Wist je dat er veel geld verloren gaat aan dingen zoals een verlopen OV chipkaart? Vooral de anonieme OV chipkaarten worden vaak maar eenmalig gebruikt, waardoor ze daarna in een la belanden mét saldo. Dit is natuurlijk ontzettend zonde. Het bedrijf achter de OV chipkaarten is Translink en zij hebben de afgelopen 5 jaar bijna 30 miljoen euro overgehouden aan ongebruikt saldo. 30 miljoen euro! Dat is toch niet normaal. Hieronder ga ik je een paar tips geven over hoe je kunt voorkomen dat je saldo gewoon weggooit.
In dit artikel...
Noteer wanneer je ov chipkaart gaat verlopen
Tegenwoordig kun je ook je pinpas gebruiken als je eens een keer met het OV gaat, maar mocht je nu toch een OV chipkaart aanschaffen en hier saldo opzetten dan heb ik een tip voor je. Noteer de datum waarop de OV chipkaart gaat verlopen. Je kunt bijvoorbeeld een herinnering zetten in je telefoon (je weet wel: zo’n alarmpje in je agenda). Doe dat dan wel ruim van te voren zodat je er nog iets mee kunt. Je kunt dan de OV chipkaart nog snel gebruiken, maar je kunt ook het saldo terug laten betalen.
Zet niet teveel geld op je ov chipkaart
Zeker als je niet zo vaak met het openbaar vervoer gaat, is het belangrijk om niet teveel geld op je OV chipkaart te zetten. Zonde als je je saldo niet opmaakt en daarna het risico loopt dat het verloopt. Bereken hoeveel je ritje gaat kosten en zet iets meer op je pasje voor eventuele uitlopers.
OV chipkaarten op naam vs anonieme ov chipkaarten
Als je een OV chipkaart op naam hebt, is het heel makkelijk om je saldo terug te vragen. Er is immers een rekeningnummer aan verbonden waar het resterende bedrag naar toe kan worden gestort.
Heb je een anonieme OV chipkaart, dan wordt dit al lastiger. Dat komt omdat er dan moeilijker wordt om een gekoppeld rekeningnummer erbij te vinden. Als het bedrijf zou uitzoeken welk rekeningnummer erbij hoort, komen ze in de knoei met de privacywet. Ze stellen dus voor dat je de anonieme OV chipkaarten na het verlopen wel kunt gebruiken om het saldo op te maken. Je kunt er alleen geen saldo meer opzetten.
En het is goed dat ik dat weet: ik heb vorig jaar namelijk een anonieme OV chipkaart gevonden met saldo erop. En ik heb me suf gezocht om dit uit te laten betalen, maar nu weet ik waarom. 😉 Toch maar opmaken dus!
Loop één keer per jaar alles na
Als je slim bent, neem je één dag per jaar waarop je dit soort dingen gaat checken. Dan wordt het een onderdeel van je routine en daarmee kun je dus op jaarbasis veel geld besparen.
Naast controleren of je OV chipkaarten zijn verlopen, kun je natuurlijk ook je cadeaubonnen en cadeaukaarten controleren. Verzamel al deze kaarten en controleer ze op saldo, verloop datum én bedenk je of je ze nog echt gaat gebruiken voordat ze verlopen.
Kom je nou een kaart tegen waarvan je zeker weet dat je deze niet gaat gebruiken? Dan kun je deze ‘verkopen’ aan Wissel. Je krijgt dan een lager bedrag dat wat de kaart daadwerkelijk waard is, maar het is beter dan je kaart laten verlopen.
Wissel verkoopt deze kaarten met korting aan mensen die wél zo’n cadeaukaart willen hebben. Ik vind het een ideaal concept.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Victoria Horeca says
Goede tip! Net even gecheckt en er bleek op mijn verlopen ov-chipkaart nog bijna twintig euro te staan. Zonde om zomaar te laten verlopen natuurlijk.