Je opent de koelkast en ontdekt een pak melk met de houdbaarheidsdatum van gister. Veel mensen gooien voedsel weg zodra de houdbaarheidsdatum verstreken is, uit angst voor bederf. Maar is dit wel echt nodig? Sommige producten kun je namelijk nog prima eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is. In deze blog gaan we dieper op het onderwerp ‘over de datum’ eten in en ontdekken we wat nog wel goed is en wat niet.
Houdbaarheidsdatums uitgelegd: THT vs. TGT
Je kunt op etenswaren twee afkortingen vinden: THT en TGT. THT staat voor tenminste houdbaar tot en TGT staat voor te gebruiken tot. Dit is dus een belangrijk verschil. Ik zal ze hieronder uitleggen.
Tenminste houdbaar tot (THT)
De THT datum staat dus voor tenminste houdbaar tot. Dit is de datum waarop de fabrikant garandeert dat het product zijn optimale kwaliteit behoudt. Na deze datum kan het product nog steeds veilig gegeten worden, maar de smaak en textuur kunnen achteruitgaan. Daarom is het belangrijk om op jouw eigen gevoel af te gaan. Hoe vind je het eruit zien? Hoe ruikt het? Als het er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het nog prima eten of drinken.
Ik heb het vaak met melk. Op de een of andere manier lopen we altijd achter de feiten aan. Maar de melk is zo’n 3 á 4 dagen na de THT datum nog helemaal prima. Je moet hier echter niet vanuit gaan, dus kijk, ruik en proef voordat je het gaat nuttigen. Op die manier ga je voedselverspilling tegen.
Te gebruiken tot (TGT)
Producten zoals vlees en vis hebben een TGT-datum. Na deze datum kan de veiligheid niet langer worden gegarandeerd, waardoor het niet wordt aangeraden om het na deze datum nog op te eten.
Droge etenswaren
Producten zoals rijst, pasta en taart mixen zijn vaak nog prima na de houdbaarheidsdatum, mits ze correct zijn bewaard. Controleer op ongewone geuren of verkleuring.
Etenswaren in blik
Etenswaren dat in blik zit kan lang na de THT-datum veilig worden gegeten. Het is wel belangrijk om op de staat van het blik te letten. Roest en deuken kunnen duiden op bederf.
Zuivelproducten
Harde kazen en yoghurt zijn vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum. Gebruik je zintuigen – ruik, kijk en proef. Als het er normaal uitziet en ruikt, kun je het prima eten.
Welke producten kun je niet meer eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken?
Vlees en vis
Vlees en vis bederft sneller en moeten echt binnen de TGT-datum worden gegeten.
Verse producten
Groenten, fruit en verse kruiden bederven sneller. Gebruik je zintuigen om de versheid te beoordelen. Ziet het er verlept uit? Dan weg ermee!
Je hoeft dus niet meteen alles weg te gooien
Het is dus duidelijk dat niet al het eten direct moet worden weggegooid zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Gebruik je gezond verstand en vertrouw op je zintuigen. Voedselverspilling verminderen begint bij bewustwording.
Wil je nog meer doen tegen voedselverspilling? In de supermarkten worden producten die bijna op datum zijn aangeboden voor een klein prijsje. Veel winkels werken met een 30% kortingssticker. Bij de Lidl kun je producten die écht op datum zijn voor €0,25 of €0,50 kopen.
Daarnaast kun je bij sommige supermarkten en restaurants een Too Good To Go tasje scoren. Hierin zitten allemaal producten met de datum van vandaag of morgen die anders worden weggegooid. En op die manier proef je misschien nog iets wat je normaal niet zo snel zult kopen.
Over Tiffany
Tiffany is 32 jaar oud en heeft twee kinderen. Ze houdt ontzettend van wandelen en lezen en geniet graag van uitstapjes met haar gezin. En hoewel ze dol is op geld, is besparen eigenlijk niets voor haar. Zij wil liever flink ‘side hustlen’ en meer verdienen. Dit deelt ze dan ook graag op OneBrokeGirl.nl en haar eigen website.
Jolanda says
Verlepte groente en kruiden kunnen prima opknappen door ze in koud water te leggen. Dus dat deze direct weggegooid moeten worden is niet waar.