Voor 1 juni 2023 was het zo dat je maximaal €125 boete betaalde als je -voordat je contract afliep- overstapte naar een andere energieleverancier. Sinds 1 juni zijn de opzeggingsregels veranderd. Energieleveranciers mogen de opzegboete nu zelf inschatten op basis van hoeveel verlies ze maken omdat jij overstapt.
In dit artikel...
- Maak de afweging: levert overstappen geld op of kóst het geld
- Hoe wordt het te verwachten verlies berekend door de energieleverancier?
- Een rekensommetje
- Wanneer betaal je geen opzegboete?
- Waarom brengen energieleveranciers een opzegboete in rekening?
- De opzeg boete geldt voor mensen met een vast contract
Maak de afweging: levert overstappen geld op of kóst het geld
Voorheen kon je dus heel makkelijk berekenen of die €125 boete het je waard was om over te stappen. Als je ergens anders een paar tientjes per maand kon besparen, was het voordeliger om over te stappen en de boete te accepteren.
Maar sinds 1 juni 2023 zijn de opzeggingsregels veranderd, waardoor de energieleverancier nu zelf mag beslissen wat de hoogte van de boete is. Dit mogen ze inschatten op basis van het te verwachten verlies dat ze gaan lijden doordat jij overstapt naar een andere energieleverancier.
Is je contract dus bijna afgelopen, kun je misschien de gok wel nemen. Maar het is aan te raden om je contract gewoon uit te zitten en -zodra je contract afloopt- eventueel over te stappen naar een andere energieleverancier. Je kunt het beste de energieleveranciers met elkaar vergelijken.
Hoe wordt het te verwachten verlies berekend door de energieleverancier?
De opzegboetes zijn geen ‘standaard’ bedragen meer, maar worden bepaald aan de hand van het te verwachten verlies van de energieleverancier. Deze financiële schade wordt aan de hand van deze dingen berekend:
- De tarieven van je contract.
- Welke tarieven de energieleverancier hanteert voor nieuwe klanten (op basis van een soortgelijk contract).
- En de resterende hoeveelheid stroom en gas wat je nog zou afnemen tot aan het eind van je contract. Dit berekenen ze aan de hand van je geschatte verbruik.
Een rekensommetje
Om het voorbeeld van hierboven duidelijk te maken, laat ik hieronder de rekensom zien die ze hanteren.
Opzegboete gas:
(huidige gastarieven – nieuwe gastarieven) x de resterende hoeveelheid m³ gas = jouw opzegboete.
Opzegboete stroom:
(huidige energietarieven – nieuwe energietarieven) x de resterende hoeveelheid kWh = jouw opzegboete.
Wanneer betaal je geen opzegboete?
Gelukkig zijn er uitzonderingen op de opzegboete. Wanneer betaal je deze niet?
- Als je contract binnen 7 dagen afloopt.
- Als de huidige tarieven hoger zijn dan de tarieven die in jouw contract staan.
- Als de energieleverancier na 6 weken de opzegboete in rekening brengt, hoef je deze niet te betalen.
Waarom brengen energieleveranciers een opzegboete in rekening?
Zodra jij een contract afsluit bij een energieleverancier, kopen zij deze energie in voor de hele looptijd van jouw contract. Als jij dus overstapt voordat je contract afloopt, blijven zij met de ingekochte energie zitten.
Momenteel liggen de tarieven zo hoog, dat de opzegboetes niet opwegen tegen de risico’s van de energieleverancier.
Mochten de energieprijzen weer gaan dalen, kan het voor consumenten wel weer interessant zijn om de boete te betalen en vervolgens ergens anders een goedkoper contract af te sluiten.
Dankzij de nieuwe regels rondom de opzegboetes lopen energieleveranciers dus minder risico. Ze blijven nu minder snel met de ingekochte energie zitten.
De opzeg boete geldt voor mensen met een vast contract
De opzegboetes gelden alleen voor mensen die een vast contract hebben afgesloten. Met een dynamisch energiecontract kun je namelijk iedere maand opzeggen.
Een dynamisch energiecontract houdt in dat je iedere maand de actuele tarieven betaalt. Dit kan gunstig zijn in de zomer, maar in de winter lopen de kosten natuurlijk aardig op. Mocht je hiervoor kiezen, is het belangrijk dat je voldoende buffer achter de hand hebt om deze rekening te kunnen betalen.
Het grote voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je op sommige momenten zelfs geld toe krijgt om energie te verbruiken. Je kunt dus geld verdienen door energie te verbruiken, bizar he? Je kunt hier meer over lezen in de blog: geld verdienen met jouw energiecontract.
Geef een reactie