
Zelf stroom opwekken met zonnepanelen blijft een mooie manier om je huishouden van energie te voorzien. Wij vinden in elk geval van wel! Door de maatregelen van verschillende energieleveranciers moet je wat oplettender zijn met je energiecontract. Bij sommige energieleveranciers betaal je namelijk forse terugleverkosten wanneer je stroom teruglevert aan het net. Met hoge terugleverkosten haal je misschien minder voordeel uit je zonnepanelen dan mogelijk is. Waar moet je op letten? In deze blog lees je alle tips & tricks om een goede energieleverancier te vinden.
Terugleververgoeding en terugleverkosten: hoe zat het ook alweer?
Inmiddels betaal je bij vrijwel alle leveranciers terugleverkosten. Dat is jammer, maar als je het slim aanpakt kun je ze beperken. Sommige leveranciers rekenen bijvoorbeeld terugleverkosten maar ook een gunstige terugleververgoeding. Dat kan betekenen dat zo’n energieleverancier toch een gunstig contract heeft voor jou.
Even gauw: het verschil tussen salderen en de terugleververgoeding
Alles wat je teruglevert aan het net, wordt nog steeds verrekend met je eigen verbruik op jaarbasis. Dit heet salderen. Deze regeling wordt helaas afgebouwd, maar hij blijft bestaan tot 2027. Gelukkig kun je ook vanaf 2027 nog volop van zonnepanelen profiteren.
Als je meer opwekt dan je verbruikt, krijg je over die teveel teruggeleverde stroom een vergoeding. Deze vergoeding heet de terugleververgoeding. De terugleververgoeding is meestal een stuk lager dan het leveringstarief (vaak €0,04–€0,15 per kWh). Dit bedrag wordt niet verrekend met je verbruik, maar is een losstaande vergoeding voor het overschot aan stroom.
Terugleverkosten voor zonnepanelen beperken of vermijden
Er zijn twee manieren om zo min mogelijk terugleverkosten te maken: kiezen voor een leverancier die lage terugleverkosten rekent (in combinatie met een gunstige terugleververgoeding), óf een dynamisch energiecontract afsluiten. Bij een dynamisch energiecontract krijg je namelijk helemaal niet te maken met terugleverkosten. Je hebt bij een dynamisch energiecontract natuurlijk wel te maken met energietarieven die kunnen wisselen. Niet iedereen vindt dit prettig.
Check deze leveranciers voor gunstige terugleverkosten bij zonnepanelen
Als je de rust wilt van een vast energiecontract, heb je te maken met terugleverkosten. Je krijgt ook een een terugleververgoeding, die verschilt per leverancier. Hieronder staan leveranciers die een prima combinatie bieden van gunstige terugleverkosten en een goede terugleververgoeding.
Innova energie
Innova Energie biedt een van de laagste terugleverkosten per kWh, wat voordelig kan zijn voor zonnepaneelbezitters. Zowel de terugleverkosten als de terugleververgoeding worden duidelijk gecommuniceerd door deze leverancier. Je weet dus waar je aan toe bent en de tarieven zijn gunstig.
Engie
Engie biedt een van de lagere terugleverkosten per kWh, wat voordelig is voor huishoudens met zonnepanelen. Sterker nog, bij Engie is de terugleververgoeding hoger dan de terugleverkosten zijn.
Wel moet je goed opletten: je levert áltijd elektriciteit terug aan het net, ook al wek je precies evenveel op als je verbruikt. Dit komt omdat je vaak maar een deel van de opgewekte stroom direct verbruikt. De rest gaat altijd terug het net op. Daarover betaal je dus in elk geval terugleverkosten. De terugleververgoeding van Engie ontvang je pas als je méér opwekt dan je verbruikt.
Gewoon Energie
Gewoon Energie biedt vergelijkbare tarieven als Innova Energie, met lage terugleverkosten per kWh. Omdat je bij Gewoon Energie alles digitaal regelt, zijn de prijzen (ook voor zonnepaneelbezitters) relatief laag.
Een aandachtspunt bij Gewoon Energie is dat je de terugleverkosten bij zonnepanelen even moet bekijken in de tariefbladen onderaan de tarievenpagina.
Een dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract bij zonnepanelen is een populaire keuze. Een voordeel ervan is dat je meteen profiteert van dalende prijzen. Je kunt hier zelfs je verbruik op aanpassen met behulp van een app die de leverancier aanbiedt. Je hebt dus snel inzicht in je verbruik. Dit vraagt wat flexibiliteit en natuurlijk de interesse om regelmatig de app te checken. Bovendien kunnen energieprijzen ook plotseling stijgen. Hieronder zie je welke leveranciers (gunstige) vaste contracten aanbieden.
Zonneplan
Zonneplan zet volop in op flexibiliteit en eerlijkheid met dynamische energie. Je betaalt wat zij betalen: geen marge op stroom of gas. Ze werken met een eigen app die laat zien wanneer stroom het goedkoopst is. Voor zonnepaneelbezitters is het een aantrekkelijke keuze.
ANWB Energie
ANWB is een verrassende aanbieder van dynamische energiecontracten. Een voordeel van ANWB is de heldere uitleg over hun dynamische energiecontracten en hoe dynamische energie werkt. Met de ANWB app heb je direct inzicht in je verbruik.
Frank Energie
Frank Energie is een van de voordeligste aanbieders van dynamische contracten. Met een opslag van slechts 1,8 cent per kWh op de stroomprijs en een transparant model weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt géén terugleverkosten bij zonnepanelen, wat Frank Energie aantrekkelijk maakt voor zonnepaneelbezitters met een slimme meter.
Terugleverkosten zonnepanelen vergelijken
Als je zonnepanelen hebt kun je het beste kiezen voor een energieleverancier met lage terugleverkosten óf voor een dynamisch energiecontract. Dat laatste heeft zeker voordelen als je zonnepanelen hebt, maar moet wel bij je passen. Maak een slimme keuze met onze blog en door te vergelijken!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.