Verduurzaming, het was al een hot item, maar nu de energieprijzen de lucht in schieten willen meer mensen dan ooit iets doen aan de isolatie van hun woning. En zo misschien al wel wat eerder van het gas af dan nodig zal zijn. De meest bekende manier is door over te stappen naar een warmtepomp. Maar kun je ook van het gas of zonder warmtepomp?
Dé oplossing?
Van het gas af gaan kan op verschillende manieren. Het plaatsen van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen wordt een beetje gezien als dé oplossing om van het gas af te gaan. Maar dit is een behoorlijk ingrijpende en kostbare aanpassing aan je woning. Je bent hier al vlot tienduizenden euro’s aan kwijt.
Warmtepomp: duur en ingrijpend
Het plaatsen van een warmtepomp is dus een dure en ingrijpende klus. Je woning moet er eerst geschikt voor zijn, dat wil zeggen dat hij zeer goed geïsoleerd moet zijn, anders krijgt een warmtepomp je woning niet warm.
Vooral voor oudere woningen geldt dus dat deze eerst dakisolatie, dubbel glas, muurisolatie en vloerisolatie zullen moeten krijgen, voordat het plaatsen van een warmtepomp zin heeft.
Daarna moeten er zonnepanelen geplaatst worden, zodat je je eigen energie op kunt wekken. Want ook de stroomprijzen zijn op dit moment torenhoog.
Ten slotte moet de warmtepomp geplaatst worden. Een warmtepomp is erg duur en kan niet zomaar overal geplaatst worden. Het kan dus zijn dat je woning helemaal niet geschikt is om op deze manier van het gas af te gaan, om nog maar te zwijgen over de kosten.
Isoleren is altijd goed
Natuurlijk is het hoe dan ook goed om jouw woning beter te isoleren. Ook al zou je verder niets aanpassen, door goed te isoleren kun je flink op je energiekosten besparen.
Veel isolatiematerialen kun je best zelf aanbrengen, zoals radiatorfolie, raamfolie en isolatie aan de binnenkant van het dak of in de kruipruimte. Ook als je niet van plan bent om van het gas af te gaan, heeft het dus zin om je woning beter te isoleren. Dat scheelt je al een hoop knaken op jouw energierekening.
Zonnepanelen plaatsen
Naast isoleren is het plaatsen van zonnepanelen een goede optie. Het is even een investering, maar door je eigen energie op te wekken, kun je flink op je energierekening besparen. En zeker nu je het teveel aan energie dat je opwekt nog terug mag leveren tegen de huidige stroomtarieven, is het een zinvolle investering om zonnepanelen te plaatsen.
Op vrijwel elke woning (of schuur) kun je wel zonnepanelen plaatsen. Het ene dak ligt natuurlijk iets beter ten opzichte van de zon dan het andere, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Je kunt hierover laten adviseren door een gespecialiseerd bedrijf.
Er zijn zelfs manieren om zonnepanelen te plaatsen zonder eigen investering, waarbij je als het ware een bedrag leent wat wordt terugbetaald met de opbrengst van de zonnepanelen. Maar dat is dus ook meteen de crux… Je hebt dan een aantal jaren geen geld van de opbrengst.
Verwarmen zonder CV en warmtepomp
Oké, dus je woning is goed geïsoleerd en je hebt ook zonnepanelen op je dak liggen. Hoe kun je dan van het gas af zonder zo’n dure warmtepomp te plaatsen?
Wist je dat je met de meeste airco’s ook kunt verwarmen? Door hem op de juiste temperatuur in te stellen kan de airco ook warme lucht blazen en zo de ruimte verwarmen.
Misschien heb je al airco’s hangen, niets geks met de hete zomers die we de afgelopen jaren hebben gehad, dan ben je dus al een heel eind. En anders is het hangen van een airco lang niet zo kostbaar als het plaatsen van een warmtepomp.
Door middel van enkele airco’s kun je dus je woning verwarmen op de zonne energie die je zelf opwekt door middel van je zonnepanelen. En dan is een gasketel dus niet meer nodig.
Pelletkachel als warmtebron
Ook een pelletkachel kan een goede verwarmingsbron zijn voor je woning. Zeker in het leefgedeelte van je woning, dus in de woonkamer of keuken.
Pelletkachels geven een gezellige warmte af en zijn niet zo schadelijk voor het milieu als een houtkachel. Wel zul je de pellets, dit zijn de korrels waarmee je de pelletkachel stookt, moeten blijven aanschaffen natuurlijk.
Het beste alternatief voor de warmtepomp
Om jouw huis te verduurzamen zonder een warmtepomp aan te hoeven schaffen, dan zul je nog steeds verschillende stappen moeten nemen. Isoleren, zonnepanelen om de nieuwe (hogere) elektriciteitsrekening af te dekken en aircosystemen voor alle kamers. Hiermee kun je dan verwarmen én koelen.
Om warm water te hebben om te douchen of afwassen, zul je ook elektrische boilers moeten plaatsen. Jouw elektriciteitsverbruik gaat dus wel flink omhoog.
Heb je dus de gelegenheid om veel zonnepanelen te plaatsen, dan is de warmtepomp vervangen voor elektrische apparaten de beste en goedkoopste optie!
Over Lydia
Lydia is makelaar en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen! Je leest al haar artikelen hier.
Volg haar ook op Instagram.
Gastblogger worden op One Broke Girl
One Broke Girl is op zoek naar nieuwe vaste gastbloggers voor alles wat over geld gaat. Word jij helemaal wild van gave teksten schrijven over beleggen, besparen, budgetteren, of andere geldonderwerpen?
Lees dan hier wat we bieden en neem contact op.
Geef een reactie