Budgetplan Augustus 2019

Het is vandaag weer de 25e van de maand, wat betekent dat ik weer salaris heb gehad! Yay! Zonder gekheid, het betekent vooral dat mijn budgetplan voor Augustus 2019 weer klaar staat.

Waarom een budgetplan?

Het uitgeven van mijn geld kost me ongelooflijk weinig moeite. Maar in de maanden dat ik niet zo bezig ben geweest met mijn budget merk ik dat ik het geld uitgeef aan dingen die ik niet echt wilde hebben. Ik verlies gewoon het overzicht… Daarbij heb ik twee bankrekeningen: een persoonlijke rekening en een gezamenlijke rekening met mijn man, zeker 15 spaarrekeningen, en een hoop rekeningen waar je akelig van wordt. Het helpt mij dus om aan het begin van de maand een plan te maken over waar ik wil dat mijn geld naartoe gaat.

Gezamenlijke rekening

Maandelijkse rekeningen

We hebben een flinke stijging van onze gezamenlijke maandelijkse rekeningen voor onze kiezen gekregen in de afgelopen maanden. We hebben namelijk besloten om eens iets fijns voor onszelf te doen en hebben een abonnement gekomen op de sportschool en een abonnement op een babysit service (+ 142 EUR). Daarbij zijn onze verzekeringen flink duurder geworden; vooral de woonverzekering is hard in prijs gestegen (+30 EUR), omdat ze de dekking voor Eigen Schuld Schade duurder hebben gemaakt. Maar met een kleine dreumes in huis vinden we het ook geen fijn idee om deze niet meer te hebben. Ook is onze energierekening met bijna 50 EUR per maand gestegen. We hebben zeker niet het best geïsoleerde huis, maar een bedrag van EUR 245 per maand betalen voor gas en elektra vind ik te veel. Ik ga deze maand dus uitzoeken of dat goedkoper kan.

Doel: Uitzoeken of de energierekening goedkoper kan. En daar bovenop kijken of er nog twee rekeningen zijn die ik kan verlagen.

Variabele uitgaven

Deze maand heeft 5 momenten waarop ik week-boodschappen ga doen en ik heb daar EUR 530 voor gereserveerd. Dat betekent dat ik iets meer dan 125 EUR per keer tot mijn beschikking heb. Ons boodschappenbudget is een van de plekken die ik veel te snel overschrijd, dus dat word een uitdaging! Verder hebben we 140 EUR gereserveerd voor ‘Babykosten’ (luiers, natte doekjes, kleding) en dat gaat vast goed komen. Penny heeft net een heleboel nieuwe kleding gekregen en groeit er niet super hard uit.

Doel: Vasthouden aan maximaal 125 EUR per week aan boodschappen.

Spaarplan

De spaarpotjes zijn nog behoorlijk goed gevuld en afgelopen paar maanden hebben we een aantal meevallers gehad:

  • We hoefden geen belasting extra te betalen, maar kregen een flink bedrag terug (2.200 EUR!)
  • Ik had verwacht dat de energierekening EUR 500 bijbetalen zou betekenen, maar dit was maar 175 EUR.
  • Ik had 1.000 EUR gereserveerd voor als ik iets niet goed had ingevuld m.b.t. Kinderopvangtoeslag. Ik hoor daar altijd heel nare verhalen over. Maar ook hier kregen we ongeveer 250 EUR terug.

We hebben dus besloten om een deel van onze spaarpot voor ‘jaarfacturen’ te gebruiken om een huisje te huren in Engeland en bij de familie van Toby op bezoek te gaan. Manlief wordt altijd een beetje verdrietig als gij te lang niet thuis is geweest.

Sinking Funds

We hebben dan gezamenlijk nog twee extra ‘Sinking Funds’ bovenop onze normale spaarrekeningen, eentje voor de AH Bezorgbundel (EUR 120 per jaar) en eentje voor CV-ketel onderhoud (betaald per kwartaal). Ik denk dat ik de bezorgbundel bedragen wil bijvoegen in de ‘Jaarfacturen’ pot, omdat deze ook per jaar wordt betaald. Het CV-ketel onderhoud komt eens per 3 maanden, dus die laat ik liever op de lopende rekening staan.

Persoonlijke rekening

Maandelijkse rekeningen

In Augustus begint het babyzwemmen weer! Fijn! Deze moeten we altijd cash afreken voor twee maanden vooruit. Eigenlijk is dit ook een ‘Sinking Fund’, dus deze ga ik volgende maand schuiven naar het ‘Sparen’ gedeelte.

Variabele uitgaven

Benzine blijft een heel lastige kostenpost met onze enorme benzine-slurpende auto. In de afgelopen maanden reserveerde ik vaak 100 EUR per maand voor mijn korte ritjes heen en terug naar het werk. Dat was echt niet genoeg, waardoor ik het nu op 150 EUR heb gezet. En vandaag wordt mijn elektrische fiets geleverd, dus ik hoop daar ook wat mee te besparen op de benzinekosten. Het kost me namelijk ongeveer 4 euro benzine per dag om naar het werk te rijden.

De rest van mijn uitgaven potjes laat ik hetzelfde als normaal. Wel heb ik wat zaken verkocht op Marktplaats (cash), waardoor ik hoop deze potjes op mijn bankrekening niet zo veel aan te raken en eerst mijn cash op te maken.

Ik ben benieuwd hoe dit er aan het eind van de maand gaat uit zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.