
Tegelschaamte, ik geef het toe: ik heb er last van. Toen we twee jaar geleden in ons huis kwamen wonen, leek de voortuin een groene oase. Maar toen ik enthousiast aan de slag ging met de snoeischaar, ontdekte ik dat onder al dat groen enorme witte grindtegels verstopt lagen. Geen bloemen, geen groen, alleen maar steen. Niet bepaald het idyllische plaatje dat ik voor ogen had.
Gelukkig ontdekte ik dat je in veel gemeenten subsidie kunt krijgen om je tuin te vergroenen. Van een vergoeding voor het verwijderen van tegels tot een bijdrage voor een regenton. Er blijken volop mogelijkheden te zijn aan subsidie voor een groene tuin.
Waarom wordt een groene tuin gestimuleerd?
Steeds meer gemeenten stimuleren het vergroenen van tuinen. Een tuin vol stenen houdt namelijk veel warmte vast, waardoor het op zomerse dagen heel heet kan worden, zogenaamde hittestress. Bovendien stroomt, tussen de tegels en het worteldoek, het regenwater slecht weg, wat weer wateroverlast kan veroorzaken. Door tegels te vervangen door gras, planten en bomen, zorg je er dus voor dat regenwater beter wordt opgenomen en het in de zomer een stuk koeler blijft in je tuin.
Daarnaast is een groene tuin vol insecten, vogels en andere dieren ook hartstikke goed voor de biodiversiteit. Meer bloemen en planten betekent namelijk meer voedsel en schuilplaatsen voor bijen en vlinders. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?
Door tegels te vervangen door gras, planten en bomen, kan regenwater dus beter de grond in trekken en blijft je tuin koeler in de zomer. En het mooiste? In veel gevallen kun je hier een financiële vergoeding voor krijgen! Je tuin vergroenen is dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook nog eens goed voor je portemonnee.
Wat kun je vergoed krijgen?
In bepaalde regio’s kun je zelfs subsidie krijgen voor het plaatsen van nestkasten, insectenhotels of het planten van inheemse soorten planten en struiken die de biodiversiteit bevorderen.
Elke gemeente heeft zijn eigen beleid als het gaat om subsidie voor een groene tuin. Sommige gemeenten geven een vergoeding per vierkante meter aan verwijderde tegels, zolang je er groen voor in de plaats zet. Andere gemeenten stimuleren het opvangen en hergebruiken van regenwater met subsidie voor regentonnen en infiltratiekratten. Ook met groendaken en geveltuinen kun je in aanmerking komen voor een bijdrage.
Check dus of je in aanmerking komt voor subsidie
De precieze subsidiebedragen en voorwaarden verschillen per gemeente. Gelukkig hoef je niet zelf de website van je gemeente te gaan afspeuren. Op de website van de groene subsidiediewijzer kun je eenvoudig checken welke subsidies voor een groene tuin er in jouw woonplaats beschikbaar zijn. Vul je postcode in en ontdek direct wat jij kunt aanvragen.
Bespaar geld én maak je tuin groener
Misschien denk je: leuk die subsidie voor een groene tuin, maar ehh, hoe begin ik? Het antwoord is simpel: gewoon klein! Door een paar tegels te verwijderen en daar planten voor in de plaats te zetten, maak je al een verschil. Een regenton installeren helpt je om je waterverbruik te verminderen, en een klimplant tegen de schutting brengt al direct meer groen in je tuin. Misschien maak je een mini moestuin in een hoekje van de tuin. Je hoeft echt niet in één keer je hele tuin om te gooien. Stukje bij beetje vergroenen is een prima begin.
En het mooie is: vergroenen is dus niet alleen goed voor het klimaat en je eigen leefomgeving, maar dus ook voor je portemonnee. Bovendien stijgt een huis met een groene tuin vaak in waarde.
Helaas zijn er voor mij geen subsidies voor een groene tuin beschikbaar, maar dat weerhoudt me er niet van om de kinderen mee de tuin in te nemen en mijn tuin stukje bij beetje groener te maken. Nu alleen nog die tegels eruit sjouwen…
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.