Inmiddels ligt Prinsjesdag 2024, de dag waarop alle nieuwe wetten en regels bekend gemaakt worden, alweer eventjes achter ons en is het nieuwe jaar alweer begonnen. Er gaat zoals ieder jaar weer het nodige veranderen in de portemonnee van de gemiddelde Nederlander, dus ook wat betreft spaargeld en vermogen. Wat er per precies verandert in 2025 voor jouw spaargeld en vermogen, hebben wij hier voor jou op een rijtje gezet.
Jan Modaal gaat erop vooruit
Het goede nieuws is dat ‘Jan Modaal’, de gemiddelde Nederlander met het gemiddelde salaris, erop vooruitgaat dit jaar. Daarmee wordt bedoeld in totaal, dus niet specifiek wat spaargeld en vermogen betreft.
De inkomstenbelasting wordt namelijk verlaagd, waardoor je meer overhoudt van je salaris. Ook hebben ze toegezegd diverse maatregelen in te zetten om armoede te bestrijden én wordt er extra budget vrijgemaakt om slachtoffers van de toeslagenaffaire (beter) te compenseren.
Dat klinkt allemaal heel positief, maar wat betekent dit nu concreet voor jouw spaargeld en vermogen?
Belasting box 3
Je spaargeld en beleggingen, je vermogen dus, vallen in box 3. Het was eigenlijk het plan om met ingang van 2025 het belastingtarief in box 3 te verlagen. Het kabinet heeft besloten dat niet te gaan doen. Het belastingtarief in box 3 blijft dus 36%.
Let wel: je betaalt alleen belasting over je vermogen als je vermogen groter is dan 57.684 euro per persoon. Dit bedrag geldt voor 2025. In 2024 gold er nog een belastingvrij vermogen van 57.000 euro per persoon. Dit wil zeggen dat je over de eerste 57.684 euro geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Alleen over alles daarboven betaal je dus belasting.
Heb je een fiscaal partner? Dan geldt dat jullie samen over de eerste 115.368 euro geen vermogensbelasting hoeven te betalen.
Rechtsherstel
Naast het rentepercentage in box 3, is er de afgelopen tijd nogal veel te doen geweest rondom het belasten van het fictief rendement op beleggingen. De gemiddelde particuliere belegger behaalt het fictieve rendement dat het kabinet aanhoudt helemaal niet, waarmee je in feite teveel belasting betaalt over je vermogen.
Het kabinet gaat er namelijk vanuit dat als jij spaargeld of beleggingen hebt, je daarmee een bepaalt rendement behaalt. Het fictieve rendement op beleggingen, zoals de overheid deze hanteert, is 5,88%. Voor spaargeld geldt een fictief rendement van 1,44%.
En laten we eerlijk wezen, het is natuurlijk ook het doel van iedere spaarder of belegger om een zo hoog mogelijk rendement te behalen, maar het fictieve rendement dat het kabinet nu aanhoudt blijkt lang niet voor iedereen haalbaar en is dus niet eerlijk.
Om mensen die hierdoor gedupeerd zijn te compenseren, mag je een formulier opgaaf werkelijk rendement invullen, als jouw werkelijke rendement lager was dan het fictieve rendement dat de overheid aanhield. Dit formulier is op dit moment nog niet beschikbaar en zal naar verwachting vanaf zomer 2025 te vinden zijn.
Belasting werkelijk rendement
Het is de bedoeling dat in de toekomst het werkelijk rendement zal worden belast. Het kabinet heeft ook al een definitie opgesteld van wat het ‘werkelijk rendement’ volgens hen inhoudt, namelijk: het gehele vermogen van de belastingplichtige in box 3, zowel het directe als indirecte rendement en zonder aftrek van het heffingvrije vermogen.
De definitie is dus duidelijk, maar de systemen van de Belastingdienst aanpassen blijkt nogal ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Het ziet er dan ook niet naar uit dat deze aanpassing het komend jaar al doorgevoerd zal kunnen worden.
Conclusie
Vanaf 2025 worden de regels omtrent spaargeld en vermogen dus iets verruimd, doordat het vrijgesteld vermogen weer iets stijgt. De aanpassing van fictief rendement naar werkelijk rendement zorgt voor een eerlijkere manier van belasten, maar dan moet deze maatregel wél daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden. En wanneer dat precies het geval zal zijn, dat is nog onduidelijk.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.