
Wanneer je mensen vraagt naar wat ze met een miljoen zouden doen, dan hoor je vaak als antwoord dat ze hun hypotheek zouden aflossen. Is het eigenlijk wel verstandig om je hypotheek volledig af te lossen of ga je heel veel belasting betalen als je jouw hypotheek hebt afgelost? Wij leggen het je uit.
Meer over de hypotheek
Wanneer je een huis koopt, dan ben je in de regel aangewezen op een hypotheek. Ook geld dat je van familie leent met als doel om hiervan een huis te kopen is een (familie)hypotheek. Een hypotheek is dus een lening met een huis (of ander onroerend goed) als onderpand.
Een hypotheek ga je voor langere tijd aan, bijvoorbeeld voor 30 jaar. Dat betekent dat je in 30 jaar het hele bedrag dat je hebt geleend, inclusief rente moet hebben terugbetaald. Je kunt ervoor kiezen om gedurende de hele looptijd van de hypotheek dezelfde rente te blijven betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld al na 10 jaar de rentevaste periode te laten aflopen. Dit betekent dat na 10 jaar de dan geldende rentetarieven zullen gelden.
Lees deze blog als je meer wil weten over hoeveel een hypotheek daadwerkelijk kost.
Kun je een hypotheek tussentijds (deels) aflossen?
Veel geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Bijvoorbeeld omdat je jouw huis verkoopt of omdat je een financiële meevaller hebt. Vraag altijd bij jouw geldverstrekker of hypotheekadviseur na of het inderdaad mogelijk is om tussentijds bedragen af te lossen. Soms wordt er namelijk een boete gerekend bij een tussentijdse aflossing of kun je maar tot een bepaald percentage tussentijds terugbetalen. Het zou jammer zijn als dit onverwacht voor jou geldt.
Ga je meteen meer betalen als je jouw hypotheek aflost?
Veel mensen denken dat als ze hun hypotheek volledig aflossen, ze per direct veel meer belasting gaan betalen dan wanneer ze nog een klein bedrag aan hypotheek laten staan.
Dat is niet helemaal terecht. In Nederland betalen we vermogensbelasting. Dit is een belasting die je betaalt over de waarde van je bezittingen minus je schulden. Dus dan gaat het om spaargeld of beleggingen en ook over het onroerend goed waarin je niet zelf woont. Dit zit in box 3. Je mag een appeltje voor de dorst hebben van € 57.000,00 als je geen fiscaal partner hebt en € 114.000,00 als je wel een fiscaal partner hebt (deze cijfers zijn van toepassing op de inkomstenbelasting die je over 2024 doet). Op de website van de Belastingdienst lees je meer over dit vermogen.
Het huis waarin je woont wordt hier echter niet bij gerekend, dat zit namelijk in box 1, waar ook jouw inkomen bij hoort. Je betaalt dus wel belasting, maar dat doe je over de WOZ-waarde van jouw huis. Dit is de waarde die de gemeente jaarlijks aan jouw woning toekent en die onder meer ook relevant is voor de gemeentelijke heffingen die je betaalt.
Dit is het eigenwoningforfait, maar dat heeft dus niets te maken met de hoogte van de hypotheek die op je huis rust. Meer over het eigenwoningforfait vind je hier. Heb je jouw hypotheek afgelost? Dan betekent dit dus niet dat je extra vermogensbelasting gaat betalen.
Verval hypotheekrenteaftrek
Waar je wel op bedacht moet zijn, is dat als je jouw hypotheek volledig aflost, je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek houdt in dat je in jouw belastingaangifte de hypotheekrente die je in een jaar hebt betaald mag aftrekken van het inkomen.
Heb je jouw hypotheek afgelost en betaal je dus niet langer rente, dan kun je ook niets meer van jouw inkomen aftrekken. Dit betekent dat je meer belasting over jouw inkomen zult gaan betalen.
Versneld je hypotheek aflossen hoeft dus niet altijd financieel gunstig te zijn. Ga daarom altijd in gesprek met een financieel adviseur en laat proefberekeningen maken, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Disclaimer
In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Hiervoor ontvangt One Broke Girl soms een vergoeding. Jij betaalt niets extra.