Als je op zoek gaat naar aanbiedingen, is het slim om jouw bodemprijzen in je achterhoofd te houden. Bodemprijzen zijn de beste prijzen die je kunt krijgen voor een bepaald product. De hoogste aanbieding zeg maar (of de laagste prijs). Voor ieder product is dit anders en ook wanneer je wel of niet wacht op de bodemprijs verschilt. Neem bijvoorbeeld wasmiddel in gedachten. Als het (bijna) op is, ga je natuurlijk niet wachten totdat jouw bodemprijs voorbij komt. Dan ga je gewoon voor de beste aanbieding van dat moment.
Daarom is het slim om altijd een voorraad aan te leggen, zodat je nooit uit noodzaak genoegen moet nemen met een normale aanbieding, of erger: geen aanbieding. Hieronder ga ik uitleggen waarom je bodemprijzen nooit veranderen, ook niet als de prijzen stijgen.
In dit artikel...
Wat zijn bodemprijzen eigenlijk?
Een bodemprijs is de allerlaagste prijs wat je ooit hebt betaald voor een product. Als je jouw bodemprijs tegenkomt, kun je dit gebruiken om jouw voorraad aan te leggen. Houd hier wel rekening met het feit dat je het op moet kunnen maken.
Dus stel, het product heeft 6 maanden houdbaarheidsdatum, dan moet je het aantal meenemen wat jij in 6 maanden op kunt maken. Anders is het alsnog zonde van je geld, want dan moet je het uiteindelijk weggooien. Weet jij niet welke bodemprijzen jij kunt aanhouden? Iris heeft een bodemprijslijst gemaakt, om je een handje op weg te helpen. Je kunt ‘m hier kopen.
Bodemprijzen veranderen nooit, ook niet als de prijzen stijgen
Door de inflatie zijn de prijzen behoorlijk gestegen, waardoor je misschien denkt dat je daardoor ook je bodemprijs moet verhogen. Dit is echter niet het geval, en dit is waarom: producten worden echt nog weleens zo afgeprijsd dat het jouw bodemprijs aantikt. Alleen niet meer zo vaak. Dus is een product bijna op? Ga dan voor de best mogelijke aanbieding die je tegenkomt.
Zie je op een gegeven moment jouw bodemprijs weer voorbij komen, dan is dát het moment waarop je moet inslaan. Koop zoveel mogelijk stuks als dat jij gaat gebruiken voordat de houdbaarheidsdatum verloopt. Op die manier kun je weer even vooruit en hoef je niet de producten voor een hogere prijs te kopen.
Je kunt de beste deals scoren in januari, februari, september én november. Houd in deze maanden je ogen dus goed open en houd een lijstje bij met de producten die je wil scoren.
Hoe kun je jouw bodemprijzen bijhouden?
Je hoeft echt niet van álle producten die je gebruikt een bodemprijslijst bij te houden, liever niet zelfs. Kies een aantal producten die relatief duur zijn én die je vaak gebruikt (lievelingsproducten). Van deze producten ga je de aanbiedingen bijhouden én opschrijven.
Welke deals kom je tegen, hoeveel betaal je en hoe zit de actie in elkaar. Schrijf alles op, iedere keer als je een actie tegenkomt. Op een gegeven moment ga je een patroon zien. Wat is de beste deal die je hebt gescoord? Hoeveel betaal je per x aantal gram of per stuk. Bij wasmiddel en vaatwastabletten kun je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel je betaalt per wasbeurt.
Vind je dit nu teveel gedoe en wil je het niet zelf uitzoeken? Zoals eerder benoemd heeft Iris een bodemprijslijst gemaakt welke jij ook kunt hanteren. Op die manier kun je de aanbiedingen die je tegenkomt direct vergelijken met de lijst en hoef je niet eerst tijd uit te trekken om zelf op onderzoek uit te gaan. Scheelt je veel tijd en tijd is ook geld hé. 😉
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Geef een reactie