Het klinkt misschien heel erg ambitieus: een heel jaar vooruitplannen. Maar geloof me, het is eenvoudiger dan je denkt én ontzettend waardevol! Een jaarbudget geeft je overzicht, rust en grip op je financiën. Geen verrassingen meer als de jaarlijkse autoverzekering binnenkomt of de feestdagen plots om de hoek staan. In deze blog help ik je stap voor stap een jaarbudget te maken dat werkt voor jou. Pak pen en papier (of onze handige Excel Budget Template), dan gaan we aan de slag!
Waarom zou je een jaarbudget maken?
Verdwijnt jouw geld ook iedere keer op mysterieuze wijze? Dat je in december schrikt van alle extra uitgaven? Een jaarbudget voorkomt dat. Het helpt je:
- Inzicht te krijgen in al je inkomsten en uitgaven, inclusief jaarlijkse en kwartaaluitgaven.
- Vooruit te plannen voor grote kosten, zoals vakanties of feestdagen.
- Rust te ervaren, omdat je weet waar je financieel staat.
Daarnaast voelt het natuurlijk fantastisch als je je spaardoelen haalt. Het maken van zo’n jaarplan zorgt ervoor dat je precies weet waar je naartoe gaat en dat is zo fijn.
Stap 1: Breng je financiën in kaart
Start met een overzicht van je financiële situatie. Dit is de basis van je jaarbudget. Noteer al je bronnen van inkomsten, zoals salaris, toeslagen of andere vaste inkomsten.
Daarna maak je een overzicht van je maandelijkse vaste lasten (huur/hypotheek, energie, abonnementen). Vergeet niet de kwartaal- en jaarbedragen, zoals de wegenbelasting of je zorgverzekering. Dit zijn vaak de kosten die mensen vergeten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld onze handige Excel Budget Template gebruiken.
Tip: Gebruik je bankafschriften van de afgelopen maanden om niets te missen.
Stap 2: Kijk naar de lange termijn
Hier komt de kracht van een jaarbudget echt naar voren: vooruit plannen! Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke grote kosten komen er dit jaar aan? Denk aan vakanties, verjaardagen, schoolgeld of de feestdagen.
- Welke kwartaal- of jaarbetalingen moet ik meenemen? Zoals verzekeringen, contributies of onderhoudskosten.
- Welke spaardoelen wil ik behalen? Misschien spaar je voor een nieuwe fiets, kerstcadeaus of een buffer voor noodgevallen.
Maak een lijst van deze uitgaven en verdeel ze over de maanden. Dit voorkomt dat je in bepaalde maanden krap komt te zitten.
Stap 3: Werk met maandelijkse budgetten
Misschien zie je er tegenop om in één keer zo’n maandplanning te maken, dat snap ik. Wat je dan kunt doen is de planning in stukjes hakken. Verdeel de taken over een aantal dagen, zo wordt het behapbaar.
Maandelijkse spaardoelen: Stel vaste bedragen in om te sparen. Bijvoorbeeld 50 euro per maand voor vakantie of 20 euro voor kerstcadeaus.
Flexibele uitgaven: Denk aan boodschappen, kleding of uitstapjes. Stel hier realistische grenzen aan.
Tip: Gebruik spaartrackers om gemotiveerd te blijven. Het is superleuk om visueel te zien hoe je dichter bij je doel komt!
Bekijk hier onze handige bundel met trackers voor feestdagen en veelgebruikte spaardoelen.
Stap 4: Houd je voortgang bij
Het opstellen van een jaarbudget is één ding, maar je eraan houden is een tweede. Controleer daarom elke maand hoe je ervoor staat:
- Ben je binnen budget gebleven? Zo niet, analyseer waarom. Misschien moet je wat bijstellen als je budget niet realistisch was.
- Zijn er onverwachte uitgaven? Kijk hoe je deze kunt opvangen zonder je doelen uit het oog te verliezen.
- Hoe gaat het met sparen? Niets motiveert meer dan zien hoe je spaargeld groeit!
Maak er een gewoonte van om je financiën aan het begin of eind van de maand door te nemen. Het kost je misschien 30 minuten, maar het levert zoveel op.
Vier je successen
Een jaarbudget maken en volgen is een hele prestatie. Vier kleine mijlpalen, zoals het bereiken van een spaardoel of een maand waarin je onder je budget bleef. Het helpt je gemotiveerd te blijven.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.