Sinds vorig jaar de energieprijzen de lucht in schoten is verduurzaming een hot topic geworden. Mensen gingen massaal aan de zonnepanelen en huizen werd in een sneltreinvaart geïsoleerd. Alles om die energierekening maar een beetje binnen de perken te houden. En nu ziet het er ook naar uit dat we allemaal van het gas af moeten. Daarvoor is verdere verduurzaming nodig. Maar is het de investering wel waard?
In dit artikel...
Moeten we allemaal van het gas af?
De overheid wil dat we uiteindelijk allemaal van het gas af gaan. Om dit te realiseren hebben gemeentes allemaal al plannen moeten maken waarmee ze aan kunnen tonen dat ze hier hun best voor doen. Maar het is niet zo eenvoudig om iedereen van het gas te halen.
Zeker oudere huizen zijn hier helemaal niet op berekend en het kost smakken met geld om deze woningen goed te verduurzamen, zodat ze ook geschikt zijn om van het gas af te gaan. Daarom hebben gemeentes plannen opgesteld om stapsgewijs van het gas af te gaan en hoeven ze voorlopig echt nog niet volledig gasloos te worden.
Wat moet je doen om van het gas af te gaan?
Om van het gas af te kunnen heb je twee dingen nodig. Ten eerste heb je een ander toevoer van energie nodig dan gas. De meeste woningen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, dus dat is geen probleem. Wat wel een probleem is, is dat elektrisch verwarmen veel meer energie kost dan verwarmen op gas.
Waarom we dan toch over willen van gas naar elektra? Omdat gas een fossiele brandstof is. Dat wil zeggen dat gas op kan raken. Elektriciteit kan continu in een groene variant worden opgewekt, waardoor er altijd elektriciteit beschikbaar zal zijn. Maar wil je elektrisch verwarmen interessant maken, dan zul je dus je eigen energie op moeten weken. Dit kan door middel van zonnepanelen of een eigen windmolen bijvoorbeeld.
Daarnaast is het nodig dat je huis goed geïsoleerd is. Dit komt ook weer omdat er voor elektrisch verwarmen zoveel meer energie nodig is. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om je huis warm te stoken. Bovendien is het voor veel warmtepompen echt een uitdaging om alles op een bepaalde temperatuur te krijgen. In een goed geïsoleerd huis heb je hier minder last van.
Waar begin je met isoleren?
Als je het helemaal goed wil doen, moet je heel je huis isoleren. Dat wil zeggen dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie en hoogrendementsglas. Kun of wil je niet alles in één keer isoleren? Begin dan bij het dak. Warme lucht stijgt op, dus door het dak verlies je de meeste warmte. Hierna volgen je ramen, je muren en als laatste de vloer. Je kunt als doe-het-zelver ook een subsidie aanvragen.
Waar betaal je dat dan van?
Allemaal leuk en aardig, maar dit moet maar net binnen je budget passen. Niet iedereen heeft duizenden of zelfs tienduizenden euro’s over om zijn huis van het gas af te halen.
Toch zijn er verschillende manieren om verduurzaming iets budgetvriendelijker te maken. Zo zijn er verschillende subsidies beschikbaar en wordt het aantrekkelijker gemaakt om je huis te verduurzamen door een lagere hypotheekrente wanneer je geld bij leent om je woning te verduurzamen.
Doordat je energierekening omlaaggaat en de waarde van je woning stijgt door verduurzaming, loopt de bank minder risico dat jij straks je hypotheek niet meer kunt betalen. Daarom willen ze verduurzaming op deze manier graag stimuleren.
Haal je de investering eruit?
De grote vraag is natuurlijk of je de investering om van het gas af te gaan eruit kunt halen. Het antwoord hierop is niet zo simpel, omdat dit helemaal afhangt van het soort woning waar je in je woont en wat je momenteel aan energie betaalt. En of je zelf een beetje handig bent.
Als je alles uit handen moet geven zullen de kosten voor isolatie aardig oplopen. Om nog maar te zwijgen over de kosten voor de aanschaf van een warmtepomp en zonnepanelen. Een oud huis waar je vanaf 0 moet beginnen zal een grote investering nodig hebben en het is maar de vraag of je dat eruit gaat halen.
Maar woon jij in een jonge woning die al goed geïsoleerd is en heb je ook al wat zonnepanelen op je dag liggen? Dan kan het best zo zijn dat je met een kleine investering al van het gas af kunt. In dat geval kun je je investering prima binnen een aantal jaren terugverdienen.
Geef een reactie