
Beleggen in crypto is tegenwoordig razend populair, maar wist je wel dat je er ook belasting over moet betalen? Cryptovaluta vallen in Nederland onder de vermogensbelasting (box 3). Dit betekent dat je mogelijk belasting moet betalen over je digitale munten, afhankelijk van de totale waarde van je vermogen. Wil je alles weten omtrent belasting betalen over crypto en hoe je je crypto-vermogen uitrekent? Lees dan vooral verder!
Wanneer moet je belasting betalen over crypto?
De Belastingdienst rekent crypto’s dus als onderdeel van je vermogen in box 3, net als spaargeld, beleggingen en vastgoed (behalve van je eigen woning). In 2024 geldt er een heffingsvrij vermogen van 57.000 euro per persoon (voor fiscale partners is dat 114.000 euro samen). Zit jouw totale vermogen onder deze grens? Dan hoef je geen vermogensbelasting te betalen.
Zit je erboven? Dan betaal je belasting over het bedrag dat boven deze grens uitkomt. Dit betekent dus dat als je naast crypto ook spaargeld, beleggingen of ander vermogen hebt, je al snel boven de drempel kunt uitkomen. Dan moet je dus belasting gaan betalen over je crypto’s. Check altijd even de actuele informatie op de website van de Belastingdienst.
Ook steeds meer jongeren ontdekken de wereld van crypto, maar wist je dat de investeringen van je kinderen invloed kunnen hebben op jouw belastingaangifte? Als jouw kind minderjarig is, wordt zijn of haar vermogen opgeteld bij dat van jou. Dit betekent dat jij als ouder verantwoordelijk bent voor het aangeven van hun crypto’s in jouw box 3.
Hierdoor kan je totale vermogen sneller boven de belastingvrije grens uitkomen, waardoor je mogelijk extra belasting moet betalen. Zorg dus dat je op 1 januari een duidelijk overzicht hebt van de totale waarde van alle crypto-investeringen van jouw volledige gezin.

Maar hoeveel belasting moet ik dan uiteindelijk over mijn crypto betalen?
Hoeveel belasting je écht betaalt over je vermogen in box 3 hangt af van de opbouw van je crypto, spaargeld en beleggingen. Sinds een aantal jaar gebruikt de Belastingdienst een nieuwe berekening, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen spaargeld, beleggingen en andere bezittingen.
Spaargeld wordt hierbij lager belast dan beleggingen. Voor beleggingen en andere investeringen rekent de Belastingdienst met een hoger fictief rendement, waardoor je hier dus meer belasting over betaalt. Uiteindelijk betaal je 36% belasting over dit fictieve rendement, maar door heffingsvrij vermogen en aftrekposten kan het uiteindelijke bedrag lager uitvallen.
Wil je precies weten hoeveel jij betaalt? De regels rondom belasting betalen over crypto veranderen regelmatig, dus het is verstandig om de website van de Belastingdienst te checken of een belastingadviseur te raadplegen.
Hoe bereken je eigenlijk je crypto-vermogen?l
Het lastige bij crypto is dat je vaak geen financieel jaaroverzicht krijgt, zoals je bij een bank krijgt. Maar de Belastingdienst wil dus wel de waarde weten van je cryptomunten op 1 januari van het belastingjaar. Dit betekent dat jij zelf moet vastleggen hoeveel jouw crypto’s waard waren op die datum. De beste manier? Maak op 1 januari een screenshot van je wallets en rekeningen bij crypto-exchanges.
Wil je dit jaar gaan starten met crypto?
Denk je erover om te beginnen met crypto-investeringen? Dan is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Lees eerst eens deze blog van Iris, zodat je niet dezelfde beginnersfouten maakt.
Beleggen in crypto kan een slimme manier zijn om je geld te laten groeien, maar waar begin je? Het eerste wat je moet weten: crypto is volatiel. Dat betekent dat de waarde flink kan schommelen – soms omhoog, maar net zo makkelijk omlaag. Begin met een klein bedrag dat je kunt missen en kies een betrouwbare exchange, zoals Bitvavo of Finst. Doe je eigen onderzoek en laat je niet meeslepen door hypes op social media.
En misschien wel de belangrijkste tip: heb geduld! Crypto-investeringen vergen tijd en een doordachte aanpak.
Meer leren over je belastingaangifte?
Op woensdag 26 maart om 20.00 uur organiseren wij, samen met fiscaal adviseur Nicole van Nistelrode de masterclass ‘Jouw Belastingaangifte’. Tijdens deze masterclass leert zij je alles wat je moet weten en geeft ze handige tips om jouw belastingaangifte zo makkelijk mogelijk in te vullen. Mis dit niet en geef je snel op!
Ben je niet in de gelegenheid om woensdag 26 maart? Geen probleem! Je kunt de masterclass ook op een later tijdstip terugkijken.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.