Bij geld besparen denk je misschien aan de enorme besparingen. Jouw huis verduurzamen, nog maar voor € 50,- in de week boodschappen doen, of onderhandelen over al jouw contracten. Maar ook kleine bespaartips kunnen enorm helpen. Het gaat soms alleen al om een beetje bewustwording van waar jouw geld naartoe gaat. Dus vandaag laat ik je zien hoe jij kunt besparen in de keuken.
Waterkoker: veel water ineens koken
Een van de elektricteitsslurpers in de keuken is de waterkoker. Besparen in de keuken begint wat mij betreft dus daar.
Een waterkoker gebruikt in een korte tijd flink wat elektriciteit. Zo kan deze jouw water in no time warm krijgen, maar dat kost natuurlijk ook wat.
De gemiddelde waterkoker doet er ongeveer 3 minuten over om het water warm te krijgen en dat kost je per keer ongeveer 3 cent. Niet heel veel toch? Maar als jij elke keer de waterkoker aanzet voor één kopje thee, begint dit toch op te tellen.
Als jij dagelijks 5 kopjes thee neemt, kost het je per jaar bijna € 55,- om thee te zetten. Maar met dit soort hoeveelheden thee is het veel handiger om een hele pot ineens te koken en deze in een super goed geïsoleerde thermoskan te bewaren. Zo kun je de hele dag lekker warme thee drinken en kost het je veel minder.
Natuurlijk duurt het iets langer om een volle waterkoker te verwarmen dan zo’n klein kopje, maar op jaarbasis bespaar je op deze manier toch bijna € 38,-.
Heb je hier helemaal geen zin in en ga je toch jouw waterkoker aanzetten voor elk kopje thee? Zorg er dan in ieder geval voor dat er niet méér water in de waterkoker zit dan nodig. Scheelt allicht ook weer wat.
Kruiden: groei ze zelf!
Zelfs als jij helemaal geen tijd hebt om een hele moestuin bij te houden, dan kun je de heerlijkst geurende kruiden met maar een heel kleine beetje moeite zelf groeien. Op de vensterbank in het keukenraam. Zelf heb ik een flinke kruidentuin aan de muur hangen in mijn keuken, maar vooral munt, basilicum en koriander gebruik ik erg veel.
In de maand mei kon ik voor € 9,05 oogsten uit mijn tuin. En € 4,60 hiervan was puur en alleen verse kruiden.
Heb jij een plekje over voor een kruidenplantje, koop dan wat zaad -kun je steeds weer van blijven oogsten- en jij kunt elke keer opnieuw kleine bedragen beparen in de keuken op het kruiden van jouw maaltijd.
Zet jouw kookplaat zo snel mogelijk uit
Wanneer je gaat koken gebruik je natuurlijk altijd de deksel op de pan. Dit scheelt je ongeveer € 4,- per jaar doordat water sneller warm wordt en warmte beter wordt opgevangen.
Maar daarnaast hoef je voor het koken van aardappelen, pasta of groenten echt niet de hele tijd het gas -of in mijn geval de inductieplaat- aan te laten staan. Als het water eenmaal kookt is het warm genoeg om jouw maaltijd warm te krijgen. Gooi gewoon de deksel op de pan en laat wat jij wilt koken wat langer staan dan je normaal zou doen.
Op deze manier kun je gemakkelijk de tijd dat je jouw kookplaat gebruikt halveren. Koken op gas kost op jaarbasis € 93,- met de huidige tarieven en met een inductiekookplaat ben je bijna € 103,- kwijt. Dat scheelt je dus zomaar € 40,- per jaar.
En wil je iets maken wat heel lang op het vuur moet staan en moet stoven? Brengt het dan aan de kook en zet de pan in een slaapzak gewikkeld in een wasmand. De pan blijft hartstikke heet en zo kookt jouw stoofpot lekker door. Met een echte ecostoof werkt het natuurlijk nóg lekkerder.
Gooi zo min mogelijk weg
Wist je dat ik vroeger -2 jaar geleden- nog € 800,- per maand uitgaf aan boodschappen? Dat bedrag is ondertussen gezakt naar € 100,- per week (en € 100,- per maand voor voorraad aanvulling) en een van de belangrijkste manieren waarop dat me gelukt is, is dat ik heel veel minder weggooi.
Waar ik vroeger 4 verschillende soorten fruit in huis wilde hebben om maar wat te kiezen te hebben, kies ik nu voor één soort. Of wellicht twee als er even meer fruit doorheen gaat.
En dit werkt natuurlijk voor alles. Gooi jij wekelijks vleeswaren weg die je niet op hebt gekregen voordat ze over de datum gingen? Koop dan eens een pakje minder. Is het pak met melk elke week nog een beetje vol als je hem weg moet gooien? Koop dan een kleinere verpakking.
Let goed op hoe lang producten houdbaar zijn en richt hier jouw weekmenu mee in. Zo koop ik bijvoorbeeld graag bananen, maar die gaan vrij snel over de datum. Daarom koop ik als tweede fruit appel, want die kan ik in de koelkast super lang bewaren. Lekker in balans.
Lees ook eens: 5 tips om VANDAAG te besparen op boodschappen.
Nog meer?
Er zijn natuurlijk duizenden tips te geven voor besparingen in de keuken. Maar het mooiste is dat je dit ook zelf kunt verzinnen.
Kijk eens wanneer jij energie verbruikt en verzin een manier om minder te gebruiken.
Let op wat je weggooit en probeer dit te verminderen op originele manieren.
En kijk eens of jij goedkopere producten in jouw keuken kunt krijgen qua boodschappen. En soms betekent dat juist dat je jouw eigen kruiden zou moeten groeien in plaats van dure kruidenpotjes te kopen. Iets meer werk, maar zo veel waarde.
Wat is jouw beste bespaartip in de keuken?
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Door hierop te klikken ontvangt One Broke Girl wellicht een vergoeding.
Geef een reactie