Het is zó makkelijk en ook zó verleidelijk: online shoppen en achteraf betalen. Maar achteraf betalen met Klarna is niet alleen maar leuk. Er zitten ook wat nadelen aan. Bijvoorbeeld de kosten als je te laat betaalt. Om nog maar te zwijgen over het overzicht dat je kwijt kunt raken als je regelmatig iets koopt dat je achteraf gaat betalen. Voordat je het weet heb je een betalingsachterstand en dan kunnen de kosten flink oplopen.
De risico’s van achteraf betalen
Achteraf betalen is behoorlijk risicovol. Voordat je het weet heb je voor honderden euro’s besteld, zonder het betaald te hebben. En ik weet niet hoe jouw financiële situatie is, maar ik heb niet elke maand honderden euro’s over om zomaar uit te geven.
Als je niet meteen betaalt, stapelen de rekeningen zich al snel op. Je krijgt dan herinneringen, maar als je ondertussen nog meer spullen besteld, lopen de onbetaalde rekeningen en kosten steeds hoger op. Dit is hoe veel mensen uiteindelijk in de schulden belanden. En dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil.
Zorg dus dat je niets besteld wat je niet meteen kunt betalen en maak alleen gebruik van achteraf betalen als het om wat voor reden dan ook niet anders kan.
Klarna als veilige optie voor achteraf betalen
Klarna is een betaalprovider die heel veel gebruik wordt voor achteraf betalen. En ik zal eerlijk toegeven, ik maak er soms ook weleens gebruik van, want het kan echt heel handig zijn. Als ik bijvoorbeeld echt iets nodig heb, terwijl ik pas een paar dagen later mijn salaris krijg.
Dan kan Klarna echt een uitkomst zijn. Maar ik pas er dus wel mee op en ik zorg dat ik zo snel mogelijk betaal. Als regel houd ik aan: niet meer dan 1 openstaande betaling bij Klarna tegelijk.
Wat zijn de kosten als je te laat betaalt bij Klarna?
Als je niet op tijd betaalt bij Klarna, komen er kosten bij. Je moet je openstaande factuur binnen 30 dagen nadat je je aankoop hebt gedaan betalen. Doe je dat niet, dan krijg je een betalingsherinnering en krijg je nog 14 dagen de tijd om alsnog te betalen.
Betaal je dan nog niet, dan volgt de tweede herinneringen. Vanaf dat moment brengt Klarna 7,50 euro aanmaningskosten in rekening voor bestellingen tot 20 euro en 13,50 euro voor bestellingen van meer dan 20 euro.
Betaal je dan nog steeds niet op tijd? Dan gaat de teller lopen en lopen de aanmaningskosten flink op tot 15% van het openstaande bedrag (de aanmaningskosten tellen hierbij ook mee), met een minimum van 40 euro. Als je dus even niet oplet, kost een nieuw paar schoenen je voordat je het weet dus ruim twee keer zoveel!
Voorkom schulden door achteraf betalen
Nu je weet wat het kost als je te laat betaalt bij Klarna, begrijp je ook hoe het kan dat mensen zo ontzettend snel in de schulden komen als ze teveel bestellen met de optie om achteraf te betalen. In de Verenigde Staten is de creditcard vaak de boosdoener, in Nederland is het achteraf betalen met Klarna.
Want het principe is natuurlijk gewoon hetzelfde: mensen kopen spullen waarvoor ze eigenlijk het geld niet hebben en raken vervolgens het overzicht compleet kwijt. Dit kun je voorkomen door gewoon niets op afbetaling te kopen en al je aankopen direct te betalen. Maak je tóch gebruik van achteraf betalen? Betaal dan zo snel mogelijk en zet desnoods een herinnering in je agenda. En bestel alleen spullen waarvan je weet dat je het geld echt hebt om binnen die 30 dagen te betalen.
Zo voorkom je dat je aanmaningen krijgt en extra kosten maakt én dat je openstaande rekeningen zich opstapelen. Want als dat gebeurt, raak je al snel het overzicht compleet kwijt.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.