De meeste mensen geven hun kinderen zakgeld door contant geld aan ze te geven. Munten leren herkennen, het gevoel krijgen bij wat geld eigenlijk is… Hartstikke logisch. Maar in dit digitale tijdperk is het misschien nog wel logischer om jouw kind te leren omgaan met hun eigen bankrekening. Zo leren ze ook spelenderwijs hoe digitaal geld werkt. Zonder ze meteen helemaal in het diepe te gooien.
Mijn driejarige dochter heeft een bankrekening
Het klinkt misschien een beetje vroeg, om voor mijn dochter van 3 een bankrekening te openen. Maar tóch heb ik het gedaan. Mijn peuter heeft een eigen bankrekening mét een betaalpas. Ik heb hier best wel even over nagedacht voordat ik de stap gezet heb. Zelf vind ik het heel belangrijk dat mijn dochter de financiële opvoeding mee krijgt die ik heb gemist. En waar het vroeger super logisch was om zakgeld gewoon cash in het handje te geven, vind ik dat nu helemaal niet meer zo logisch. Ik wil juist dat mijn dochter om leert gaan met het geld waar zij mee te maken gaat krijgen. En laten we eerlijk zijn… Cash geld is tegenwoordig meer iets ‘voor erbij’.
Waarom een bankrekening op jonge leeftijd?
Even pinnen is hartstikke normaal geworden. Waar mijn moeder toen ik klein was gewoon nog contant afrekende in de supermarkt, ziet mijn dochter Penny mij nooit cash geld uitgeven. Ik houd mijn kaart naast het pinapparaat, of soms zelfs mijn telefoon, en poef! Er is betaald. Ik denk oprecht dat zij denkt dat wij nergens voor hoeven te betalen en alles maar zomaar meenemen.
Nou heeft ze zelf al een hoop muntjes in haar spaarpot zitten. Vooral omdat ze al het muntgeld wat ze door het huis slingerend tegenkomt stiekem in haar eigen spaarpot duwt. Ze vindt het leuk om de munten te tellen. Uit de spaarpot te halen en er weer in te doen, in het gleufje. Maar de associatie met geld is er nog helemaal niet. Daar is ze ook nog een beetje jong voor.
Maar over een half jaar gaat zij van mij voor het eerst zakgeld krijgen. Ze wordt dan 4 jaar oud en krijgt van mij dan € 0,25 per week. Echt veel kun je daar niet van kopen natuurlijk, maar ik wil dat ze gaat zien hoe het geld groeit als je het niet opmaakt. Ik ga haar uitleggen hoe ze kan sparen voor iets groots door het zakgeld dat je krijgt niet direct uit te geven. En dat ga ik haar laten zien op de manier die bij haar generatie past. Digitaal.
Leid de weg en houd hun hand vast
Een betaalrekening hebben op zo’n jonge leeftijd is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid. Jouw kind iets leren betekent ook dat je ze moet helpen in het proces en niet gewoon maar in het diepe moet gooien. Daarom heb ik voor Penny gekozen voor de Kinderrekening van ABN AMRO. Deze is speciaal gemaakt voor hele jonge kinderen tussen de 0 en 11 jaar oud.
Op de Kinderrekening van ABN AMRO kun jij als ouder zélf kiezen wat jouw kind mag doen met haar bankrekening. En ook kun je kiezen voor een betaalpas als je dat wilt. Mijn dochter Penny krijgt dus binnenkort haar eerste eigen pinpas. Voor al haar miljoenen. Maar ik leer haar hoe het werkt en houd toezicht. Want onderdeel van de kinderrekening is ook dat je als ouder kunt zien wat er op de bankrekening gebeurt. Zowel door gewoon de bankrekening van jouw kind in de bankierenapp van ABN Amro te zetten, maar ook doordat je betaalalerts kan krijgen wanneer ze iets betalen. Ook mag de ouder kiezen of een kind überhaupt al klaar is om zelf geld over te maken of te betalen met hun kaart in een winkel. Lekker in het tempo wat bij jouw kind past dus.
Dat dit ook nog eens helemaal gratis is, is helemaal een fijne bonus! Je kunt de Kinderrekening van ABN AMRO hier aanvragen.
Heeft jouw kleine al haar eigen bankrekening? Of vind je het nog te vroeg?
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO. Het artikel is puur geschreven ter vermaak en kan niet worden gezien als koopadvies.
Geef een reactie