Het is niet altijd makkelijk om het moederschap met een baan te combineren. Als werknemer heb je natuurlijk bepaalde verplichtingen, en je werkgever verwacht het een en ander van je. Maar als moeder wil je er natuurlijk ook voor je kind zijn. En zeker jonge kinderen willen nog weleens ziek zijn. Hoe los je het dan op als je moet werken terwijl je kind ziek is? Gelukkig zijn daar wat regelingen voor in Nederland.
Calamiteitenverlof en zorgverlof
In Nederland zijn er twee soorten verlof waar je gebruik van kunt maken als je kind ziek is. Natuurlijk kun je ook gewoon vrije dagen opnemen als je die genoeg hebt, maar dat hoeft dus zeker niet in alle gevallen. Zowel het zorgverlof als het calamiteitenverlof kunnen je helpen als je kindje ziek is en je daardoor niet kunt werken of weg moet van je werk.
Wat houdt calamiteitenverlof precies in?
Als er zich een calamiteit voordoet waardoor je plotseling weg moet van je werk om dit op te lossen, heb je recht op calamiteitenverlof. Dit kan een gebarsten waterleiding in je huis zijn, een brand, noem maar op. Maar ook als je kind ziek wordt en je wordt door de opvang of school gebeld dat je kind opgehaald moet worden, kun je gebruikmaken van calamiteitenverlof.
Wat houdt zorgverlof in?
Kortdurend zorgverlof kun je opnemen als je kind verzorging nodig heeft. Dit hoeft niet je biologische kind te zijn, want dit geldt ook voor het kind van je echtgenoot of partner met wie je samenwoont, een pleegkind of een adoptiekind.
Je hebt recht op zorgverlof als het kind jouw verzorging echt nodig heeft en niemand anders voor het kind kan zorgen. Dus als je partner vrij is of er een opa of oma in kan springen, dan heb je geen recht op kortdurend zorgverlof. Ook als je kind in het ziekenhuis ligt heb je in de meeste gevallen geen recht op kortdurend zorgverlof, omdat je kind dan in het ziekenhuis al de nodige verzorging krijgt.
Verlof melden bij je werkgever
Natuurlijk moet je het wel even bij je werkgever melden als je calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof op wil nemen voor de verzorging van jouw kind. In beide gevallen geldt dat je dit zo snel mogelijk bij je werkgever dient te melden. Je werkgever mag (achteraf) om bewijs vragen waaruit blijkt dat je het verlof ook echt nodig had en dat je er recht op had. Kun je dit niet aantonen, dan mag je verkoper het verlof alsnog weigeren. De kans is dan groot dat je afwezigheid van je vakantiedagen of -uren wordt afgetrokken.
Lees je CAO eens goed door
In verschillende CAO’s zijn afspraken en regelingen vastgelegd over zaken als zorgverlof, calamiteitenverlof en hoe om te gaan met onverwachte situaties, zoals een ziek kind. Zorg dus dat je op de hoogte bent van wat er allemaal in jouw CAO staat als jouw werk onder een CAO valt, zodat je weet wat er afgesproken is en waar je wel en geen recht op hebt in bepaalde situaties.
Vrij nemen vanwege een ziek kind
Heb je geen recht op verlof, omdat je kind niet plotseling opgehaald hoeft te worden en er eigenlijk ook iemand anders is die voor jouw kind kan zorgen, maar ben je toch graag zelf bij je zieke kind? Dan moet je in het ergste geval vakantiedagen opnemen om bij je kind te kunnen zijn en voor je zieke kind te kunnen zorgen.
Als jij een goede band hebt met je werkgever of leidinggevende heb je misschien een mogelijkheid om in zo’n periode te schuiven met dagen of uren, of geheel of gedeeltelijk thuis te blijven. In de meeste gevallen geldt namelijk dat een open en eerlijke communicatie, het tonen van inzet en het meedenken in oplossingen je het verst kunnen brengen.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Lydia is online content maker en moeder van twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële onafhankelijkheid. Haar interesse in geld zit heel diep, en ze deelt haar kennis graag met anderen.