Nu duurzaamheid en wonen op een manier die het milieu intact laat steeds populairder wordt, zie je ze ook steeds vaker opduiken: het sedumdak. Een dak vol met beplanting. Maar waarom zou je daar überhaupt voor kiezen?
In dit artikel...
Wat is een sedumdak?
Je kent ze wel, die platte daken. Netjes afgewerkt met een laag bitumen en een fijne regenpijp erop aangesloten. Maar in de zomer worden deze daken stervensheet. De zwarte bitumenlaag neemt alle zonnestralen op en verwarmd zo jouw huis extra hard.
Een sedumdak noemen ze vaak een groen dak. Het zijn namelijk allemaal kleine vetplanten die een extra laag op jouw normale dakbekleding maakt. Doordat planten het zonlicht absorberen, isoleren ze ook jouw platte dak.
En het ziet er natuurlijk een stuk gezelliger uit dan gewoon een kaal dak.
Isolatie tegen de warmte en kou
Wist je dat zo’n sedumdak perfect kan dienen als isolatie tegen warmte en kou? Een laag zwarte bitumen kan als die in de zon ligt wel 70 graden warm worden. Intens! Maar met een sedumlaag er bovenop, wordt het maximaal 35 graden. Planten zweten namelijk de rest van de warmte gewoon weer uit. Dat scheelt een hoop voor het koel houden van jouw huis. Zelfs als je airconditioning hebt, hoeft deze minder hard te werken. En dat scheelt knaken.
En hoewel zo’n groen dak super goed helpt tegen de hitte, helpt het ook mee tegen de kou. Vooral wanneer het droog is in de winter, isoleert de sedumlaag jouw dak. Hoeveel het groene dak precies isoleert hangt af van welk type groen dak je kiest. Je kunt namelijk gaan voor alleen vetplanten (sedum), maar dit ook aanvullen met kruiden of bloemen. Zelfs grassen en struiken kunnen op sommige daken geplaatst worden.
Hoe dikker de laag, hoe beter de isolatie.
Water opvang met een sedumdak
Naast de isolerende werking van een sedumdak, helpt zo’n groen dan ook bij het opvangen van water. Het dak houdt namelijk het water voor een gedeelte vast in de planten en geeft dit weer terug aan de atmosfeer.
Wanneer er een flinke stortbui neervalt op jouw dak, houdt het dak ongeveer 50% van het water vast. De rest wordt net zoals normaal afgevoerd via de regenpijp naar de riolering of regenton. Als iedereen op hun platte daken een groen dak zou maken, komt er zo veel minder regenwater tegelijk in de riolering terecht. Dus minder kans op overstromingen van de putten wanneer het flink plenst.
Zonnepanelen op een sedumdak
Ik hoor je al twijfelen… Ja maar ik wil eigenlijk zonnepanelen. Het mooiste is dat op een sedumdak ook prima zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Het rendement van zonnepanelen is het best wanneer de omgevingstemperatuur niet te hoog is en een groen dak werkt daar perfect voor.
Onderzoek heeft zelfs laten zien dat wanneer je zonnepanelen bovenop een sedumdak plaats, je tot wel 16% meer rendement haalt op jouw panelen. Zeker doen dus!
Geschikt voor bijna alle daken
Een sedumdak kan gelegd worden op alle daken met een hellingshoek tot 65 graden. Dus dat loopt van platte daken tot best schuine daken. Wel moet er bij heel schuine daken natuurlijk voor gezorgd worden dat de sedummatten niet van het dak af schuiven, dus daar moet je wel rekening mee houden en heeft invloed op de installatieprijs.
Maar doordat er zoveel diverse mogelijkheden zijn voor sedumdaken is het zeker de moeite waard om even uit te zoeken wat op jouw huis kan.
Zelf leggen of laten doen?
Een sedumdak is relatief simpel zelf te leggen, maar je moet natuurlijk wel rekening houden met dat jouw dak het gewicht van een sedumdak kan dragen. Maar doordat een sedummat een relatief laag gewicht heeft, kan dit op de meeste huizen gerealiseerd worden.
Twijfel je of het wel kan? Dan kan een sedumdak specialist voor je doormeten of de constructie het aan kan, of zelfs het hele groene dak voor jou plaatsen. Er zijn zelfs specialisten die speciale workshops geven voor doe-het-zelvers waarin je alles leert om het zelf te regelen.
Dat kan je best wat geld schelen, want een sedummat met alles erop en eraan kost maar ongeveer 45 euro per vierkante meter. Zonder het uurloon van een specialist ben je dus behoorlijk goedkoop uit!
En nog subsidie!
Heel veel gemeenten zijn ontzettend blij wanneer mensen een bestaand dak omtoveren tot een groen sedumdak. Het helpt namelijk ontzettend in de waterafvoer en de riolering, waarvoor ze verantwoordelijk zijn.
Daarom krijg je in veel gemeenten subsidie wanneer je kiest voor een sedumdak. Zo krijg je in Eindhoven bijvoorbeeld 25 euro subsidie per vierkante meter, als je minimaal 10 vierkante meter aan groen dak legt.
Zo wordt zo’n groen dak wel echt een koopje.
Geef een reactie