Wanneer je wordt ontslagen, heb je meestal recht op WW. Zo ontvang je voor 3 maanden tot 2 jaar lang ongeveer 70% van jouw laatste loon. Maar wat nou als de maximale tijd dat je WW ontvangt is verstreken? Waar haal je dan jouw geld vandaan om te overleven? Wat moet je doen als je werkloos bent en jouw WW uitkering stopt? Ik zocht het voor je uit.
Welke opties zijn er nadat jouw WW uitkering stopt?
In mijn post over hoe je WW aanvraagt, legde ik je uit wanneer je geen WW ontvangt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de maximale termijn dat jij WW ontvangt is verstreken. En dat is super balen, want hoe zorg je er dan voor dat je nog steeds jouw rekeningen kunt betalen en kunt overleven?
En heel eerlijk… Na de WW wordt het allemaal echt een tandje lastiger. Er zijn 3 opties om geld te blijven ontvangen als je nog steeds werkloos bent, maar het is zeker niet altijd een vetpot.
- Aanvulling WW via jouw CAO
- IOW regeling voor oudere werkzoekenden
- Bijstand
Aanvulling WW via jouw CAO
In 2016 werd door de overheid besloten om de WW periode te verkorten van 38 maanden naar maximaal 2 jaar. Maar niet alle bedrijven waren hier blij mee, en wilden graag meer bieden voor hun werknemers. Zij hebben zich aangesloten bij de stichting PAWW met hun CAO. Via deze stichting wordt geregeld dat de WW voor de werknemers die daar recht op hebben als het ware wordt verlengd. Je ontvangt dan wél weer 38 maanden lang WW, wat dus 1 jaar en 2 maanden langer is dan normaal.
Natuurlijk zitten hier wel voorwaarden aan verbonden.
- Jouw laatste werkgever (toen je ontslag kreeg) moet in de CAO zogenaamde PAWW afspraken gemaakt hebben, en zich dus hebben aangemeld bij de stichting PAWW. De hele lijst met werkgevers vind je hier, maar je kunt ook bij jouw laatste werkgever navragen of ze gebruik maken van PAWW.
- Je hebt minimaal 10 jaar gewerkt. Dat betekent dat je een arbeidsverleden hebt opgebouwd van 10 jaar. Dit hoeft niet bij één werkgever te zijn.
- Je ontvangt een WW-uitkering en die stopt bijna.
- Na afloop van de WW-uitkering ben je nog steeds werkloos.
Deze uitkering ontvang je niet vanuit het UWV, maar wordt via de stichting PAWW geregeld. Je kunt deze uitkering aanvragen vanaf 1 maand vóórdat jouw WW uitkering stopt tot 1 week erna.
Je kunt een proefberekening maken op de website van Stichting PAWW om te zien of je recht hebt op een uitkering via hen.
IOW regeling voor oudere werkzoekenden
Wanneer je 60 jaar of ouder was op het moment dat je werkloos werd en na jouw WW uitkering nog geen baan hebt kunnen vinden, dan kun je gebruik maken van de Wet Inkomenvoorziening Oudere Werklozen.
Voorwaarden:
- Als je voor 1 januari 2020 al werkloos was, moet je op het moment van werkloosheid als 60 jaar oud zijn. Als je op of na 1 januari 2020 werkloos werd, dan geldt dit voor 60 jaar en 4 maanden. De leeftijd die je moet hebben om hier aanspraak op te maken gaat namelijk steeds verder omhoog, en hangt samen met de pensioenleeftijd die ook steeds verder omhoog gaat.
- Je WW uitkering moet zijn einde hebben bereikt. Soms kan het zo zijn dat je meerdere WW uitkeringen ontvangt. Je kunt dan ook voor het gedeelte wat nu stopt een IOW uitkering aanvragen, terwijl voor de rest de WW door loopt.
- Je moet minimaal 3 maanden een WW uitkering hebben ontvangen.
In sommige gevallen kunnen er aanvullende voorwaarden gelden. Zo krijg je geen uitkering als je in het buitenland woont, of als je nog een bedrag krijgt omdat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Het UWV kan je hierover adviseren.
Je kunt de IOW uitkering aanvragen vanaf 5 weken voordat jouw WW uitkering stopt. Je krijgt op zijn hoogst het bedrag wat volgens het UWV het ‘sociaal minimum voor alleenstaanden’ is. Dat is op dit moment € 1.230,40 en dus helemaal niet veel. Als je voordat je werkloos werd minder verdiende dan dit bedrag, dan krijg je maar 70% van jouw laatstverdiende loon. Dat zou dan vergelijkbaar moeten zijn met wat je tot nu toe aan WW uitkering kreeg per maand. Ook heb je dezelfde plichten als tijdens een WW uitkering. Deze lees je na in deze post.
Je ontvangt de IOW uitkering maximaal totdat je de pensioenleeftijd hebt bereikt.
Bijstand
Als je voor helemaal niets meer in aanmerking komt, dan blijft er nog maar één optie over: de bijstand. Je krijgt bijstand altijd als gezin, dus als je samen woont met iemand, dan telt het inkomen van diegene ook mee in de berekening of je bijstand ontvangt.
Je vraagt bijstand aan bij jouw gemeente of via het UWV. Het bedrag wat je maximaal ontvangt is € 1.052,32 per maand als alleenstaande. Als je gehuwd bent, dan ontvang je wat meer.
Maar aan de bijstand zitten ook een hele hoop aanvullende voorwaarden. Zo mag je maar een bepaald bedrag aan vermogen hebben. Dat is bijvoorbeeld jouw spaargeld, maar ook de overwaarde van jouw huis. Deze moet je vaak eerst opmaken voordat je in aanmerking komt voor bijstand.
Omdat de bijstand heel veel extra bijzonderheden heeft, schrijf ik hier binnenkort een aparte blog over.
Zijn er nog andere mogelijkheden?
Buiten de bovenstaande opties zijn er ook nog speciale uitkeringen voor mensen die ziek zijn, of gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Ook zijn er opties om extra geld aan te vragen via de gemeente of speciale stichtingen die mensen met geldnood proberen te helpen. Ook hier komen binnenkort meer blog over. Volg me op Instagram of Facebook, zodat je direct weet wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Geef een reactie