
De laatste jaren wekken steeds meer mensen met zonnepanelen hun stroom op. Dit is een tijdlang erg voordelig geweest. Als je het slim aanpakt, zijn zonnepanelen nog altijd een goede investering. Jammer is dat we vanaf 2024 te maken hebben met terugleverkosten bij vrijwel elke leverancier. Tenzij je kiest voor een dynamisch energiecontract! Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract gaan goed samen, omdat je dan geen terugleverkosten betaalt. Goed nieuws dus! Hoe werkt zo’n contract en past het bij jou? Wij praten je bij.
Een dynamisch energiecontract: hoe zit dat ook alweer?
Een dynamisch energiecontract is een energiecontract dat in verschillende opzichten flexibel is. Bij een dynamisch energiecontract kun je profiteren van de gasprijzen die dagelijks wisselen en de stroomprijzen die wisselen per uur. Omdat je vooraf (bijvoorbeeld een dag) kunt zien wat de energieprijzen doen, kun jij daar je verbruik op aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld juist op die dagen of uren je wasmachine en droger gebruiken, of je elektrische fiets opladen.
Als je zonnepanelen hebt, ben je hier misschien al aan gewend. Dan verbruik je waarschijnlijk meer stroom als er veel zon is.
Overweeg je een dynamisch contract? Let dan hierop.
Een voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je dit op ieder moment op kunt zeggen als het je niet bevalt. Toch kan een dynamisch contract ook nadelen hebben. Bij plotselinge stijgingen van de energieprijs, kun je te maken hebben met kosten die hoog uitvallen. Dit gebeurde bij veel mensen in 2021 en 2022. Aan de andere kant kun je erg veel besparen als de prijzen een periode lang laag zijn.
Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract
In het geval van zonnepanelen is een dynamisch energiecontract extra voordelig. Dit komt omdat je met een dynamisch energiecontract geen terugleverkosten hoeft te betalen. Dit zijn de kosten die leveranciers sinds 2024 in rekening brengen als je jouw teveel opgewekte stroom moet terugleveren aan het net. Bij een dynamisch energiecontract ontvang je namelijk de actuele marktprijs als je stroom teruglevert aan het net! Op momenten dat er al veel aanbod is van teruggeleverde stroom, is deze vergoeding niet hoog. Toch blijft het een voordeel dat je niet hoeft te betalen.
Hoe profiteer je optimaal van zonnepanelen en een dynamisch energiecontract?
Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract kunnen erg voordelig uitpakken. Om hier nog meer van te profiteren, zijn een thuisbatterij en een energiebeheer-app erg handig. We vertellen in het kort hoe dat precies werkt.
Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij
Met een thuisbatterij sla je overtollige energie op die je hebt opgewekt met zonnepanelen. Het opslaan doe je op (zonnige) dagen dat de stroomprijs laag, of zelfs negatief is. Je hebt met zo’n batterij dus goedkope energie klaarstaan voor later: ideaal als de stroom weer duurder wordt!
Een bijkomend voordeel van een thuisbatterij is dat je onafhankelijker bent van het stroomnet. Een dynamisch energiecontract helpt je door de dynamische tarieven om de stroom goedkoop (of zelfs kosteloos) op te slaan!
Een energiebeheer-app
Zonnepanelen, een dynamisch energiecontract en een energiebeheer-app zijn een gouden combinatie. Je kunt met zo’n app precies zien hoeveel stroom je opwekt, hoeveel je verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het net. Sommige apps kunnen apparaten automatisch aanzetten als de stroom goedkoop is, zoals je warmtepomp, elektrische boiler of laadpaal. Hoe handig is dat? Helemaal interessant wordt het als je een energiebeheer-app zoals HomeWizard, je helpt te bepalen wanneer je je thuisbatterij het beste kunt opladen en ontladen.
Dynamische energieleveranciers vergelijken
Bij een dynamisch energiecontract betaal je altijd het meest actuele tarief voor gas en licht. Dit kan periodes erg laag zijn, of wat hoger uitvallen. Net als bij een vast energiecontract is het belangrijk om dynamische energieleveranciers te vergelijken. Zo kunnen het vastrecht en de opslag die je betaalt, per leverancier verschillen. Daarnaast wil je misschien op andere punten vergelijken, zoals klantenservice.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.