Wanneer je gaat beleggen bij Brand New Day dan heb je de keuze… Ga je modelbeleggen in een van de modelportefeuilles of ga jij zelf kiezen hoe jouw portfolio er uit ziet? In dit artikel vertel ik je alles over het verschil tussen modelbeleggen en de vrije fondskeuze bij Brand New Day.
Brand New Day
Dat ik fan ben van Brand New Day is geen geheim. Ik hou wel van een online bank die de beleggingsmarkt opschudt door producten aan te bieden waar je echt op zit te wachten.
Brand New Day maakt het vooral heel gemakkelijk om te gaan beleggen. Met hun beleggingsfondsen kun je automatisch gespreid beleggen over de hele wereld. En sinds ze de servicekosten van hun beleggingsrekeningen hebben verlaagd en de stortingskosten hebben geschrapt, zijn ze ook een stuk goedkoper dan de directe concurrentie.
Modelbeleggen of vrije fondskeuze?
Wanneer je bij Brand New Day gaat beleggen, dan kun je kiezen voor modelbeleggen of jouw eigen fondsen kiezen. Dat heet vrije fondskeuze. Daarnaast kun je ook beleggen voor jouw pensioen, maar daar heb ik het in deze blog niet over.
Binnen modelbeleggen kies je een risicoprofiel wat bij jou past en wordt door Brand New Day gekozen welke beleggingsfondsen en verdeling tussen deze fondsen hierbij past. Bij vrije fondskeuze kies jij in hetzelfde beleggingsplatform zelf uit de 14 fondsen van Brand New Day om jouw eigen portfolio op te bouwen. Zo heb je dus zelf meer in de hand.
Modelbeleggen
Heb jij zelf nog niet echt een gevoel bij de beurs en bij hoe je jouw portfolio wilt gaan indelen, dan is modelbeleggen via Brand New Day wellicht de juiste keuze voor jou.
Bij modelbeleggen kies jij hoeveel risico je wilt lopen met jouw beleggingen door te kiezen voor een risicoprofiel. Ben jij een echte risiconemer? Dan beleg je zeer offensief in aandelen. Maar ben jij juist voorzichter met jouw geld? Dan zul je kiezen voor een neutrale of zelfs defensieve modelportefeuille.
Welke modellen zijn er?
Brand New Day heeft 5 verschillende profielen om uit te kiezen binnen modelbeleggen. Deze profielen hebben ieder een eigen verdeling tussen de meer risicovolle aandelen en de minder risicovolle obligaties.
Modelportefeuille | Verdeling aandelen / obligaties |
---|---|
Zeer offensief | 100% aandelen |
Offensief | 70% aandelen / 30% obligaties |
Neutraal | 50% aandelen / 50% obligaties |
Defensief | 30% aandelen / 70% obligaties |
Zeer defensief | 10% aandelen / 90% obligaties |
Welke beleggingsfondsen zitten er in modelbeleggen?
Brand New Day heeft zijn eigen beleggingsfondsen gecreëerd met een eigen naam.
De beleggingsfondsen die gemaakt zijn voor aandelen zijn altijd een mix tussen 4 aandelenfondsen.
- BND Wereld Indexfonds C-Hedged: een wereldwijd fonds voor ontwikkelde landen waarbij het valutarisico is afgedekt
- BND Wereld Indexfonds C-Unhedged: een wereldwijd fonds voor ontwikkelde landen waarbij het valuatarisico niet is afgedekt.
- BND Emerging Markets Indexfonds-B: een fonds voor opkomende markten zoals China en Taiwan.
- BND Small Cap Wereld Indexfonds-B: een wereldwijd fonds voor kleinere bedrijven.
Wanneer er wordt gehandeld op de beurs in een fonds wat bijvoorbeeld in dollars is, dan kan het natuurlijk gebeuren dat de dollar stijgt of juist daalt ten opzichte van de waarde van de euro. Dit noem je het valutarisico. Daardoor kunnen ook de beleggingen onbedoeld meestijgen of meedalen. Dit kun je afdekken door te kiezen voor een ‘hedged’ fonds.
Naast de aandelenfondsen zitten er ook 4 obligatiefondsen in de mix:
- BND Wereld Obligatie Indexfonds-C
- BND Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds
- BND Euro Staatobligatie Indexfonds
- BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie
Wat zijn de kosten van modelbeleggen?
Wanneer je kiest voor modelbeleggen dan betaal je per jaar 0,34% aan servicekosten aan Brand New Day. De beleggingsfondsen van Brand New Day maken gebruik van andere onderliggende fondsen van bijvoorbeeld Vanguard en Northern Trust, waarin je daarnaast ook tussen de 0,15% en 0,17% aan fondskosten betaalt. Deze kosten zijn al verwerkt in de koers van de fondsen. Verder betaal je géén transactiekosten of stortingkosten. Super fijn!
Wat zijn de rendementen van modelbeleggen?
Als je gaat beleggen doe je dit natuurlijk om van jouw geld meer geld te maken, toch? Dan is het wel fijn om te weten welk rendement je kunt verwachten op basis van de resultaten uit het verleden. Hoe offensiever je belegt, hoe meer rendement je kunt behalen, maar doordat je meer risico loopt met jouw geld, kunnen verliezen ook wat harder aankomen.
Modelportefeuille | Rendement |
---|---|
Zeer offensief | 9,32% |
Offensief | 7,69% |
Neutraal | 6,28% |
Defensief | 4,82% |
Zeer defensief | 3,29% |
De voordelen van modelbeleggen
Het fijne aan modelbeleggen bij Brand New Day is dat je zelf niet alles over de financiële markt hoeft te weten om een goede spreiding van jouw geld te kunnen kiezen. Brand New Day regelt dat namelijk allemaal voor je. Het enige wat je zelf moet kiezen is hoeveel risico je met jouw geld wil nemen. Dat doe je door te kiezen voor een meer offensief of juist meer defensief portfolio.
Daarnaast wordt binnen modelbeleggen jouw portfolio eens per jaar automatisch geherbalanceerd. Door de tijd heen kunnen bepaalde beleggingsfondsen ineens harder groeien dan de anderen. Daardoor klopt de spreiding niet meer met wat Brand New Day voor jou wil aanhouden. Door dit te gaan herbalanceren wordt de spreiding weer netjes in lijn gebracht met jouw keuze. Je hoeft daar dus zelf niet aan te denken.
Vrij beleggen
Wanneer je meer keuzevrijheid wilt hebben, dan kies je voor vrije fondskeuze in plaats van voor modelbeleggen. Ook als je speciaal in duurzame fondsen wilt beleggen, dan kies je voor vrije fondskeuze
Welke beleggingsfondsen kun je kiezen met vrije fondskeuze?
Je hebt bij vrije fondskeuze de keuze uit maarliefst 14 beleggingsfondsen van Brand New Day. Dat zijn er 6 meer dan de beleggingsfondsen bij modelbeleggen.
Naast de bovengenoemde fondsen uit modelbeleggen, kun je ook kiezen voor 4 andere aandelenfondsen en 2 extra obligatiefondsen.
Aandelen
- BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
- BND Amerika Indexfonds
- BND Europa Indexfonds
- BND Pacific Indexfonds
Binnen deze aandelenfondsen kun je meer nadruk leggen op locaties of onderwerpen die jij extra belangrijk vindt (zoals duurzaamheid, of specifieke locaties), in plaats van alles wereldwijd te spreiden.
Obligaties
- BND Wereld Obligatie Indexfonds Kort
- BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang
Binnen deze obligatiefondsen kun je extra inspelen op wat jij interessant vindt in obligaties, bijvoorbeeld obligaties met een lange looptijd van 20+ jaar, of juist heel kortlopende obligaties.
Kies jouw eigen spreiding in jouw portefeuille
Wanneer je kiest voor vrije fondskeuze bij Brand New Day, dan kun je zelf precies instellen hoeveel procent van jouw inleg je waar naartoe wilt laten gaan. Qua risico, qua spreiding… Jij beslist.
Risico afbouw
Veel mensen kiezen voor een spreiding tussen aandelen en obligaties op basis van hun leeftijd. Ben je 36 jaar, zoals ik? Dan kies je voor 36% obligaties. Dat zorgt ervoor dat je zelf langzaamaan jouw risico afbouwt. Maar je kunt bij Brand New Day ook gewoon instellen dat je wilt dat zij het risico van jouw beleggingen afbouwen op basis van de einddatum die jij hebt gekozen voor jouw beleggingen, door middel van een schuifje.
Zelf beleg ik op dit moment alleen in aandelenfondsen en vind ik risico afbouw nog niet zo belangrijk. Ik heb liever wat hoger potentieel rendement dan de meest veilige optie.
Wereldwijde spreiding
Er wordt altijd gezegd: zo lang je belegt in wereldwijd gespreide aandelenfondsen met lage kosten, dan is de kans dat je op de hele lange termijn geld verliest heel erg klein. Maar hoe bereik je nou die wereldwijde spreiding?
Hoewel sommige fondsen de term ‘Wereld’ in de naam hebben, betekent dit niet automatisch dat je in alle bedrijven van de hele wereld belegt. In de wereldfondsen zitten grote bedrijven zoals Apple, Ali Baba en Shell, maar je zult er geen kleinere bedrijven tegenkomen. Daarnaast mis je ook de opkomende landen zoals Taiwan en India in de wereldfondsen.
Op de website van Hette kun je elk jaar bekijken hoe je jouw aandelen zou moeten spreiden om een goede wereldwijde dekking te krijgen. Op dit moment is die spreiding 79% wereld, 11% small cap en 10% emerging markets. Zelf kies ik ervoor om te spreiden tussen het BND Wereld Indexfonds C-Hedged en de Unhedged versie. Ik vind dat niet per se nodig, maar aangezien het kán, ga ik het gebruiken.
Als jij graag obligaties opneemt in jouw wereldwijde mix, dan kun je de BND Wereld Obligatie Indexfonds-C toevoegen.
Herbalanceren
Wanneer je jouw keuze hebt gemaakt over hoe jouw portfolio eruit ziet, is het belangrijk om nog even na te denken over herbalanceren. Waar dit bij modelbeleggen altijd automatisch gebeurt om ervoor te zorgen dat de spreiding die je hebt gekozen ook zo blijft, is het bij vrije fondskeuze een keuze. Je kunt zelf de percentages jaarlijks aanpassen en zo jouw nieuwe inleg herbalanceren, of door middel van een schuifje kiezen om dit automatisch te doen. Op dezelfde manier als binnen modelbeleggen.
De kosten van vrije fondskeuze
Wanneer je kiest voor vrije fondskeuze en dus veel meer keuzevrijeheid hebt, betaal je ook iets meer aan servicekosten dan bij modelbeleggen. Je betaalt namelijk 0,44% servicekosten. Daarnaast zitten er in de onderliggende fondsen die worden gebruikt ook fondskosten die variëren tussen de 0,15% en 0,25%, afhankelijk van het fonds. Maar transactiekosten of stortingskosten hoef je niet te betalen, in tegenstelling tot bij andere partijen.
Het rendement van vrij beleggen
Wanneer je kiest voor vrije fondskeuze, dan maak je zelf een eigen mix van wel 14 verschillende fondsen. Het is daarom onmogelijk om voor je uit te rekenen wat jouw precieze rendement zou kunnen zijn. Gelukkig kun je op de website van Brand New Day zelf precies bekijken wat het historische rendement per fonds is geweest, om voor jezelf te kunnen inschatten welk rendement jij mogelijk kunt verwachten.
Modelbeleggen of vrije fondskeuze, wat kies je?
Wanneer je nog weinig ervaring hebt met het beleggen in beleggingsfondsen en vooral wilt gaan beginnen, dan kiezen de meeste mensen voor modelbeleggen. Dit is namelijk een van de meest gemakkelijke en kostenefficiënte manieren om te gaan beleggen.
Pas wanneer het voor jou heel relevant wordt om zelf de spreiding te kunnen kiezen, doordat je meer beleggingservaring hebt opgebouwt, dan wordt vrije fondskeuze juist interessanter. Je betaalt iets meer servicekosten, maar kun zelf jouw perfecte portfolio samenstellen.
Maar let wel op! Wanneer jij graag duurzaam wilt gaan beleggen, dan kies je sowieso voor vrije fondskeuze. Het BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C wordt bij modelbeleggen niet aangeboden. En hoewel ook het BND Emerging Markets Indexfonds-B en BND Small Cap Wereld Indexfonds-B bepaalde bedrijven uitsluiten vanwege duurzaamheid, haal je met alleen deze fondsen niet de oh-zo-belangrijke wereldwijde spreiding.
Wat doe ik zelf?
Zoals ik al eerder vertelde beleg ik sinds dit jaar structureel € 25,- per maand bij Brand New Day op een beleggingsrekening voor modelbeleggen. Gewoon lekker gemakkelijk, automatisch ingelegd vanaf mijn bankrekening. Ik heb gekozen voor de modelportefeuille Zeer Offensief, waarin ik alleen beleg in aandelen en niet in obligaties. Ik heb nog hartstikke lang te gaan voordat ik dit geld wil gaan gebruiken, dus laat het maar lekker hard groeien met meer risico.
Daarnaast heb ik in januari een extra beleggingsrekening bij Brand New Day geopend, waarop ik al het geld wat ik binnen krijg met een beetje side hustlen ga beleggen. Dat had ik prima op dezelfde beleggingsrekening kunnen doen, maar ik vind het interessant om verschillende dingen uit te proberen zodat ik hierover kan schrijven. Deze nieuwe beleggingsrekening is een vrije fondskeuze rekening, waarbij ik mijn eigen wereldwijde spreiding heb gemaakt zoals ik in dit artikel liet zien.
Zo kan ik goed in de gaten houden wat het verschil is tussen beide manieren! Ik doe dus zowel modelbeleggen als de vrije fondskeuze.
Ben jij al gestart?
Ben jij al begonnen met beleggen? Of durfde je de stap nog niet te maken? Via deze link kun je een gratis beleggingsrekening openen bij Brand New Day en jouw geld aan het werk zetten.
De belangrijkste voordelen
- Je kiest zelf welk bedrag je wilt inleggen. Vanaf € 50,- kun je kiezen voor automatische incasso, maar lagere bedragen kun je zelf overmaken met een (automatische) bankoverboeking.
- Lage kosten voor veel service: je betaalt servicekosten aan Brand New Day, en fondskosten voor de onderliggende fondsen. Maar transactiekosten en stortingskosten bestaan niet meer bij Brand New Day. En je krijgt er superveel automatische functionaliteit voor terug. Herbalanceren, risicoafbouw én automatische incasso.
- Je kunt altijd bij jouw geld en kunt altijd opnemen of storten.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. De inhoud is 100% One Broke Girl. In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Wanneer jij hierop klikt, ontvangt One Broke Girl mogelijk een vergoeding. Jij betaalt niets extra.
Ik ben geen beleggingsadviseur en kan niet in jouw portemonnee kijken om te zien of beleggen voor jou een goed idee is. Lees jezelf in vanuit verschillende bronnen of laat je adviseren voordat je deze stap zet.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Geef een reactie