals jij en ik is de kans groot dat onze emoties onze investeringsbeslissingen zullen beïnvloeden. En helaas is dit vaak niet op een positieve manier.
Psychologie van beleggen: Waarom beïnvloeden onze emoties onze investeringsbeslissingen?
Geld is een belangrijk onderdeel van ons leven. En ieder mens heeft emoties. Zeker als het om belangrijke zaken gaat. Iedereen is, bewust of onbewust, altijd op zoek naar meer en naar een beter leven. Vandaar dat we erin geïnteresseerd zijn om ons geld te laten groeien en meer geld te verdienen. Dit komt omdat je met meer geld ook weer meer kunt doen. Je kunt meer leuke dingen doen, meer of duurdere spullen kopen, ruimer leven en het leven wordt allemaal net wat gemakkelijker. Allemaal dingen waar je als mens van nature naar streeft.
Lees ook eens: de 11 meest gestelde vragen over beleggen.
Mensen zijn net kuddedieren
Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Een bekend spreekwoord, dat ons kuddegedrag als mensen beschrijft. Dit spreekwoord gaat zeker ook op als het om beleggen gaat. Als voorbeeld nemen we Bitcoin: in de tijd waarin Bitcoin heel veel waard was, wilde iedereen er iets van kopen. Logisch ook, want het was een groot succes. Maar toen er slechtere tijden kwamen en Bitcoin veel minder waard werd, begonnen veel mensen deze munt weer te verkopen, uit angst voor nog meer verlies. En dit voorbeeld deed dan weer volgen, waardoor de munt nog minder waard werd. Een vicieuze cirkel dus.
Hoe kunnen emoties je beleggingsbeslissingen beïnvloeden?
Je ziet dus dat we als mens al snel geneigd zijn te doen wat de grote massa doet. Als iedereen iets doet, zal het wel de beste beslissing zijn denkt ons brein dan. Maar hoe beïnvloeden emoties dan nog meer onze beleggingsbeslissingen? We zijn allemaal bang om ons geld te verliezen. We willen eerst zoveel mogelijk geld, dus beginnen we met beleggen. Als er dan een dipje komt (en geloof me, die komt vroeg of laat altijd), worden we bang. Bang dat ons geld minder waard wordt. Bang om (nog meer) verlies te leiden. Als een soort van paniekreactie zijn we dan geneigd om onze beleggingen te verkopen, ons terug te trekken en de handdoek in de ring te gooien.
Een ander voorbeeld van hoe onze emoties de overhand kunnen nemen, is dat als we van bekenden horen dat ze grote successen hebben behaald met een bepaalde investering, we geneigd zijn dit na te doen. Dit komt omdat onze hebberigheid dan de overhand neemt. Ook een emotie dus. Op zo’n moment zijn we in staat beslissingen te nemen op basis van onze emoties, zonder eerst goed uit te zoeken of een bepaalde belegging wel een verstandige keuze is op dat moment.
Het zijn dus onze emoties die op zulke momenten de overhand nemen en zorgen dat we dit soort beslissingen nemen. Maar als we zouden handelen vanuit onze kennis in plaats van uit onze emoties, zouden we op zo’n moment iets heel anders doen.
Hoe voorkom je dat emoties de overhand nemen?
Nu je weet dat emoties gemakkelijk je beslissingen kunnen beïnvloeden als het gaat om beleggen, is het van belang om in je achterhoofd te houden dat deze emoties niet altijd tot de beste beslissingen zullen leiden. Zorg er daarom voor dat je altijd goed onderzoek doet naar bepaalde beleggingskansen. En zorg er ook voor dat je een bepaald beleggingsproduct echt begrijpt voordat je instapt. Daarnaast is het van belang om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt en langere tijd kunt missen, zodat je erop kunt vertrouwen dat je in een dipje je beleggingen niet hoeft te verkopen, maar gewoon kunt wachten tot de markt een tijdje later weer aantrekt, want die kans is heel groot.
Over Lydia
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. Bovenstaand artikel is geen persoonlijk financieel advies.
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Geef een reactie