Hoe bereken je jouw eigen netto waarde?

Sommige maanden lijkt het wel alsof je geen vooruitgang ziet. De spaarrekening ziet er hetzelfde uit, je hebt geen extra geld overgehouden van je budget, en het lijkt dan net of jouw harde werk op het gebied van geld helemaal niets oplevert. Om jezelf dan gemotiveerd te houden en te zien wat je nu echt waard bent (in geld dan, want als persoon ben je sowieso onbetaalbaar natuurlijk!), kun je jouw netto waarde berekenen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Netto waarde berekenen

Hoe bereken je jouw netto waarde?

Het berekenen van jouw netto waarde is eigenlijk zo simpel als het optellen van alle dingen van waarde die je hebt, en daar van af trekken waar je nog geld verschuldigd bent.

Voor jouw waardevolle items kun je bijvoorbeeld denken aan jouw bank-, spaar- en beleggingssaldo, maar ook aan de waarde van jouw huis of jouw auto. Ik ga voor de waarde van mijn huis altijd uit van de WOZ waarde. Of dat dat helemaal klopt is natuurlijk de vraag, maar ik wil niet elke maand (of elk jaar) mijn huis laten taxeren om dat zeker te weten. Voor de waarde van de auto bekijk ik de dagwaarde van mijn auto via de website van de ANWB.

Het geld wat je nog verschuldigd bent is in veel omstandigheden te omschrijven als ‘jouw leningen’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hypotheek, eventuele kredieten of leningen die je hebt lopen, maar ook als je schulden hebt tellen die hier mee. Mijn hypotheekverstrekker heeft een online portaal waar je de actuele status van de hypotheek kunt inzien. Dat geldt hetzelfde voor de autolening die wij hebben. En als laatste heb ik nog een studielening, waarbij op de website van DUO ook gezien kan worden welk saldo er nog open staat.

Hoe ziet mijn netto waarde berekening er uit?

Ik heb mijn berekening nog niet gedaan voor de maand april, maar vorige maand zag het er zo uit.

Waardevolle items

SoortBedrag
Saldo betaalrekening(en)€ 4.313,58
Saldo spaarrekening(en)€ 8.873,06
Waarde huis€ 265.000
Waarde auto€ 7.250,-
Saldo beleggingen€ 26,-
Totaal€ 285.460,65

Wat ik nog verschuldigd ben

SoortBedrag
Hypotheek€ 204.307,86
Autolening€ 4.541,64
Studielening€ 24.645,31
Creditcard€ 1.99
Totaal€ 233.496,80

Als ik dan het bedrag wat ik verschuldigd ben aftrek van het bedrag aan waardevolle items wat ik heb, dan is mijn huidige netto waarde € 51.965,84. Wauw!

Op deze manier raak ik super gemotiveerd om goed bezig te blijven met mijn budget!

En jij? Heb jij jouw netto waarde wel eens berekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.