De herfst is aangebroken en dat betekent dat we ons kunnen verheugen op knusse avonden bij de open haard, warme truien en natuurlijk, hartverwarmende herfstmaaltijden. In Nederland biedt deze tijd van het jaar een overvloed aan heerlijke seizoensgroenten die zich perfect lenen voor de meest heerlijke herfstgerechten. We geven je daarom vandaag een aantal recepten met seizoensgroenten die niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens voordelig zijn.
Pompoensoep met een twist
Pompoen is een onmisbare groente in de herfst en de mogelijkheden met pompoen zijn eindeloos. Eén van onze favorieten is pompoensoep met een twist. Rooster stukken pompoen in de oven met olijfolie, zout en peper tot ze zacht zijn. Kook die vervolgens met bouillon en pureer het geheel. Voeg vervolgens wat currypoeder en een vleugje kokosmelk toe om je soep een exotische twist te geven. Garneer de soep met geroosterde pompoenpitten voor extra knapperigheid. Deze haal je natuurlijk uit diezelfde pompoen en rooster je meteen mee in de oven.
Gevulde champignons met herfstige smaken
Champignons zijn het hele jaar door lekker, maar ze komen pas echt tot hun recht in de herfst. Maak een vulling van fijngehakte paddenstoelen, gehakt, knoflook en peterselie. Vul de champignons, besprenkel met olijfolie en bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn. Je kunt deze gevulde champignons serveren als hapje, voorgerecht of bijgerecht.
Wortelstoof met tijm
Wortelen zijn een echte Hollandse herfstfavoriet. Maak een heerlijke stoofpot met wortelen, uien en aardappelen. Voeg een paar takjes tijm toe voor die heerlijke herfstige geur en smaak. Laat het geheel langzaam sudderen tot de groenten zacht en smaakvol zijn. Je kunt er een stukje vlees bij eten, maar zonder smaakt dit gerecht ook prima Heb je te veel gemaakt? Geen probleem, deze wortelstof smaakt nog beter de volgende dag!
Boerenkool, maar dan anders
Boerenkool is een echte superfood en kan op heel veel manieren worden bereid. Maak bijvoorbeeld eens een boerenkoolsalade met geroosterde pompoen, walnoten en een vinaigrette van olijfolie en balsamicoazijn. De combinatie van de knapperige boerenkool met de zachte pompoen is een ware smaaksensatie.
Geroosterde bieten met geitenkaas en honing
Bieten zijn een kleurrijke toevoeging aan je herfstmenu. Rooster de bieten in de oven tot ze zacht zijn en snijd ze in plakjes. Leg ze op een bord, verkruimel er wat geitenkaas over en besprenkel met wat honing. Dit gerecht is een explosie van smaken en kleuren en is perfect als herfstig voor- of bijgerecht.
Spruitjes met spek en balsamico
Spruitjes hebben misschien niet de meest geliefde reputatie, maar ze kunnen echt ontzettend lekker zijn als je ze op de juiste manier bereidt. Bak wat spekjes knapperig en voeg gehalveerde spruitjes toe. Doe er wat balsamicoazijn over en laat de spruitjes sudderen tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Een perfect bijgerecht voor je herfstige diners.
Appelmoes met kaneel
Niets zo lekker als verse, zelfgemaakte appelmoes. Zeker als deze nog een beetje warm is. Maak zelf appelmoes met Hollandse appels, die nu volop verkrijgbaar zijn, een snufje kaneel en een scheutje citroensap. Alleen de geur al doet je watertanden. Serveer de appelmoes warm als toetje of bij een stukje vlees.
Met deze gezellige herfstrecepten haal je het beste uit het seizoen. Of je nu graag in de keuken staat of gewoon wilt genieten van lekkere herfstachtige recepten, deze gerechten met typisch Hollandse seizoensgroenten zijn lekker, gezond en betaalbaar, want doordat deze groenten nu volop verkrijgbaar zijn en niet van ver hoeven te komen, zijn ze een stuk goedkoper dan andere groenten. Kook dus lekker met de seizoenen mee en profiteer van alles wat de Hollandse bodem te bieden heeft, dat is goed voor jezelf, het milieu en je portemonnee.
Heb jij ook al zo’n zin gekregen in deze lekker herfstrecepten? Trek alvast een lekker dekentje uit de kast, kaarsjes aan en genieten maar!
Geef een reactie