Carnaval: een uitbundig feest van samenkomst, tradities, verkleedpartijen, en… onverwachte financiële valkuilen. Voor Carla, een enthousiaste carnavaller die dit jaar Den Bosch had uitgekozen als haar feestlocatie, draaide het feest uit op een duur avontuur. Hier vertelt ze haar geldgeheim en delen we tips om zulke fiasco’s te voorkomen.
Carla’s verhaal: “Het begon zo mooi…”
“Ik had er zo veel zin in,” begint Carla. “Ik had speciaal een Bosch carnavalskostuum gekocht, compleet met rood-wit-geel accessoires. Iedereen zei dat Den Bosch dé plek is om echt carnaval te beleven, dus ik wilde er helemaal voor gaan. En dat deed ik ook: ik begon enthousiast, omringd door gezellige mensen en met een polsbandje voor onbeperkt toegang tot cafés.”
Carla dook vol enthousiasme in het feestgedruis. “De drankjes bleven maar komen, en iedereen leek zo vrolijk. Maar ergens in de loop van de middag sloeg het noodlot toe: ik verloor mijn portemonnee. Ik had niet alleen mijn cash, maar ook mijn pinpas erin zitten.”
Wat Carla op dat moment niet wist, was dat iemand haar pinpas had gevonden en vrolijk verder feestte… op haar kosten.
De gevolgen: een pinpas die bleef tikken
“In eerste instantie had ik niets door,” vertelt Carla. “Ik dacht: ach, ik heb waarschijnlijk te veel uitgegeven. Maar toen ik mijn bankrekening checkte, zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Iemand had binnen een paar uur 100 euro uitgegeven door mijn pinpas overal contactloos te gebruiken. En dat niet alleen, er zat ook nog eens 200 euro aan cash geld in mijn portemonnee.”
Helaas is dit mogelijk, omdat contactloos betalen in Nederland tot 100 euro per dag kan worden gebruikt zonder pincode. De combinatie van feestelijke chaos, alcohol, en de verleiding van gemakkelijk toegang tot andermans geld, kan vervelend uitpakken.
Hoe had dit voorkomen kunnen worden?
Hoewel Carla’s verhaal een waarschuwing is, kun je als lezer hier veel van leren. Laten we enkele praktische tips bespreken om dit soort situaties te vermijden:
Gebruik een polsportemonnee of telefoonzakje
Neem geen grote portemonnee mee naar drukke evenementen. Een polsportemonnee, heuptasje of zelfs een telefoonhoesje met ruimte voor één kaart is meer dan genoeg en kan je helpen om je spullen veilig te houden.
Stel een limiet in voor contactloos betalen
Bij de meeste banken kun je de limiet voor contactloos betalen aanpassen. Stel dit in op een laag bedrag, of schakel het volledig uit als je dat niet vaak gebruikt.
Draag geen grote hoeveelheden cash bij je
Hoe verleidelijk het ook is om contant geld mee te nemen voor een snelle bestelling, beperk het tot een klein bedrag. Zo verklein je het risico bij verlies of diefstal.
Blijf bewust, ook tijdens het feest
Het is begrijpelijk dat je tijdens carnaval wilt genieten, maar let op je spullen. Maak er een gewoonte van om af en toe te checken of alles nog op z’n plek zit.
Carla’s afsluitende woorden: “Leer van mijn ervaring!”
“Ik schaamde me enorm toen ik het besefte, maar ik heb er ook veel van geleerd,” zegt Carla. “Volgend jaar ga ik zeker weer carnavallen, maar dan met een goed plan. Geen grote portemonnee meer, een kleiner limiet op mijn pinpas, en misschien iets minder drankjes.”
Feesten kan natuurlijk best, maar voorkom dit soort verliezen
Carnaval draait om plezier, maar dat betekent niet dat je je financiële verantwoordelijkheid overboord moet gooien. Met een paar simpele voorzorgsmaatregelen kun je genieten zonder de kater van een financieel fiasco. Dus trek dat pak aan, dans door de straten, en zorg dat je je geld dichtbij je houdt.
*Carla is niet haar echte naam. De echte naam is bekend bij de redactie.
Wil jij beter worden met geld?
Wil jij graag beter met geld leren omgaan, maar weet je niet zo goed hoe? In het One Broke Girl Membership behandelen we maar liefst 13 verschillende geldthema’s. Van beleggen tot boodschappen en van budgetteren tot pensioen.
Naast een uitgebreide e-learning per onderwerp en een aantal leuke live sessies of masterclasses vind je in de community ook altijd nog extra informatie en tips door de maand heen. Wanneer je instroomt in het membership maakt niet uit, want alle content is op elk gewenst moment terug te kijken. Dat geldt ook voor de masterclasses.
Jouw geldgeheim
Heb jij ook een bijzonder geldverhaal? Neem dan contact op met interview@onebrokegirl.nl om jouw verhaal (indien gewenst anoniem) te delen met de lezers van one Broke Girl. Samen leren we van elkaar.