De winter staat weer voor de deur. Dat betekent natuurlijk een gezellige, knusse tijd met kaarsjes, warme dekentjes, warme chocolademelk en een heerlijke aanloop naar de feestdagen. Ik kan zelf altijd ontzettend van genieten van deze tijd van het jaar. Maar er moeten ook nog wat dingen gebeuren. Het is namelijk heel belangrijk dat jij jouw huis winterklaar maakt voordat de winter echt aanbreekt. Met wat kleine aanpassingen en voorzorgsmaatregelen kun je namelijk een hoop geld besparen. Zonde dus om dit niet eventjes te doen nu het buiten nog aangenaam is.
Dicht gaten en kieren
Elk huis heeft ergens wel wat gaten en kieren die de hele zomer niet opgevallen zijn, maar waar stiekem toch een hoop warmte door kan ontsnappen. In de zomer zorgden deze tochtpunten voor wat extra ventilatie, maar nu is het toch echt tijd om ze te dichten. Loop je huis dus eens even goed na, zowel vanbinnen als van buiten. Maak eventuele gaten en kieren dicht met behulp van kit, purschuim en tochtstrips. Dit voorkomt dat er in de winter onnodig veel kostbare warmte je huis uitglipt, waardoor je dus kunt besparen op je energierekening.
Breng isolatie aan
Is jouw huis nog niet optimaal geïsoleerd? Dan is dit een goed moment om extra isolatie aan te brengen. Veel isolatiematerialen zijn prima zelf aan te brengen, zoals dakisolatie of isolatie in de kruipruimte. Met extra isolatie kun je veel geld besparen op je energierekening. Let wel op dat je het isolatiemateriaal op de juiste manier aanbrengt, want dubbele isolatie kan voor vochtproblemen zorgen als deze niet op de juiste manier wordt aangebracht.
Ben je zelf niet zo handig en heb je genoeg budget om een grotere klus uit te laten voeren? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen dit soort klussen uit handen te geven, of bijvoorbeeld nieuwe kozijnen of dubbel glas te laten plaatsen voordat de winter begint.
Ontlucht je radiatoren
Misschien niet iets waar je meteen aan denkt om geld mee te besparen, maar het regelmatig ontluchten van je radiatoren zorgt ervoor dat ze weer optimaal warmte af kunnen geven. De radiatoren hebben nu maandenlang stilgestaan en het kan zijn dat er lucht in is gekomen. Door ze voor de winter even te ontluchten, kunnen ze in de winter weer lekker efficiënt warmte afgeven, zodat jij niet onnodig veel hoeft te stoken.
Laat je cv-ketel onderhouden
Het is heel belangrijk om je cv-ketel elk jaar goed te laten onderhouden. Het is natuurlijk echt niet fijn als je in de winter met een kapotte cv-ketel komt te zitten. Maar goed onderhoud zorgt er ook voor dat je ketel minder snel stuk gaat en de ketel langer meegaat. Dit bespaart je dus op de langere termijn veel geld aan extra onderhoud. En je kunt het vervangen van je cv-ketel zo ook wat langer uitstellen. Daarnaast werkt een goed onderhouden en schone ketel efficiënter en veiliger.
Veeg je schoorsteen
Heb jij een houtkachel, open haard, pellet kachel of gashaard? Dan is het belangrijk om je schoorsteen of uitlaat even na te laten kijken en schoon te laten maken voordat de winter begint. Vogels maken graag nesten in schoorstenen en er kunnen brandstofresten en roetsporen achterblijven. Als je dan in de winter weer gaat stoken, kan er een schoorsteenbrand ontstaan.
Wees dus verstandig en laat je schoorsteen vegen voor de winter weer begint.
Loop het buitenschilderwerk na
Het buitenschilderwerk van je woning gaat jarenlang mee. Toch is het verstandig om het schilderwerk elk jaar even na te lopen. Kleine beschadigingen of slijtageplekken kunnen er namelijk voor zorgen dat er vocht in het hout komt. Dit valt nog niet meteen op, maar op de langere termijn zal dit vocht ervoor zorgen dat het hout gaat rotten. Als de winter dan straks voorbij is, zit jij misschien met een rotte deur of kozijn. Vervangen is kostbaar en ook het oplappen van deuren en kozijnen kost je aanzienlijk meer dan het bijwerken van kleine beschadigingen in het schilderwerk.
Check je dakgoten en maak ze schoon
Voor je dakgoten geldt eigenlijk hetzelfde. Loop ze na nu er nog niet teveel regen valt. Een lekke of volle goot kan namelijk zorgen voor wateroverlast op andere plekken. Dit kan op zijn beurt weer lekkages in huis of houtrot veroorzaken. En je raadt het al… dat gaat je op de langere termijn veel geld kosten. Zorg dus dat je lekke goten op tijd laat repareren en verwijder in de herfst regelmatig het blad dat erin is gevallen, zodat het water goed weg kan lopen.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.