Beleggen kan stressvol zijn en al helemaal als je in crypto belegt. De koersen kunnen heel erg schommelen en daar moet je tegen kunnen. Je kunt het beste beleggen zonder je emoties de overhand te laten nemen, anders ga je beslissingen nemen waar je later misschien spijt van krijgt. Maar nu de grote vraag; wat als Bitcoin crasht? moet je dan verkopen, of kun je het beter aanhouden?
Adem in, adem uit
Ja, de cryptomarkt kan volatiel zijn. Bitcoin kan plotseling pieken en dalen laten zien die zelfs de meest doorgewinterde beleggers kunnen verbazen. Maar laten we niet vergeten waarom velen van ons in de eerste plaats in Bitcoin zijn gestapt: voor de lange termijn (zoals je voor alle beleggingen naar de lange termijn zou moeten kijken).
Wanneer de prijzen crashen, is het makkelijk om in paniek te raken en je investeringen te verkopen voordat de situatie ‘nog erger’ wordt. Dat is echter helemaal niet slim om te doen, ik ga je hieronder uitleggen waarom.
Waarom heb je Bitcoin in eerste instantie gekocht?
Denk terug aan waarom je in Bitcoin hebt geloofd toen je begon. Was het niet omdat je geloofde in de potentie ervan? Of omdat je geloofde dat het de manier waarop we waarde opslaan en overdragen voor altijd zou veranderen?
Als dat het geval is, waarom dan in paniek raken als het even tegenzit?
Herinner je je die beurscrash in 2008 nog? Veel mensen verkochten hun aandelen in paniek, alleen om later te ontdekken dat de markt zich herstelde en hoger steeg dan ooit tevoren. Dit is niks nieuws. De markt is onvoorspelbaar, en elke crash wordt gevolgd door een opleving – als je maar geduld hebt.
Waarom moet je niet verkopen tijdens een crash?
Maar laten we het niet alleen hebben over geschiedenis. Laten we het hebben over feiten. Hieronder leg ik je uit waarom je niet zou moeten verkopen als Bitcoin is gecrasht.
Emoties leiden tot slechte beslissingen
Als je verkoopt tijdens een crash, doe je dat waarschijnlijk omdat je in paniek bent. Maar paniek is een slechte raadgever als het om beleggen gaat. Emoties leiden vaak tot overhaaste beslissingen waar je later spijt van krijgt.
Stel je koopt crypto voor 50 euro. Dit zakt ineens naar 30 euro. Jij denkt: “shit, 20 euro verlies, ik verkoop het snel voordat ik straks alles kwijt ben”. Vervolgens trekt het bij en staat het ineens op 70 euro. Dit keer heb je er weer vertrouwen in en koopt het voor 70 euro. Als je dit riedeltje continu blijft herhalen, verlies je iedere keer geld. Maar als je het laat staan, groeit het gestaag.
Ik heb deze fouten ook meerdere malen gemaakt. Tegenwoordig ben ik blij als de koers laag staat, want op die momenten kan ik deze munten ‘in de aanbieding’ kopen.
Wat ook belangrijk is om te onthouden: je verlies is alleen op papier zolang je het niet verkoopt. Je hebt pas geld verloren op het moment dat je ervoor kiest je aandelen of crypto te verkopen op een slecht moment.
De markt timen is onmogelijk
Proberen de markt te timen is als proberen het weer te voorspellen. Je kunt het gewoon niet met zekerheid weten. In plaats van te proberen te voorspellen wanneer de bodem wordt bereikt, is het beter om vast te houden en te wachten op het herstel.
Ze zeggen weleens: time in the market is better than timing the market. Daar bedoelen ze mee dat je er beter gewoon in kunt zitten in plaats van wachten op ‘het perfect moment’. Want het perfecte moment bestaat niet. In plaats daarvan kun je beter kiezen om bijvoorbeeld iedere maand op dezelfde dag of iedere vrijdag een bedrag in te leggen. Op die manier pak je het gemiddelde van alle schommelingen en voel je hier het minst van.
Focus op de lange termijn
Beleggen in Bitcoin (of welke belegging dan ook) moet worden gezien als een lange-termijninspanning. De dagelijkse ups en downs vallen in het niet op de lange termijn.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Bestel jij bij dit bedrijf, dan ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.