Het is een vraag die veel mensen bezighoudt bij het plannen van hun financiële toekomst. Hoeveel geld moeten we sparen voor noodgevallen en hoeveel kunnen we investeren om ons vermogen te laten groeien? Laten we deze percentages eens onder de loep nemen, zodat we de juiste balans kunnen vinden tussen sparen en beleggen.
Stap 1: Zorg voor een goede buffer voor noodgevallen
Voordat je zelfs maar dénkt aan beleggen, is het essentieel om een goede basis aan te leggen. Dit begint met het opbouwen van een buffer op je spaarrekening waar je noodgevallen mee op kunt vangen. Hoeveel deze buffer moet zijn is voor iedereen anders. Het ligt er bijvoorbeeld aan uit hoeveel mensen je gezin bestaat, heb je een koophuis of een huurhuis, hoeveel spullen zouden er kapot moeten gaan welke je moet vervangen…
en naast al deze praktische zaken is het voornamelijk ook een gevoelskwestie. Met hoeveel spaargeld voel je je comfortabel? Zo word ik zelf zenuwachtig als ik minder dan 10.000 euro op mijn spaarrekening heb. Zo heeft iedereen een bedrag die zij minimaal aan de kant wil hebben.
Voordat ik ontslag nam bij mijn loondienst baan, heb ik eerst een buffer opgebouwd. Ik wilde 6 maanden aan salaris apart hebben staan voordat ik helemaal voor mezelf begon. Maar ook dit is weer voor iedereen anders.
Stap 2: Bepaal je spaar- en beleggingsdoelen
Eenmaal voorzien van een goede buffer, is het tijd om je spaar- en beleggingsdoelen vast te stellen. Deze doelen zijn vooral afhankelijk van wat je op de lange termijn wil bereiken met jouw geld. Als je dit eindpunt in gedachten hebt, kun je de weg er naartoe uitstippelen en bepalen hoeveel geld je maandelijks opzij moet zetten om dit doel te bereiken.
Dus pak een pen en papier en schrijf de volgende dingen op: welke financiële mijlpalen wil jij bereiken? Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, het starten van een eigen bedrijf of eerder met pensioen gaan. Zodra je dit hebt staan, kun je jouw route bepalen.
Stap 3: Vind de juiste balans
Nu je weet wat je financiële doelen zijn, is het tijd om de juiste balans te vinden tussen sparen en beleggen. Over het algemeen geldt: hoe langer je horizon, hoe meer je kunt profiteren van beleggen. Maar dat betekent niet dat sparen niet meer belangrijk is.
Sparen biedt namelijk stabiliteit en zekerheid, terwijl beleggen de mogelijkheid biedt om je vermogen op lange termijn te laten groeien. Door beide te combineren, zorg je voor een financieel stabiele toekomst.
Naast het sparen en beleggen is het ook belangrijk dat je nú geniet van het leven. Het kan namelijk niet zo zijn dat je leven nu op pauze staat, zodat je ‘later’ kunt gaan leven. Zorg dat dit in balans is, anders ga je het ook niet volhouden.
Welke percentages kun je aanhouden?
Stel, je wilde een bepaald bedrag in je buffer hebben en je hebt dit bereikt, dan kun je gaan kijken naar welk percentage je blijft sparen en welk percentage je gaat beleggen.
In stap 1 heb je uitgerekend welk bedrag er ‘overblijft’ nadat alle vaste en variabele lasten betaald zijn. Je zou kunnen besluiten om bijvoorbeeld 70% van dat bedrag te beleggen en 30% te blijven sparen. Op deze manier profiteer je van de groeimogelijkheden die beleggen met zich meebrengt, maar bouw je ook nog gestaag aan je buffer.
Waar kun je dan in beleggen?
Ook hier is geen kant en klaar antwoord voor. Dat komt omdat beleggen voor iedereen anders is. De een wil graag veel risico nemen (bijvoorbeeld omdat zij nog jong is), terwijl de ander zo min mogelijk risico wil nemen. Gelukkig kun je hierin alle kanten op, want er zijn diverse fondsen waar je uit kunt kiezen. Je kunt hierin zelf kiezen hoeveel risico je neemt.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.