Of je nu een starter bent, na lange tijd terugkomt uit het buitenland of na een relatiebreuk op zoek bent naar je eigen plekje, als je een huis zoekt kom je voor een belangrijke keuze te staan: ga je een woning huren of ga je meteen een woning kopen? Om de juiste beslissing te maken is het van belang om te weten wat de voor- en nadelen van deze twee opties zijn.
In dit artikel...
Kun je een huis kopen?
Om te beginnen is het belangrijk om goed te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Je kunt door een hypotheekadviseur uit laten rekenen of het mogelijk is om een hypotheek te krijgen. Als je niet genoeg verdient om een huis te kunnen kopen met de huizenprijzen van nu, dan valt de optie om te kopen af en is de keuze dus al snel gemaakt. Kun je wel een hypotheek krijgen, dan wordt vaak gezegd dat kopen verstandiger is dan huren. Maar is dat wel zo?
Kopen of huren: wat is beter?
Natuurlijk is het helemaal waar dat alle huur die je betaalt rechtstreeks naar de zakken van de verhuurder gaat. Als je een woning koopt, bouw je op de langere termijn over het algemeen iets op, omdat woningen door de jaren heen gemiddeld alleen maar meer waard worden (af en toe een dipje in de markt daargelaten). En vaak zit in je maandelijkse hypotheekbedrag ook nog een stukje aflossing, waardoor je dus elke maand een stukje meer vermogen opbouwt. Zolang je huurt, mis je deze vermogensopbouw in de vorm van een eigen huis.
Huren heeft ook voordelen
Huren heeft niet alleen maar nadelen. Als je een eigen huis hebt, moet je er rekening mee houden dat er regelmatig onderhoud gepleegd zal moeten worden. Bij een huurwoning komt groot onderhoud voor rekening van de verhuurder. Je kunt als huiseigenaar dus onverwachts voor grote kosten komen te staan, zoals bijvoorbeeld het vervangen van een dak, cv-ketel of kozijnen. Je moet dan wel genoeg geld achter de hand hebben om deze klappen op te kunnen vangen. Als huurder hoef je je hier niet druk om te maken.
Huren zorgt voor flexibiliteit
Als je huurt, ben je heel erg flexibel. Vaak heb je na het eerste jaar alleen een maand opzegtermijn (dit is echter wel afhankelijk van het soort huurcontract dat je hebt, kijk dit goed na). Dit wil zeggen dat als je op korte termijn, laten we zeggen maximaal over 5 jaar, andere plannen hebt, je heel snel kunt schakelen. Misschien wil je nog gaan samenwonen, gezinsuitbreiding of een tijdje naar het buitenland. Met een huurwoning hoef je de huur maar op te zeggen en je zit nergens aan vast. Nu de woningmarkt aan het veranderen is, kan het zomaar zo zijn dat je over een tijdje een koopwoning niet meer zo snel kwijt bent, wat voor dubbele lasten kan zorgen. Wil je flexibel zijn, dan kan het dus handiger zijn om voorlopig nog even te gaan huren.
Conclusie: is kopen of huren beter?
Wat is nu beter? Huren of kopen? Het is dus niet zo zwart-wit. Het is per persoon verschillend of je beter zou kunnen kopen of huren. Het hangt helemaal af van je financiële plaatje en je toekomstplannen. Kun je kopen en ben je van plan je echt te gaan settelen? Dan zal kopen waarschijnlijk de beste optie voor je zijn, ondanks de hoge huizenprijzen. Maar wil je nog even flexibel blijven of kun je het simpelweg nog niet voor elkaar krijgen om een hypotheek rond te krijgen? Dan is huren voor jou voorlopig de beste en misschien wel enige optie. De ene optie is niet per definitie beter dan de andere.
Lees ook eens: stijgende hypotheekrente: houd hier rekening mee.
Geef een reactie